Dağıtım politikaları, çeşitli kaynakların (yatırım, hizmet, mal, para vb.) siyasi aktörler tarafından bireylere, gruplara ya da coğrafi bölgelere aktarımı ile ilgilidir.
Dağıtıcı politikalar, kamu kaynaklarının belirli sosyo-ekonomik grup ve katmanlara dağıtılmasını sağlayan politikalardır.
Dağıtım Politikaları Nelerdir? Bu kapsamda 3 dağıtım politikası bulunmaktadır: Yaygın ya da yoğun dağıtım, seçimli dağıtım ve özel dağıtım. Yaygın dağıtımın esası, malın bulunabilecek her yerde satışa sunulması olup, özellikle tüketim mallarında, en çok da kolayda mallarda fazla kullanılmaktadır.
Dağıtım kanalı stratejisinde temel amaç işletmenin ürettiği ürünün pazarda satılmasını sağlayacak yol ve yöntemin belirlenmesidir. Yani, işletmenin hangi Dağıtım kanalı seçerken ürünün niteliği, pazarın yapısı, üreticinin özel durumları ve pazardaki rakip firmalar incelenir.
Seçimli (selektif) dağıtım; belirli bir bölgede sınırlı sayıda toptancı ve perakendeci veya sadece perakendeci kullanma politikasıdır. Özel ve tekelci dağıtım; belirli bir pazarda sadece tek toptancı yada perakendeci ile mamul dağıtımı politikasıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Dağıtım, ihtiyaç duyan tüketici veya işletme kullanıcısı için bir ürün veya hizmet hazırlama sürecidir. Bu, doğrudan üretici ya da servis sağlayıcı tarafından yapılabilir ya da distribütörler ya da aracılar ile dolaylı kanallar kullanılarak yapılabilir.
Dağıtım kanalları planlama ve satış faaliyetlerinde uzmanlık sunar. Ayrıca yeni ürünler yaratmaya yardımcı olur. Tüketiciye satış öncesinde ve sonrasında hizmet verilmesini sağlar. Tüketicilerle doğrudan temas kurmayı sağlayan dağıtım kanalları hem iyi satış oranı sağlar hem de üreticilere doğru geri bildirimler verir.
Dağıtım, pazarlama karmasının alt fonksiyonlarından biridir. Dağıtımın amacı, mal, hizmet ve bilgi akışını doğrudan veya dolaylı olarak son kullanıcıya ulaştırmaktır. Doğrudan tek kanal aracılığıyla yada birden fazla aracı kullanarak dağıtım gerçekleşebilir.
Seçimli dağıtımda, sadece uygun bazı satış noktaları ürün dağıtımı için seçilir. Seçimlik dağıtım, genellikle beğenmeli ürünler ve temel ev gereçleri, dayanıklı tüketim ürünleri ve benzerleri için kullanılır. Özel dağıtımda ise ürün, nispeten büyük bir coğrafi alanda tek bir satış noktası aracılığı ile dağıtılır.
Halka arzda dağıtım çeşitleri nelerdir? İki çeşit dağıtım yöntemi bulunmaktadır. Birinci yöntem oransal dağıtım, ikinci yöntem ise eşit dağıtım yoluyla yapılır.
Yoğun dağıtım özellikle kolayda ürünlerin dağıtımında görülmektedir.
Kar dağıtım politikası, işletmelerin elde ettikleri net karın ortaklar ve dağıtılmamış kar kalemi ve yedek akçeler arasındaki dağılımını belirleyen bir politika olarak tanımlanmaktadır. Kar payı dağıtım politikalarını belirleyen önemli faktörlerden birisi de vergi uygulamalarıdır.
Doğrudan Dağıtım: Üretici işletmenin kendi satış örgütüyle; mamulün doğrudan doğruya tüketiciye (nihai veya endüstriyel) satışını yapması halidir. Diğer bir deyişle, alım satım işlemi bir ucunda üreticinin diğer ucunda tüketicinin bulunduğu dağıtım kanalıyla yapılır.
Yeniden dağıtıcı politikalar, sosyal refah ve eşitliğin sağlanması adına gelir dağılımını düzenlemeyi hedefleyen politikalardır. Kurucu politikalar ise, kamu yönetiminin işleyişini yürütmek için üretilen politikalardır (Durna, 2016: 263).
Planla. PUKO döngüsünün ilk ve en kritik adımı planlama aşamasıdır. Bu aşamada planlanan işin kimler tarafından, neden, nasıl, nerde, ne zaman, ne kadar sürede yapılacağı kararlaştırılır.
Politika, devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayıştır.
Dağıtım kanalları direkt dağıtım ve endirekt dağıtım olarak ikiye ayrılır. Direkt dağıtım kanalı oldukça açıktır. Üretici oluşturduğu ürünü direkt yolla tüketiciye ulaştırmaktadır. İkinci dağıtım kanalı endirekt dağıtım kanalıdır.
Kar dağıtım politikası (temettü politikası); temel olarak firmaların faaliyetleri sonucunda elde ettikleri karın, ortaklara dağıtılıp dağıtılmayacağı, kar dağıtımı yapılacaksa, karın ne kadarının ne şekilde ortaklara dağıtılacağı, ne kadarının da firma bünyesinde bırakılacağı ile ilgili kararları kapsar.
Dağıtım, uygun ürünlerin, uygun zamanlarda, uygun yer veya yerlerde alıcılara ulaştırılması ve teslimiyle ilgili işletme içi ve dışı kurum, kuruluş yer, araç ve faaliyetleri kapsar.
MBASkool.com'a göre, “Dağıtım planlaması, malların farklı dağıtım merkezlerine teslimatını kapsayan sürecin, hangi malların, hangi miktarda, istenilen zamanda, hangi yerde tedarik edileceğini akılda tutarak, doğru bir şekilde yapılmasını sağlamak için sistematik bir yaklaşımdır.
Buna göre, seçici dağıtım sistemini tercih eden teşebbüsler, sistem üyesi alıcılara tek elden satın alma yükümlülüğü getiremez. Başka bir ifadeyle, sistem üyelerinin ürünleri sağlayıcıdan alma zorunlulukları bulunmamaktadır; sistem üyelerinin, ürünleri diğer üye teşebbüslerden alabilmeleri engellenemez.
Dağıtım kanalının kendisinden beklenen görevlerini yerine getirebilmesi için mallarının fiziksel olarak üretim noktalarından tüketim noktalarına kadar akışını gerçekleştirmesidir.
Dağıtım Gereksinim Planlaması ile dağıtım merkezlerinin ürün gereksinimleri belirlenmekte, ve bu gereksinimleri karşılamak üzere dağıtım kaynaklarının en etkin ve verimli bir şekilde planlanması ve kontrol edilmesi sağlanmaktadır. Dağıtım ağı birçok depo ve perakendeciden oluşan oldukça karışık bir sistemdir.
Aşağıda dağıtım kanalı seçimini etkileyen genel faktörler sıralanmaktadır. Bunlar: ürüne ilişkin faktörler, pazara ilişkin faktörler, aracılara ilişkin faktörler, işletmenin yapısına ilişkin faktörler, müşterilere ilişkin faktörler ve rekabete ilişkin faktörlerdir.
Direkt Dağıtım: Üretici işletmenin kendi satış örgütüyle; mamulün doğrudan doğruya tüketiciye (nihai veya endüstriyel) satışını yapması halidir. Diğer bir deyişle, alım satım işlemi bir ucunda üreticinin diğer ucunda tüketicinin bulunduğu dağıtım kanalıyla yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri