Vücudunuz bu dönemde daha fazla enerji harcamaya ve yağ yakmaya elverişlidir, regl döneminde spor yapmak terlemenizi sağlayarak vücudunuzdan su ve ödem atmanızı sağlar ve yağ yakımına yardımcı olur.
Menstrüal dönemde spor yapmak hormonal dengeyi düzenlemek açısından son derece faydalıdır. Regl sürecinde kadınlarda aşırı yeme isteği oluşabilir. Bu dönemde spor yaparak iştahını daha kolay kontrol edebilir ve açlık krizlerinin önüne geçerek kilo alımını engelleyebilirsin.
Regl döneminde yapılan sporun süresi ve şiddeti ağır olması. Adetin ilk dönemlerinde kanama yoğun olmaktadır. Bu ilk günlerde ağır egzersizler yapılmamalıdır. Yüksek yoğunluk aktiviteler yapılmamalıdır.
Regl iken spor yapmak kesinlikle zarar değildir, yani sorumuzun cevabı: Hayır! Birçok araştırma regl döneminde yapılan egzersizin kadınları çok daha iyi hissettirdiğini ve ağrıları azalttığını söylüyor.
Kadınların vücudundaki hormonal değişim ödeme sebebiyet verebilir. Ödem varlığında tartıya kilo kaybı yansımasa dahi yağ yakmış olabilirsiniz. Regl yani adet döneminde metabolizma az da olsa yavaşlamaktadır. Ancak regl dönemindeki metabolizma yavaşlaması kilo kaybını etkilemez.
İlgili 45 soru bulundu
Adet döneminin sona ermesi ile birlikte yaklaşık 1 – 2 gün içerisinde kadınlar eski kilolarına geri dönüyor. Dolayısıyla neden kilonun artış gösterdiği de merak ediliyor. Bunun nedeni vücuttaki ödemdir. Dolayısıyla birkaç gün içerisinde 2 – 3 kilo alınması yani vücuttaki yağ oranının artması değildir.
Her ay yaşanan adet döngüsü süresince hormon düzeyleri dalgalanır. Bu hormonal değişiklik kişinin iştahını etkileyebilir ve vücudunda suyu daha fazla tutarak ödem oluşmasına neden olabilir. İştah artışı gerçek bir kilo artışına dönüşebilir ya da oluşan ödem nedeniyle geçici bir kilo artışı yaşanabilir.
Düzenli Egzersiz yapmak: Yürüyüş, yoga, dans gibi egzersizler adet döngüsünü düzenleme noktasında yardımcı olabilmektedir.
Vücudu çok fazla yormayacak egzersizler de kan dolaşımını hızlandırıp adetin erken gelmesini sağlayabilir.
Mekik göbek eritir mi? Sorusunun yanıtını merak ediyorsanız cevabı evet. Mekik hareketinin en faydalı olduğu yer karın ve göbek bölgesidir. Egzersiz yaparken beslenmenize de dikkat ederseniz göbek yağlarınızı daha kolay eritebilirsiniz.
Sporcuların %63.1'i müsabaka sırasında ağrılarının azaldığını söylemiştir. Sporcuların hem genel olarak hem de antrenman sırasında menstruasyon sürelerinin düzenli olduğu belirlenmiştir. Sporcuların çoğu ağrılı bir adet dönemi geçirdiklerini ve müsabaka sırasında ağrılarının azaldığını söylemiştir.
Bazı kadınlarda adet tamamen kesilebilir. Ağır egzersiz yapan genç kadınlarda bu durum gözlenebilir. Ergenliğe yeni girmiş ve menopoza girmeye yaklaşmış kadınlarda, hormon düzeylerindeki dalgalanmaya bağlı olarak oligomenore görülebilir. Anorekisya, bulumiya gibi yeme bozuklukları olan kadınlarda bu durum gelişebilir.
Kadınlarda adet döneminde metabolik hız, yumurtlama anından bir hafta önce en düşük, mensturasyondan hemen önce en yüksek düzeydedir. Endokrin bezleri yeterli miktarda tiroid hormonu salgılamadığında bazal metabolizma hızı %30-50 oranında düşebilirken fazla salgılanması durumunda ise normalin iki katına çıkabilir.
Çoğunlukla uzmanlar her gün spor yapılacaksa kardiyo egzersizlerini haftada 5 kez, kuvvet egzersizlerini ise hafta 2 kez yapmayı önerir. Haftada 2 kez en az 12-15 dakika bir ağırlık ve direnç kullanarak kuvvet egzersizi yapmak büyük kaslarınız için çok faydalıdır. Yaş ilerledikçe kas kaybının yaşandığını unutmayın.
Reglken duş alınabilir. Tek şart ayakta duş alınmasıdır, küvette oturmak uygun değildir. Bazı kadınlarda adet düzensizliği olduğu için regl döngüsü karışabilir.
Yaygın belirtiler arasında; akne, meme hassasiyeti, karın şişkinliği, yorgunluk, sinirlilik ve ruh hali değişiklikleri yer alır. Bunlar, kadınların %20- 30'unda normal yaşamı engelleyebilir, bu nedenle regl öncesi sendrom olarak nitelendirilebilir. %3- %8 arasında belirtiler daha şiddetlidir.
Aslında, birçoğunun atletik çabaları sebebiyle düzenli dönemleri bile mevcut değildir. Bununlar birlikte, dönemlerinde olan yüzücülerin birçoğu, havuzun etrafında turlarken, kan akışlarını kontrol altında tutmak için tampon veya adet kupaları kullanmaktadırlar.
Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır. Ancak bazı durumlarda, kistler ve miyomlar gibi yapılar kadın sağlığı için risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi etkili olmayabilir.
İlaçlar dışında kekik çayı, papatya çayı, civanperçemi çayı ve zencefil çayı gibi bitki ve çaylarda yine içilmek sureti ile adet söktürücü olarak kullanılabilir.
Unutulmaması gereken bir nokta da kadınlarda aylık periyotlarda yaşanan adet dönemi öncesi vücudun su tutmaya başlaması ki bu da tartıda 0,5- 2 kg gibi fark ettirebiliyor.
Bu süreçte tartıda görülen artışın gerçek bir kilo artışı olmadığını yani yağdan olmadığını ve ödem artışı olduğunu söyleyebiliriz. Peki ne kadar oluyor bu artış derseniz kişiden kişiye değişmekle birlikte regl döneminde 1-4 kg arasında bir artış görmek mümkün.
Adet dönemi biter bitmez, bağırsakların tekrar normal hızda çalışması sonucu, kabızlık sona erer ve hormonlar normal dengeye ulaşır. Bununla birlikte vücutta biriken sıvının da atılmasıyla beraber kilonuz normale döner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri