Teleskobik tip hidrolik amortisörler Bu tip amortisörler tekerlek kısmına bağlı içi yağ dolu silindir ve arabanın gövdesine bağlı çubuk piston grubu olmak üzere iki ana parçadan meydana gelirler. Silindir kısmının dış zarfı iki kat olup ara kısım yedek yağ deposu vazifesini görür.
MacPherson Süspansiyon sistemi, teleskobik bir amortisörü üst döner mesnet olarak kullanan bir otomobil süspansiyon sistemidir. Modern araçlarda kullanımı oldukça yaygındır. İsmini tasarımcısı Earle S. MacPherson dan almıştır.
Teleskobik Çatallar, çatal uzatma kabiliyeti sayesinde, TIR'lar ve Trenler tek taraftan yüklenip boşaltılabilmekte, depolarda boş alan devirini arttırmakta, zamandan tasarruf ederken yakıt ve akü tüketimini düşürmektedir.
Araba amortisörleri iki çeşittir. Araba amortisörü çeşitleri havalı amortisör ve yağlı amortisör çeşitleri vardır.
İlgili 17 soru bulundu
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
ters sistemde, lastiğin, aşağı yukarı hareketi sağlanır.. bu yüzden, ters (up side down) amortisörler, daha fazla konfor ve yol tutuşu sağlar.
Yoldan kaynaklı herhangi bir darbe anında oluşan geri tepmenin araç ağırlık merkezini değiştirmesi. Fakat bu sistemde darbe şaseye ve hatta amortisöre yansıtılmayarak en hızlı biçimde tekrar tekerleğe iletiliyor. Amaç tekerlek üzerindeki ağırlık yükünü azami ölçüde sabit tutmak.
Aracın hızına paralel, hareket yönüne ters bir şekilde direnç gösteren amortisörler, sarsıntıyla ortaya çıkan enerjiyi ısıya dönüştürüp emerek görevini yerine getirir. Amortisör takozu ile otomobilin şasisine sabitlenen amortisörler, süspansiyon sisteminin araçla olan bağlantısını da sağlar.
Genellikle bir araçta dört adet amortisör bulunur. Bir aracın her bir tekerleği için bir adet amortisörden yardım alınır.
gazlı amartisörler daha konforludur ancak tepkileri açısından yağlı olanlar daha iyi tepki süreleri olduğu için sert viraj alışlarda yağlıolanlar tercih edilmekedir. Ayrıca gazlı amortisörler daha çok aşırı ağır ve tonajlı kasalar için daha idealdir ve yumuşaktır.
140'lık Amortisör
Amortisör veya diğer adıyla koltuk piston olarak adlandırdığımız parçanın görevi kullanılan ofis koltuğunu kullanıcısının boyu ile masa yüksekliğinin ayarlayıp rahat hissettiği yükseklik seviyesinde sabit tutmasıdır.
Gazlı amortisörler yüksek basınçlı gaz ve yağdan oluşan bir kuvvet kaynağıdır . Genel olarak gazlı amortisörler gaz basıncı ile çalışan,hızı ayarlanabilen bir sistemdir. Ağırlıkların kaldırılmasında ve yüklerin dengelenmesinde kullanılmaktadır . Çok düşük ağırlıklardan 500 kg'a kadar ağırlıklar için kullanılabilirler.
Süspansiyon çeşitleri; sabit süspansiyon ve serbest süspansiyon olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu iki süspansiyon sistemi arasındaki fark, sahip oldukları askı sistemlerinden kaynaklanıyor.
Amortisörlerin asıl görevi yayların salınımını azaltmak ve çukura düşüldüğünde ve bir tümsekten geçildiğinde defalarca yaylanarak lastiklerin yol tutuşunun azalması ve hakimiyetin kaybolmasını engellemektir.
parallelogram prensibi ile çalışan ve bir tork kolu yardımı ile şaftın iki açıda hareketine olanak tanıyan sistem.
DONANIM. Pro Sürüş Modu, ek modları (Dynamic, Dynamic Pro, Enduro ve Enduro Pro), ön seçimli sürüş modunu (sürüş modu sayısının kişiselleştirilmesi), otomatik profesyonel yokuş kalkış kontrolü (HSC Pro) özelliğini, dinamik fren asistanı DBC ve motor freni kontrolü MSR'yi içerir.
Diğer bir ifade ile bir HK Damper gaz yerine hidrolik yağ ile doldurulmuş bir gazlı amortisördür. Önemli bir fark olarak HK Damperler özel bir pistona sahiptirler. Amortisör içerisindeki hidrolik yağ bu pistondan geçerken direnç oluşturmakta ve hız kontrolü sağlamakta.
Lastiklerinizin düz sürerken, viraj alırken, yokuşların üzerinden geçerken veya engebeli bir yolda sürerken daima yolla temas etmesini sağlar. Böyle bir yolda sürüşten kaynaklanan tüm titreşimler ve sarsıntı, bir aracın yayları ve amortisörleri tarafından emilir. Bu yüzden Amortisör takozu olarak da adlandırılır.
Amortisörün Ömrü Ne Kadardır? Binek araçların rutin kontrollerine 20 bin kilometreden itibaren girse bile aslında amortisörlerin ömrü ortalama 60 bin kilometredir.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Amortisör bir yay ile çalışmaktadır. Amortisör yağı olmaz ise piston tam olarak çalışamaz ve sadece yay üzerinde yaylanma olur o yüzden motosiklet amortisör yağ değişimi önem taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri