D vitamini yağda eriyen vitaminler grubunda yer alır. Sindirimi, emilmesi ve kanda taşınması için bir taşıyıcı sistem gerekir. Bu bağlamda, D vitamini emiliminin artırılması için yağ içerikli besinlerle birlikte veya yağ bazlı formlar içerisinde tüketilmesi önerilmektedir (1,2).
D vitamini yağ içerikli bir madde olduğu için, ilacın tam olarak emildiğinden emin olunabilmesi için ya direkt içilmesi veya da ekmek gibi katı bir yemeğe damlatılıp yenmesi önerilir. D vitamini emilimi besin alımından etkilenmez.
D vitamininin kimyasal isimleri ergokalsiferol ve kolekalsiferol olarak ifade edilir. D vitamini yağda çözünür. D vitamini insan vücudunda kemiğin sağlıklı mineralizasyonu için gereklidir. D vitamininin eksikliği raşitizm ve osteomalaziye yani kemiklerin yumuşamasına neden olabilir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
D vitamini yoksunluğu veya yetersizliği olan yetişkinlerde ise, kandaki D vitamini değerinize göre günlük 5- 30 damla tavsiye edilir. D vitamin kapsül, kandaki D vitamini değerinize göre hekim tarafından önerilir ve yemeklerden yarım saat sonra bir bardak (200 ml) su ile içilebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Değerli Sağlık Profesyonellerimiz ve Tüketicilerimiz,
Bu bağlamda, D vitamini emiliminin artırılması için yağ içerikli besinlerle birlikte veya yağ bazlı formlar içerisinde tüketilmesi önerilmektedir (1,2).
Ayrıca D vitamini ile güçlendirilmiş (D vitamini eklenmiş) süt veya yoğurt da tüketebilirsiniz. Diğer bir çare ağız yoluyla kullanılan D vitamini desteklerinden (kapsül, damla, şurup) veya D vitamini ampullerinden istifade etmenizdir.
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1.
Yeşillik ve yoğurt yedikten sonra D vitamini ekmeğe damlatılır ve yenir. Direkt dil üzerine de damlatılabilir. Yağlı olduğundan su bardağındaki suya veya süte damlatılırsa cam bardak kenarına yapışır ve yeterince alınmaz.
Ancak son yıllarda gündemde tutulan D vitamini sentezi, insanların güneşten korunmasını engelliyor. Oysa avuç içi kadar bir alanın 15-20 dakika güneşe maruz kalması, D vitamini sentezi için yeterli.
Günde 15 dk kadar kollar bacaklar açıkta ama baş şapka ile korunarak saat 10.00 ile 15.00 arası güneş almak çocuklar için yeterli d vitamini düzeyi sağlamaktadır. Camdan güneşlenme uygun değildir. D vitamini gereğinden fazla alındığında zehirlenmeye yolaçar.
1 kilogramlık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ elde edilir. Sade yağın içerisinde yağda çözünen vitaminler olan A, D ve E vitaminlerini bulunur.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
Uygulama yolu ve metodu: DEVİT-3 günde bir kez ağızdan alınır. Süt çocukları veya enjeksiyon uygulanamayan kişilerde ağızdan alınması tercih edilir. Süt çocuklarına besin maddelerine karıştırılarak uygulanabilir.
DEVİT-3, kalsiyum ve fosfat metabolizmasını düzenleyen bir hormon olan D3 vitamini içerir. DEVİT-3, D vitamini eksikliğinin tedavisinde, D vitamini eksikliğinin tedavisine devam etmek amacıyla (idame) ve eksikliğin önlenmesi için kullanılır.
Yemek ile birlikte almanız tavsiye edilir. Gün içerisinde öğün ile birlikte alınan DEVİT-3'ün, vücudunuz tarafından emilimi daha kolay olur. İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
D vitamin hapları aç veya tok karnına kullanılabiliyor.
Eğer D vitamini takviyesi alacaksanız, kahvaltıdan hemen sonra almak en doğrusudur. Ayrıca D vitamininin sabah alınması, vücudun ritmine uyum sağlamak için çok önemlidir.
D vitamini damlası, ağız yoluyla doğrudan alınabilir veya besinlere damlatılarak kullanılabilir. 2005 yılından bu yana özellikle çocuklarda sıkça görülen raşitizmi önlemek amacıyla, yeni doğan bebeklere 1 yaşına kadar günde yaklaşık 3 damla (400 IU) D vitamini ücretsiz olarak verilmektedir.
D vitamini nelerde var İbrahim Saraçoğlu tarafından da cevaplanan bir sorudur ve Saraçoğlu özellikle güneşten az faydalanabildiğimiz kış aylarında D vitamini alabilmek için mantar tüketilmesini önermektedir.
D vitamini eksikliğinin en yaygın nedeni, güneş ışığına yeterince maruz kalmamaktır! Bununla birlikte gün içerisinde uzun süre kapalı ortamda kalanlar, ciddi karaciğer-böbrek hastalığı olanlar, rifampisin (tüberküloz-verem ilacı), epilepsi-sara ilacı kullananlar D vitamini eksikliği riski altındadırlar.
Kınıkoğlu: D vitamini hariç kafanıza göre vitamin hapı almak hiçbir fayda sağlamaz.
D vitamininin en iyi kaynağı güneştir ancak yağlı balıklar, süt ürünleri ve yumurta gibi bazı besinlerden de bir miktar alınabilir.
Anne sütü alan bütün bebeklere ek olarak ne aldıklarına bakılmaksızın en az 1 yaşına kadar 400 IU, daha sonra ve tercihen 3 yaşına kadar 600 IU vitamini verilmelidir. D vitamini süte katılarak değil doğrudan ağızdan verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri