[1] Allah herkese dayanabileceği ölçüde yük, sıkıntı verir.
Allah Dağına Göre Kar Verir Atasözü (TDK) Anlamı Nedir? Bu atasözünün anlamı çok derindir. Karın yüksek yerlere daha çok yağması gibi, sorumluluk sahibi, varlıklı kimselerinde derdi çok olur. Hiçbir varlık ve makam, öyle dışarıdan görüldüğü gibi tümden dertsiz değildir.
[1] İşi bozulan kişi umutsuzluğa düşmemelidir. Tanrı'nın onu eskisinden daha iyi bir işe kavuşturacağına inanmalıdır.
Türk Dil Kurumu açısından Demir tavında dövülür atasözünün anlamı 'Her işin yapılması için mutlaka uygun bir zaman vardır' şeklinde ifade edilir. Fırsatlar ve doğru çalışmalar gerçekleştirebilmek için, her daim doğru zamanı beklemek çok önemlidir.
[1] Bir iş yapmak için gerekli olan şeyleri santimi santimine hesaplayarak değil, ölçüyü birazgeniş tutarak hazırlayınız. Çünkü türlü etkenler, gerçek ölçüden daha çok harcama yapmanızıgerektirebilir.
İlgili 45 soru bulundu
İnsanlar en sıkıştığı ve zor kaldığı durumlarda, hiç istemedikleri birilerinden yardım alabilmektedir. Daha doğrusu bu İnsanların eline düşebilirler. Normalde hiç konuşulmayacak ve uzak durulacak insanlardan medet ummak durumunda kalmak mümkün. İşte böyle durumlar için denize düşen yılana sarılır atasözü kullanılır.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Para ile bütün engeller ortadan kaldırılır, bütün güçlükler yenilir, istenilen şey elde edilir.
Dersim, tarihi çok eskilere dayanan bir bölgenin adıydı. Kürtçe “gümüş kapı” anlamına geldiği söyleniyordu. Osmanlılar da buraya “Dersim” dedi. Bölgede yaşayan yerel halk “Memakiye” ya da “Kalan” adını da kullandı.
Haberin Devamı
Altın anahtar her kapıyı açar atasözü, para ile tüm güçlüklerin üstesinden gelinebileceği, paranın her türlü engeli aşmak konusunda yardımcı olduğu anlamına gelmektedir.
Allah Bilir deyimi, insanın bilmesinin mümkün olmadığı konuların tamamının Allah tarafından bilinmesi anlamına gelir. Bunun dışında henüz netlik kazanmamış, belirsiz durumları belirtmek için de aynı deyim kullanılır.
Kibir bildiren bir başka ifade ise burnu Kaf dağında deyimidir.
Gerekli olduğu yerde ve gerek olduğu durumlarda yaygın şekilde değerlendirilen bir atasözüdür. Düşmez Kalkmaz Bir Allah Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? İnsanların kusurlu olduğunu ve hata yapabileceğini anlatmak için düşmez kalkmaz bir Allah atasözü kullanılmaktadır.
Bakarsan Bağ Olur, Bakmazsan Dağ (Olur) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bakılıp onarılan şeylerden yararlanılır, bakımsız bırakılanlardan bir yarar elde edilemez.
Dağ Başından Duman Eksik Olmaz atasözü, başarılı insanların her zaman çeşitli zorluklarla karşılaşabileceğini vurgular. Her insan başarıya giden yolda karşılaştığı zorluklarla mücadele etmeyi bilmelidir.
Hazıra Dağ Dayanmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Kişinin elinde ne kadar çok mal ve mülk ya da para olursa olsun, üretmeden tüketmek kısa sürede eldeki her şeyi bitirebilir. O yüzden eldeki maddi ve manevi durumları harcarken, aynı zamanda bunun yerini doldurmak için mutlaka çalışmak gerekir.
Aç Mezarı Yoktur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi yoksul olabilir, işsiz ve parasız kalabilir ama aç kalmaz, mutlaka bir geçim yolu bulur.
Duvarı Nem, İnsanı Gam Yıkar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: nem demiri nasıl paslandırıp çürütürse gam da insanı öylece yıpratır.
İşte esirgenen göze çöp batar atasözünün anlamı ve cümle içinde kullanımı. Esirgenen göze çöp batar atasözü, değer verilen bir şeyin üzerine çok fazla titrediğinde, o şeyin zarar görebileceği anlamına gelmektedir.
[1] Şunun bunun kazancına, rızkına engel olanlara bir gün aynı şeyi yaparlar.
Ağzından Bal Akmak Deyiminin Anlamı (TDK) Nedir? Ağzından bal akmak deyimi, bir kimsenin herhangi bir insan ya da şey hakkında çok güzel konuşması anlamına gelir. Eğer bir insan, bir diğer insanın gönlüne hoş gelecek sözler söylüyorsa, o insanın ağzından bal damlıyor anlamına gelir.
Enine boyuna kelimeleri bir şeyin ölçümünde ya da boyutlarının belirtilmesini kullanıldığı gibi bir şeyi derinliğine incelemek anlamına gelmektedir. Bir konuyu tüm ayrıntılarıyla ele alma konusuna da enine boyuna kelimeleri kullanılmaktadır.
Devede kulak büyük bir bütüne göre ufacık parça demektir. Genelde küçük durumlar ya da büyütülmemesi gereken olaylar için devede kulak deyimi kullanılır.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Aklın yolu birdir atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Hatasız Kul Olmaz, geçmiş yıllarda olduğu gibi günümüzde de sık kullanılan atasözlerinden biridir. Dilimize yerleşmiş olan bu söz, Türk- İslam kültüründeki hoşgörü anlayışının bir yansımasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri