Özellikle Anadolu'da çay, reçel, sirke ve marmelat formunda sıklıkla tüketilir ve oldukça da lezzetlidir. Tadı hafif ekşimsi ve oldukça faydalı bir meyve türüdür.
Ekşi erik olarak bilinen bu erik türü normal erikler gibi direk olarak tüketilebilmektedir. Ancak yaygın kullanım şekli marmelat veya reçel yapımı şeklindedir. Bu yolla özellikle diyabet hastalarının rahatça tüketebileceği şekle getirilir. Bunların yanı sıra sirkesi de yapılmaktadır.
Kan temizleyici, idrar söktürücü, terletici özellikleri sayesinde zayıflamaya çok etkili olabildiği söylenir. Kan şekerini dengeleyici özelliği olduğu söylenmekte ve şeker hastaları kullanabilmektedir. özellikle, kuru meyvesi veya sirkesi bu açıdan tercih ediliyor. Mide ve sindirim sistemini desteklemek için yenir.
Kan şekerini dengeleyici özelliğiyle şeker hastaları için oldukça faydalıdır. Böbrek taşı oluşumunu önleme özelliği vardır.
Trakya bölgesinde sıklıkla tüketilen güvem eriği halk arasında yaban eriği olarak adlandırılır. Sonbahar aylarında yetişen güvem eriğinden; meyve suyu, marmelat ve reçel yapılır. Sıfır yağ içerdiğinden şeker hastalarının da kolayca tüketebileceği bir meyvedir.
İlgili 20 soru bulundu
Mevsimi dışında üretildiği zamanlarda az ve zorlu şartlar altında yetiştirilmesi nedeniyle kış aylarında yeşil eriğin fiyatı yükseliyor. Üzerine büyük kentlere nakliyesi ve tanzim edilmesi maliyetleri eklenince pazar ve manav tezgahlarındaki 'can eriğin' tüketici fiyatı uçuk rakamlara ulaşıyor.
C vitamini kolesterol için en önemli vitaminlerden bir tanesidir. Can eriği ayrıca kansızlığa da çözüm olarak sunulmaktadır. Can eriği yoğun miktarda demir ve kalsiyum içermektedir. Uzman doktorlar tarafından kansızlık şikayeti yaşayan kişiler için doktorlar tarafından günde bir avuç can eriği tüketilmesi önerilir.
Çekirdek ete bağlı ve orta iriliktedir. Can eriği: Papaz eriğine göre daha yuvarlak, açık yeşil, mayhoş ve suludur. Et dokusu incedir.
Latince adı Prunus spinosa olan güvem , yaban mersini (blueberry) meyvesi ile bir akrabalığı yoktur. Güvem Mavimsi mor meyveleri, yaprakları ve dikenli gövdesi ile tanınır. Çalı formlu olup kış aylarında yapraklarını döker. Yöresel satıcılar tarafından yanlış isimlendirelerek yaban mersini adıyla satılmaktadır.
ERİĞİ TUZLAYARAK YEMEYİN
Ülkemizde bol yetişen eriği tuzla birlikte tüketmek de damak kültürü olarak yerleşmiştir. Ancak fazla tuz tüketimi hipertansiyon riski ve böbrek sağlığı açısından zararlı olduğundan erikle birlikte fazla tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.
Yıkanan dağ erikleri derin bir tencereye alınır. Limon ve şeker de üzerine eklenerek ocağın altı açılır. 15 dk pişmeye bırakılır. Arada bir karıştırılır.
Güvem Eriği kurusu ; Güvem eriğinin kurutulmuş meyvesi kaynatılıp suyundan içilir, haşlanmış meyve kabukları yenmesi son derece şifalıdır..
Güvem Eriği Meyvesi Doğada kendiliğinden yetişen bir meyvedir. Eylül ayında olgunlaşan Güvem Eriği ( Çakal Eriği ) kasım sonu toplanarak hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmaksızın, doğal faydalı yapısı bozulmadan, marmelat biçimine getirilmektedir. Bu ürün kesinlikle şeker içermemektedir.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Erik kilo aldırır mı sorusu pek çok vatandaşın bahar ayları ile birlikte gündeminde yer alıyor. 100 gram tüketilmesi halinde sadece 46 kalori aldıran erik, kilo aldırmayan ancak kilo vermeye de yardımcı olan meyvedir.
* Kabızlık, midede oluşan şişlik ve gaz gibi rahatsızlıkların önüne geçer. * İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. * Lifli yapısı sayesinde metabolizmayı hızlandırır.
Çay üzümü, çoban üzümü, ayı üzümü gibi isimlerle de anılan yaban mersini, fundagiller familyasından, odunsu yapıda sahip bir bitkidir. Ilıman iklimi seven yaban mersini kırmızıdan mor renge kadar dolgun ve etli meyvelere sahiptir. Tatlı ekşi bir tadı vardır.
Özellikle Anadolu'da çay, reçel, sirke ve marmelat formunda sıklıkla tüketilir ve oldukça da lezzetlidir. Tadı hafif ekşimsi ve oldukça faydalı bir meyve türüdür.
Öncelikle güzelce temizledikten sonra taze bir meyve olarak afiyetle yiyebiliyorsunuz. Kurusunu aldıysanız kurusunu da tıpkı diğer kuru yemişler gibi yiyebiliyorsunuz elbette.
Yaprakları yaz başında açar. Yapraklar koyu kırmızı renkte, kenarları dişli, damarları ve tüylüdür. Meyveleri kırmızı renkli olup, yenilebilir.
Tanesi 20 TL'den satılıyor
Mersin'in Silifke İlçesi'nde 'örtü altı can erik' hasadına başladı. İlk hasadında kilosu 300 TL'den satılan erik, 100 gramlık paketlerle tüketiciye ulaştırılıyor.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
İçerisinde lif, C, A, K vitamini, kalsiyum ve potasyum bulunan erik, doğal ilaç olarak kabul ediliyor. Vitamin deposu erik, cinsel isteği ve gücü arttırıyor. Kan dolaşımını da hızlandıran bu meyve, iktidarsızlık sorunu yaşayan erkeklerin imdadına yetişiyor.
Avrupa grubu eriklerin içinde en çok tercih edilen çeşit edilen ve yetiştiriciliği yapılan Stanley erik türüdür. Japon grubu erikler pazarda ve halk arasında İtalyan eriği olarakta bilinirler. Çoğu kendine kısır veya kısmen kendine verimli olduğundan tozlayıcıları ile birlikte dikilmeleri zorunludur.
Kuru erik yüksek oranda K vitamini içerir. K vitamin ise kan pıhtılaşmasını sağlar. Kuru eriğin içerdiği bol miktardaki potasyum kalp ve sinir sağlığını korur. Kuru eriğin, A vitamini içeriği oldukça yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri