Evet, dağların deprem olma sıklığını arttırdığı aşikar. Yalnız aynı zamanda dağların tektonik plakaların kendi içinde dağılmasını önlediği de bir gerçektir. Zaten dağların deprem sıklığını arttırmasının temel sebebi de budur.
Deprem riski fazla olan bölgeler içerisinde ise dağlık alanlar yer almaktadır. Dağlar tektonik plakaların kendi içinde dağılmasını da önledikleri için dağlık bölgelerde deprem riski artmaktadır.
deprem ovalarda çok hissedilir, dağlarda az hissedilir bunun da nedeni zemindir. ayrıca dağda gerçekleşen bir depremin gene zeminle alakalı olarak yıkıcılığı sönümlenecekken, ovadaki bir kırıkta deprem olması durumunda yıkıcılık çok fazla olacaktır.
Çünkü dağlar, depremin şiddetini kendi üstüne çekecek, dolayısıyla hissedilen sarsıntıyı azaltacaktır.
Günümüzden yaklaşık 30-40 milyon ortaya çıkmış bu zemin, tortul bir kayaç olan marn, kiltaşı ve kireçtaşından oluşuyor. Burası güneyindeki alanlara göre biraz daha sağlam olsa da, Avrupa yakasının büyük bölümü gibi bu zemin türü de depremde riskleri büyütüyor.
İlgili 28 soru bulundu
Dere yatağı veya dolgu alanlar doğal afetlere karşı riskli alanlardır. Sert, kayalık zeminlerdeki yapılar ise depreme karşı çok daha dirençlidir. Yumuşak, dolgu ya da homojen olmayan zeminlerde dayanıklılık, uygun temel ve inşaat şekli ile sağlanır.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Evet, dağların deprem olma sıklığını arttırdığı aşikar. Yalnız aynı zamanda dağların tektonik plakaların kendi içinde dağılmasını önlediği de bir gerçektir. Zaten dağların deprem sıklığını arttırmasının temel sebebi de budur.
Fakat düz alanlarda binlerce deprem oluşmuştur. Dağlar, bizim en güvenliği ve sağlam yerimizdir. Dağlar deprem az olduğu depremin bittiği, maden ve kaynaklarımız olan yerlerdir" ifadelerini kullandı.
Kaya olarak tanımladığımız; yamaçlarda, dağlarda taşlaşmış sert boyuttaki kütlelerde, depremin oluşturduğu dalga enerjisini kaya soğurur ve yukardaki yapıya daha az yansıtır.
Öncelikle dağlar depremin sebebi değildir sonucudur Yani depremler dağların oluşmasına sebep olmuştur. “Yerin insanları sarsmaması için oraya dağlar yerleştirdik. Maksatlarına ermeleri için orada geniş yollar, geçitler yaptık.” (Enbiya, 21/31).
Kuşak (Pasifik Deprem Kuşağı) Şiliden kuzeye doğru Güney Amerika kıyıları, Orta Amerika, Meksika, ABD nin batı kıyıları ve Alaskanın güneyinden Aleutian Adaları, Japonya, Filipinler, Yeni Gine, Güney Pasifik Adaları ve Yeni Zelandayı içine alan en büyük deprem kuşağıdır.
Depremler kıyamet alametlerindendir. Buhari'deki hadis-i şerifte, (Depremler çoğalmadıkça kıyamet kopmaz) buyurulmuştur. Kıyametin ne zaman kopacağı bildirilmedi.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Deprem anında, fore kazık sayesinde ağırlık merkezi olarak binanın alt tarafında olduğu için deprem anında binanın düşey konumda kalmasına yardımcı olur. Deprem anında, fore kazıklar ile zemine tutunma oranı arttığı için binanın deprem anında savrulması azalır.
Fay hatlarının adından da anlaşılacağı üzere Doğu Anadolu, Batı Anadolu ve Kuzey Anadolu bölgeleri en riskli alanlar olarak belirlenmiştir.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Prof.
“Yıkıcı deprem bakımından Türkiye'nin en güvenli önde gelen illeri: Kırklareli, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Mardin, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Mersin, Antalya, Konya, Karaman, Niğde, Nevşehir, Ankara.”
Ülkemizin dünyada bor madeni zenginliği açısından birincisi olmasını deprem fay hatlarına borçluyuz. Endüstriyel hammadde açısından ülkemiz çok zengindir. Madenlerimizi uygun bir şekilde kullanabilirsek, bunun geliri ülkenin her türlü ihtiyacını karşılayabilir.
Necdet Atıcı: “İnternette bir bilim insanı, Nahl Sûresi 15. âyeti sorguluyordu ve kendince hatalı buluyordu. Sözleri şöyle idi. “Biz dağları, karaları zelzeleden korusun diye yarattık.
orijinal ses - CELAL ŞENGÖR
'Efendim diyor ki (Kuran), biz dağları karaları zelzeleden korusun diye yarattık. Tam tersi, tam tersi! Dağların olduğu yerde müthiş zelzele olur, canına okur karaların.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri