C, A ve K vitaminleri açısından zengin olan kekik ayrıca demir, kalsiyum, potasyum, çinko, bakır ve sodyum da içerir. Antioksidan özelliğe sahip uçucu yağ asidi bileşenleri nedeniyle halk arasında baharat olarak kullanılır, çayı demlenir veya yağ elde edilir.
Dağ kekiği, sağlık ve mutfakta yaygın olarak kullanılan bir bitkidir ve pek çok faydası vardır. Vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Soğuk algınlığı ve grip dönemlerinde özellikle faydalıdır. Bazı çalışmalar, kan şekeri düşürmede yardımcı olabileceğini göstermektedir.
İçeriğindeki özellikle A ve C vitaminleri sayesinde vücudun enfeksiyonla mücadele gücünü artırmaya yardımcı olan kekik çayının bağışıklığı güçlendirmeye yönelik fayda sağladığı bilinmektedir.
Kekik çayı bağışıklık sistemini güçlendirmeye, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden korumaya ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olabilir.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Dağ kekiği bazı kaynaklarda Zahter adıyla da anılan bir bitki. Ülkemizde çoğunlukla Mardin ve Hatay gibi Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştiği söylenmektedir. Uzun ince yaprakları olan dağ kekiğinin kokusu normal kekiğe göre daha keskindir.
Bilye kekik ya da diğer adıyla İzmir kekiği, kekik türleri arasında sindirime en çok fayda ettiği bilinen kekik türüdür. Bu sebeple hazmı zor olan yemeklerde genellikle bilye kekik kullanılır.
Kekik toz olarak kullanıldığında yemeklere baharat katar. Aynı zamanda kurutularak çay olarak da tüketimi mümkündür. Yağ olarak da balık, et ya da çorbaların içerisine katıp yenebilir, salatalarla tüketilebilir. Kekiği doğrudan kaynatıp suyunu da içebilirsiniz.
Bronşit, astım gibi rahatsızlıklara iyi gelir. İdrar söktürücü özelliğine sahiptir. Sinir sistemine fayda sağlayarak rahatlatır. Kas ve kemik ağrılarına iıi gelmekte olup gut, romatizma, kas ağrılarına karşı faydalı olduğu belirtilmektedir. .
Kekik bitkisinin içerisinde birbirinden önemli besin maddeleri bulunur. Yaklaşık 1 gram kekik içerisinde; K vitamini, kalsiyum, demir, manganez gibi önemli vitamin ve mineraller bulunur.
''Kolesterolü ve kan şekerini düşürür, damarları açar.''
Doğal ve güçlü bir antibiyotik olan kekik, yağ olarak da sıklıkla kullanılmaktadır. Kekik yağı ise, Thymus vulgaris olarak bilinen bitkinin yapraklarından elde edilir. Kekik yağının içerisinde bulunan karvakrol maddesi bakterilere karşı vücudu savunur.
Diyetisyenlerin ve diğer alanlardaki uzmanların görüşlerine göre kekik çayının günlük tüketim miktarı 2 fincan. İlk fincanı sabah kahvaltı saatlerinde içmek mümkün. İkinci hakkınızı da gece uykudan önce kullanabilirsiniz.
İşte kekik çayı günde kaç bardak içilir sorusunun cevabı… Kekik çayını tüketme tavsiyesi olarak alternatif tıp uzmanları, Günde 2 fincan kekik çayı, yıl boyunca,10 günlük aralarla 2 veya 3 haftalık kürler dahilinde içilmesini gerektiği belirtiyorlar.
Limon kekiği demir açısından zengindir, ayrıca C, D ve B vitaminleri içerir. Limon kekiğindeki uçucu yağ, antioksidan ve antiseptik özellikler sağlayan doğal bileşikler içerir. Limonlu kekik çayı, dekonjestan ve gevşetici özellikleri nedeniyle çocuklara genellikle solunum yardımı olur.
Peki, kekik suyu şekere iyi gelir mi? Kan şekerini düzenleyici etkiye sahip olan kekik çayı şeker hastaları tarafından tüketilebilir. Ancak olası yan etkilerinden dolayı kronik hastalığa sahip olanların kekik suyu tüketmeden önce doktora başvurmaları önerilir.
Kekik Çayı Ne Kadar Tüketilmeli? Her besinde olduğu gibi, kekik tüketiminde de aşırıya kaçmamak oldukça önemlidir. Birçok uzman tarafından tavsiye edilen bitki çayı tüketimi miktarı günde 1 ila 2 fincan arasıdır.
İş o kadar ciddi boyuta ulaşır ki araştırma ekibi korkar ve araştırma yapmaktan vazgeçer. Çünkü kekiğin gündeme gelmesi dünya kimya sanayinin çökmesi anlamına gelmektedir. Tamamen doğaldır ve çok güçlüdür. Kekik yağında yaşayan 1 tek canlı özel bir enzim olduğunu fark eder.
Ayrıca C vitamini takviyesi de bağışıklık sisteminizi güçlendirerek idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltabilir. Bunların yanı sıra, bitki çayları da idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir. Özellikle adaçayı ve kekik çayı antibakteriyel özellikleriyle bilinirler.
Bağışıklık sistemi düşük olanlar özellikle bebek, çocuk ve yaşlılar için Kekik suyunu ve çayı tavsiye edilmemektedir. Bu tip bitki çayları kullanılmadan önce hekim görüşü alınmalı ve gerekiyorsa testve tahlillerin yapılması uygun olacaktır.
Bitkisel bir ürün olan kekik suyu ölçüsüz bir şekilde tüketildiğinde çeşitli zararlara ve yan etkilere neden olabilir. Kan basıncını düşürdüğünden özellikle tansiyon hastalarının doktor kontrolünde tüketmesi önerilir.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
En iyi kekik Toros Dağları'nda yetişiyor
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli olan ve Akseki'de bitki türleri üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Oktay Yeğen ise kekiğin güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
Kekik ne zaman toplanır sorusunun cevabı ise kullanım amacına göre değişiklik gösterir. Kurutulmuş kekik yapraklarını mutfakta kullanmak için mayıs sonu ve eylül başına kadar kekik toplamak mümkündür. Kekikten yoğun aromatik yağlar elde etmek içinse yaz dönemi içinde çiçeklenmenin ortasında hasat yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri