İhracat Genelgesinde yapılan düzenleme ile 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren İBKB ve DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin %25 'inin bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir. ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden İBKB veya DAB'a bağlanan ihracat bedeli dövizler bozdurma zorunluğu kapsamındadır.
2. İhracat Bedelinin 180 Gün İçinde Yurda Getirilmesi Uygulaması Devam Ederken, İhracat Bedellerinin En Az %80'inin Türk Lirasına çevrilmesi (DAB'a Bağlanması) Zorunluluğu Kaldırılmıştır: Bundan böyle ihracat bedelinin fiili ihracat tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi yeterli olacaktır.
Bilindiği üzere Türkiye'de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ait bedellerin, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi, getirilen döviz bedellerinin de en az %80'inin bir bankaya satılarak döviz alım belgesine (DAB) bağlanması zorunluluğu getirilmişti.
Bilindiği üzere, İhracat Genelgesi'nin ek 1 inci maddesi uyarınca, 18 Nisan 2022 tarihinden itibaren, ihracat bedel kabul belgesine (İBKB) veya döviz alım belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin en az %40'ı İBKB'yi veya DAB'ı düzenleyen bankaya satılması zorunludur.
Döviz alım ve satım faaliyetinde bulunan yetkili müesseselere 1.1.2022 tarihinden itibaren düzenleyecekleri döviz alım ve döviz satım belgelerini “e-Döviz Alım Belgesi” ve “e-Döviz Satım Belgesi” olarak düzenlemeleri zorunluluğu getirilmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 15.04.2022 tarihli talimatı ile 18.04.2022 tarihinden itibaren İBKB'ye veya DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin en az %40'ının İBKB'yi veya DAB'ı düzenleyen bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir.
İhracat Genelgesinde yapılan düzenleme ile 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren İBKB ve DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin %25 'inin bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir. ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden İBKB veya DAB'a bağlanan ihracat bedeli dövizler bozdurma zorunluğu kapsamındadır.
Merkez Bankası bir duyuru yaparak180 günlük ihracat bedelinin yurt içerisine getirilmesine ek olarak İBKB (İhracat Bedel Kabul Belgesi) veya DAB (Döviz Alım Belgesi) düzenleyen bankalara, belgelerdeki işlem kuru üzerinden T.C. Merkez Bankasına satılmak üzere ihracat bedelinin %25'inin satılması hükmü yer almıştır.
15.000 ABD doları veya eşitinden fazla ihracatların İBKB'ye bağlanarak kapatılmaması halinde bankaların 5 iş günü içinde Vergi Dairesi Başkanlığına veya Vergi Dairesi Müdürlüklerine bilgi vermeleri zorunludur.
MADDE 6 – (1) Peşin ödeme olarak ihracatçının hesabına transfer edilen ihracat bedellerinin en az %80'i fiili ihraç tarihinden itibaren en geç 180 gün içerisinde bir bankaya satılır ve ihracat bedellerini alan bankaca DAB düzenlenir.
Diğer bir ifade ile ihraç edilen malların bedelleri, iç ticaretten farklı olarak yurtdışından gelen dövizlerle ödenmelidir. İhracatçı yurt dışından gelen dövizi, TL'ye dönüştürmesi sırasında banka tarafından düzenlenen belgeye DAB yani döviz alım belgesi denilmektedir.
Cevap 11: Muafiyet kapsamındaki ihracat bedelleri için ihracat bedeli olduğunun tevsik edilmesi amacıyla İBKB veya DAB düzenletilmesi halinde bu bedellerin de %25'inin TCMB'ye satılması gereklidir. Diğer taraftan, bu bedellerin sadece Türk lirasına çevrilmesi için bir DAB düzenlenmesi halinde TCMB'ye satış yapılmaz.
Sayısal radyo yayıncılığı, FM radyo yayıncılı- ğının yerine geçmesi için geliştirilen DAB (Digital Audio Broadcasting), DRM (Digital Radio Mondial) ve HD Radio olarak adlandırı- lan sistemleri kullanmaktadır.
90 günlük ihtarname süresi yahut verilen ek süre sonunda yeniden ek süre almayan ve ihracat hesabını kapatmayanlar vergi dairesi tarafından savcılığa ihbar edilir. 180 (+5) gün içinde yurda getirilmeyen ihracat bedellerini ihbar eder. 10 iş günü içinde 90 gün süreli ihtarname gönderir.
Merkez Bankası tarafından yayımlanan İhracat Genelgesi gereği ihracat bedellerinin süresinde yurda getirilerek İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne (İBKB) bağlanması, sonrasında da söz konusu ihracat bedellerinin yazımız tarihi itibarıyla en az %40'lık kısmının ilgili bankaya satılma, yani Türk Lirası'na çevrilme ...
ÖZET: 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) ile 4 Eylül 2018 tarihinden itibaren altı ay süre ile ihracat bedellerinin 180 gün içerisinde Türkiye'ye getirilme ve % 80'nın bankaya bozdurma zorunluluğu getirildi.
İhracat bedelinin yurda getirilmemesi halinde, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ihracatçı hakkında idari para cezasına hükmedilir. Söz konusu idari para cezasına karşı başvuru yolu da yine Kabahatler Kanunu'nda düzenlenmiştir.
getirilerek, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde İBKB düzenlenmesi zorunludur. teyidinin alınması kaydıyla yapılır.
Yani bu tarihten itibaren ihracat bedelinin fiili ihracat tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi yeterli olacaktır. Tebliğin getirdiği en önemli değişiklik, ihracat bedelinin en az %80'ininin Türk lirasına çevrilerek Döviz Alım Belgesine bağlanması şartının kaldırılması olmuştur.
[Tek Cümlede Özet: 15.000 USD'yi aştığı için 180 gün içinde yurda getirilerek, İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne bağlanan ihracat bedellerinin %40'ının satılması zorunludur.]
Başka bir anlatımla döviz üzerinden yapılan ihracatta bedellerin döviz olarak yurda getirilmesi gerekmektedir. Ancak Rusya ve Ukrayna'ya yapılan ihracatta GB'ler döviz üzerinden düzenlenmiş olsa bile ihracat bedelleri TL olarak yurda getirilebilir.
Bu Tebliğin 3. Maddesine göre, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içerisinde, ihracat bedelinin , ihracata aracılık eden banka hesabına transfer edilmesi veya getirilmesi ve TL'ye çevrilerek DAB (Döviz Alım Belgesi)'a bağlanması zorunludur.
Ticari İnternet Şubemiz Dış Ticaret menüsünü kullanarak, Şubenize başvurmadan İBKB düzenleyebilir ve onay anında geçerli olan TCMB kurundan zorunlu döviz satışını gerçekleştirebilirsiniz.
Bankalar, özel finans kurumları, yetkili müesseseler, PTT ve Kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından tüm efektif ve döviz alımları sırasında Döviz Alım Belgesi(DAB) düzenlenek zorundadır. İhracata ilişkin işlemlerde 3 nüsha olarak düzenlenmektedir.
Özet: KDV Kanunu'nun 11/1-a maddesine göre, “İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler” vergiden müstesnadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri