Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
13:00'da Nasıl Yazılır Saatler tüm rakamları okunuyormuş gibi yazılır. - 13.00'te (Onüç'te) yanlıştır. - 13.00'da (Onüç sıfır sıfır'da) yazımı doğrudur.
tee dee kee diye okunur. İşte bu yüzden tee dee kee de şeklinde olmalıdır. Yani, işte bu nedenle TDK'de olacaktır doğru cevap.
18.00' de şeklinde yazılmalıdır. Saatler okunduktan sonra ekler okunuşuna göre yapılır. On sekiz olarak okunduğu için 'de şeklinde ekler yazılır.
Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Deyil nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "değil" şeklindedir.
ile, ayrı olarak yazılabildiği gibi kelimelere eklenerek de yazılabilir. ile, ünsüzle biten kelimelere bitişik olarak yazıldığında i ünlüsü düşer ve büyük ünlü uyumuna uyar: bulut-la (bulut ile), çiçek-le (çiçek ile), kuş-la (kuş ile) vb.
Buna karşılık saat, para tutarı, ölçü, istatistik verilere ilişkin sayılarda rakam kullanılır: 17.30'da, 11.00'de, 1.500.000 lira, 25 kilogram, 150 kilometre, 15 metre kumaş, 1.250.000 kişi vb.
Ünsüz uyumu nedeniyle “14.00'de” değil, “14.00'te” olmalıydı. Saat ve dakikayı gösteren sayılar ise noktayla ayrılır, iki nokta yanlıştır.
Söz gelimi: Saat 13.00'da doğru olarak kabul edilmez. Doğru yazımı saat 13.00'te olarak belirtilmiştir.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi.
Kısacası bende değil, ben de olarak yazılmalıdır. Buna benzer kelimelerinde dahi anlamı taşıyan ekleri ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazıldığında anlam değişikliği ortaya çıkabilir.
Yukarıdaki "TDK" örneğinin sonuna "-den" ekinin gelmesi kısaltmanın sonundaki "K"nin "ke" olarak okunmasındandır. "TeDeKa" değil, "TeDeKe"dir bu kısaltmanın okunuşu.
Saatlerin Yazımı
Sorumuzun cevabı: 15.00'te şeklinde olmalıdır. Burada sayının okunuşu olan “on beş”e göre eki yazmamız gerekiyor. Beş kelimesi “ş” sert sessizi ile bittiği için -de, -da bulunma hal ekinin de sertleşmesi gerek. Bu durumda ek -te olmalı.
Sözgelimi, “Saat 21.00” yazımından sonra gelen “-de”, “-da” ekleri, “çift sıfır”ın okunuşuna göre değil, eklerin okunuşuna göre seslendirilir. Buna göre, “Saat 21.00'da” yazımı yanlıştır, “21.00'de” diye yazmak gerekir.
Merhaba, saatlere gelen ekler nasıl yazılır? sorunuzun cevabı olarak Türk Dil Kurumu'na göre saat, ölçü, para birimi gibi verilerin yazılışlarında rakamlar kullanılmakla birlikte ayrıca yazı ile de yazılabilir. Örneğin: 13.00 saatini 13:00'de diye söylenişine göre yazarız.
- 13.00'da (Onüç sıfır sıfır'da) yazımı doğrudur. - 12.00'de (Oniki'de) yazımı yanlıştır. - 12.00'da (Oniki sıfır sıfır'da) yazımı doğrudur. Bu sitede salt TDK imla kılavuzu esas alınmamıştır.
"Saat on dört otuzda Taksim'de buluşalım" cümlesindeki saat ifadesi "14.30'da" şeklinde yani kesme imi kullanarak yazılır.
Doğru olan 13.30 mu yoksa 13:30 mudur? Mevcut Yazım Kılavuzu'na göre saatlerin yazımında nokta kullanılır. Buna göre, doğru kullanım 13.30 şeklidir.
** 11.00, 07.00 gibi saat başları yazılırken sıfırlar dikkate alınmaz. Örnek; 11.00'da değil 11.00'de; 07.00'da değil, 07.00'de yazılır.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
'20.00'de' doğru yazımıdır, kaynak: tdk. saat başlarının okunuşunda dakika bölümüne yer verilmez ve yazımda da benzer bir kural uygulanır. yani "yirmi sıfır sıfırda" diye okunmadığı için bunun doğrusu "20.00'de"dir.
Ille TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf,halk ağzında İlla.
Hatim etmek için mutlaka 70000 kere la ilahe illallah denmesi gerekmektedir. Her 100 kelimede bir de “Muhammedür Rasûlullah Sallallahu Teâlâ Aleyhi Vesellem" denmesi gerekmektedir.
Mi eki soru sorarken çok kullanılan bir ek olma özelliği taşımaktadır. Bir soru sorulduğunda genellikle cümlenin sonuna bir ek getirilir ardından soru işareti kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri