Eğer kıl dönmesi sorunundan kalıcı olarak kurtulmak isterseniz bunun tek yolu lazer epilasyondur. Lazer epilasyon uygulamaları sırasında lazer ışınları kıla rengini veren melanin pigmenti tarafından emilir ve kıl kökünde kalıcı hasara neden olur. Böylece işlem yapılan bölgelerde bir daha kıl uzamaz.
Kıl dönmesi tedavisinde hastalığın evresine göre lokal bakım ve banyolar, epilasyon, kristalize fenol uygulaması gibi yöntemlerin yanı sıra cerrahi yöntem de uygulanabiliyor. Çok yeni, küçük, orta hatta 1-2 sinüsle ortaya çıkan hastalarda sadece epilasyon ve lokal bakım/banyolarla bu durum gerileyebiliyor.
Kıl dönmesi hastaları kuyruk sokumundaki keseyi bazen sivilce zannedilerek yanlış bölüm ve doktorlara gidebilmektedir. Kıl dönmesi hastalığı için genel cerrahi doktoruna gidilmelidir.
Kıl dönmesi ameliyatsız tedavi edilir mi? Kıl dönmesi rahatsızlığı ameliyatla tedavi edilebildiği gibi ameliyatsız şekilde de sonlandırılabilir. Dolayısıyla ameliyat tek seçenek değildir. Ameliyatsız yöntemde lokal anestezi uygulanarak, kılların girdiği delikler genişletilir ve buradan kıl ve kist boşaltılır.
Kıl Dönmesi Apse Boşaltma Nasıl Yapılır? Kıl dönmesi apse boşaltma, çoğunlukla poliklinik şartlarında lokal anestezi altında apse üzerinden yapılan küçük bir kesi ile apse boşaltılır ve apse boşluğu (loj) yıkanarak temizlenir. Antibiyotik tedavisi başlanır.
İlgili 40 soru bulundu
İyi geldiği problemlerden bir tanesi de, kıl dönmesidir. Bunun için; kıl dönmesi olan alana pamuk yardımı ile elma sirkesi uygulayın. Ardından da üzerini sıcak havlu ile kapatıp bir süre bekletin. Ilık su ile duruladıktan sonra dezenfekte edilmiş bir cımbız ile kıl kökünü ciltten çıkarabilirsiniz.
Kişi tarafından ihmal edildiği, tedavi edilmediği taktirde başlarda akut seyreden durum kronik hale dönüşebilmektedir. Kıl dönmesi tedavi edilmezse hastaya vereceği zararlar şunlardır: Oluşan apse giderek şiddetini artırır. Kaşıntı ve koku şikayetleri artar.
Fenol Tedavisi: Ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerinde en başarılı ve en çok başvurulan yöntemlerden biri fenol tedavisidir. Fenol tedavide; iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir, içindeki kıl yumakları ve iltihap tamamen temizlenir. Son olarak oluşan boşluğa kristalize fenol verilerek tedavi tamamlanır.
Akıntıya kötü bir koku da eşlik eder. Bazen kanlı akıntı da görülebilir. Kıl dönmesinde görülen diğer belirtiler ise makatta kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrıdır. Zaman içinde ağrı o kadar şiddetli bir hâl alır ki, hasta artık günlük aktivitelerini yerine getiremeyecek hale gelir.
Kıl dönmesi tedavi edilmezse enfeksiyon ve apse büyür. Bu durumda ciltte birden fazla ağızın, açıklığın görülmesine neden olur. Tedavi sürecini ertelemek uygulanacak yöntemi zorlaştırır.
Kıl dönmesi ameliyatları lokal anestezi ile yapılır. Anestezi ve yatmayı gerektirmeyen ameliyatlar arasında gelmektedir. Açılan yara çok küçüktür bu nedenle de yaranın kapanması da bu derecede kolay olur. Kıl dönmesi ameliyatları genel olarak 20-30 dakika gibi kısa bir zamanda gerçekleştirilir.
Kıl dönmesi hastalığı tedavi sonrası tekrar etmeye gayet açık bir rahatsızlıktır. Tedavide kıl dönmesinin tekrar etmeyeceği ve bir daha sıkıntı çekilmeyecek bir yöntem kullanılmalıdır. Erken tanı ve tedavi ile kıl dönmesi belirtilerinden şikâyetçi olan kişiler kısa sürede bu şikâyetlerinden kurtulabilir.
Ayrıca bazı durumlarda kıl dönmesi hastaya çok fazla ağrı verir ve hasta oturmakta ya da yürümekte güçlük geçer. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir.
Apse yok olduktan sonra cerrahi müdahale gerekmektedir. Çünkü bu bölgede oluşan kıl dönmeleri çok yoğun olur ve kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmaz. Bazı hastalarda kıl dönmesi başlangıcında sadece antibiyotik tedavisi yeterli olabilir. Aksi takdirde birkaç farklı cerrahi yöntem ile tedavisi yapılır.
Pilonidal sinüs tedavisi sonrası karşılaşılan en önemli problem sinüsün nüks etmesidir. Nüks genelde ilk 6 ay içinde ortaya çıkar. İyileşme dokusunun (skar dokusunun) orta hatta olması, enfeksiyon, kılların yeterince temizlenmemesi nedeniyle kılların yeniden yara yerine girmesi veya batması sonucu nüks oluşmaktadır.
İyileşme süreci boyunca pansumanların düzenli olarak değiştirilmesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi önemlidir. Genellikle 4-6 hafta içinde yara tamamen iyileşir ve hasta normal aktivitelerine geri dönebilir. Ancak bu süre hastanın durumu ve ameliyat yöntemine bağlı olarak değişebilir.
Kıl dönmesi, kıvrılmış ve deriden yükselmek yerine cildin içine geri dönen bir tüy olarak tanımlanabilir. Ciltte bazen irinle dolu kabarık bir yumruya şeklinde görülebilir. Kıl dönemsi genellikle sakal, kasık bölgesi, kalça, bacaklar ve koltuk altları gibi derinin tıraş edildiği veya ağdalandığı bölgelerde görülür.
Kıl dönmesini önlemek için, kıllı bölgelerin temiz ve kılsız tutulmasıdır. Her gün duş alınmalı, bölgenin nemli ve ıslak kalması engellenmeli. Ayrıca iç çamaşırların temiz olması ve kıyafetlerin bol olması da dikkat edilmesi gereken konular arasında.
Lokal anestezi eşliğinde kuyruk sokumunda oluşan kıl kesecikleri lazer ışınları yardımıyla yok edilmektedir. Hastalar açısından bu yöntem daha faydalı ve avantajlı olmaktadır çünkü kısa sürede iyileşme olanağı sunar.
Öncelikle kıl dönmesinin olduğu bölgenin yumuşatılması ve kılın kendiliğinde çıkması beklenir. Bazı durumlarda kıl çok içeri girmemiş olur ve keseyle, ılık banyoyla kendi kendine geçer. Ancak bu şekilde geçmeyen kıl dönmesi için cerrahi müdahale edilmesi gerekmektedir. Buna karar vermesi gereken uzman doktordur.
Ek olarak; kasıklar, göbek bölgesi ve koltuk altı bölgesinde de oluşabilmektedir. Kıl dönmesi ciddi bir problemdir, bazı merhemlerle apseyi boşaltmak mümkündür fakat ilgili cerraha gidip bu apseyi göstermek be tedavi ettirmek en sağlıklı yöntemdir.
Kıl dönmesi ameliyatı süre olarak ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Ameliyat belden aşağısını uyuşturularak yapılmaktadır. Belinizden yapılan bir iğne ile ortalama olarak 2-3 dakika sonrasında uyuşma belirtisini gösterecektir ve ameliyat sırasında yüz üstü olarak yatacaksınız.
Eğer bu hastalık tedavi edilmezse kuyruk sokumunda sürekli akıntıya sebep olur. Bu bölgede kötü kokulu pişikler eksik olmaz ve zaman zaman da apseleşmeye neden olur. İkide bir ağrılı apseler nüks eder.
Çünkü ihmal edildiği zaman zorlu bir sürece giren bu rahatsızlık erken teşhiste mikrosinüsektomi-lazer yöntemiyle çok kolay tedavi edilebilmektedir. Halk arasında ameliyatsız lazer diye tabir edilen mikrosinüsektomi yöntemi lokal anestezi ile yapılan ve yaklaşık 5-10 dk süren bir müdahaledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri