da sıvı demir içinde tamamen çözünmesi durumunda (sementit) beyaz dökme demir yapısı oluşur. Eğer dökme demir katılaşırken sıvı metal içinde çözünen karbon sıvı demirin içinden ayrışamaz da, tamamen yapıda çözünmüş olarak kalırsa, ortaya çıkan yapıya beyaz dökme demir adı verilir.
Yüksek kromlu beyaz dökme demirlerin aşınma direnci ve tokluk özellikleri iyidir. Genel- likle bu grup dökme demirler çamur pompalarında, tuğla kalıplarında, çeşitli mineral delme, sert ka- yaları işleme ekipmanlarında ve benzeri alanlarda kullanılmaktadır [2,3].
Dökme demirler, %2'den fazla karbon oranı içeren demir-karbon alaşımlarıdır. İçindeki karbonun grafit şeklinde olanlarına gri dökme demir, sementit şeklinde olanlara ise beyaz dökme demir denir. 1150 °C derece olan erime sıcaklığı çeliğinkinden düşüktür. Mutfak eşyası üretiminde tercih edilen maddelerden biridir.
Beyaz dökme demir, demir-karbon alaşımı olup, tipik olarak %2-4 arasında karbon içerir. Ayrıca, beyaz dökme demirin kimyasal özelliklerini etkileyen ve mekanik özelliklerini değiştiren diğer elementler de içerir.
Dökme demirlerin dört ana tipi gri dökme demir, temper dökme demir, küresel dökme demir ve beyaz dökme demirdir.
İlgili 38 soru bulundu
da sıvı demir içinde tamamen çözünmesi durumunda (sementit) beyaz dökme demir yapısı oluşur. Eğer dökme demir katılaşırken sıvı metal içinde çözünen karbon sıvı demirin içinden ayrışamaz da, tamamen yapıda çözünmüş olarak kalırsa, ortaya çıkan yapıya beyaz dökme demir adı verilir.
Kalın kesitler yavaş soğurken, ince kesitler hızlı soğur. Kum kalıpta soğuma daha yavaş olur, çil kullanımı ile soğuma hızı arttırılırken beyaz dökme demir oluşturulur. demirin çekme mukavemeti azalır. Düşük miktarlarda alt soğuma olması.
Dövülebilir döküm diye de anılan temper dökme demir (DIN 1692), karbon ve silisyum miktarının ayarlanmasıyla grafitsiz olarak katılaştırılır. İlk aşamada elde edilen bu beyaz dökme demirin (DDB) veya diğer adıyla ham temper dökümün kendini çekmesi % 1...2 arasında değişir; yoğunluğu yaklaşık 7,4 gr/cm3 tür.
Gri dökme demir, serbest karbonların ferrit veya perlit matrisi içinde grafit lamelleri şeklinde katılaştığı demir-karbon-silisyum alaşımlarıdır. Bileşimindeki karbon oranı %2.5 ile %4 ve silisyum oranı ise %1 ile %3 arasındadır. En yaygın ve en düşük maliyetli dökme demir grubudur.
Sfero dökme demir, karbonun grafit küreleri şeklinde bulunduğu bir dökme demir türüdür. Bu çelik türü, soğuk çekme çelikler grubunda yer alır. Bundan dolayı bu yapı, sfero dökme demirin mukavemet, tokluk, aşınma direnci ve işlenebilirlik gibi mekanik özelliklerini iyileştirir.
Döküm çeşitleri genellikle iki başlık altında incelenebilmektedir. Bunlar bozulabilir kalıba döküm ve kalıcı kalıba döküm olarak adlandırılabilmektedir.
Çizilmeye karşı en dayanıklı malzemelerden biri olan granit, aynı zamanda pişirim araçları için en sağlıklı materyal olarak kabul edilir. Bu nedenle granit modellerin kullanımı yaygındır ve en sevilen döküm tava çeşitlerinden biridir. Döküm wok tava modelleri de sıklıkla tercih edilir.
Dökme demirlerin kaynağı içeriğindeki yüksek karbon, metalurjik mikroyapıları ve düşük süneklik gibi metalurjik özellikleri sebebiyle çok problemlidir. Kaynak işlemi eesnasında karbon kaynak metaline ve ısıdan etkilenen bölgeye yayılarak sertliği ve kırılganlığı arttırır.
Döküm tava, yüksek ısıya dayanıklı sıvı demirin özel kalıplara dökülerek soğutulup katılaşmasıyla üretilen sağlam ve dayanıklı bir mutfak eşyasıdır.
Dökme demirleri çeliklerden ayıran Özellikler arasında aşağıdakiler çok belirgindir. 1. Dökme demirler sünek değillerdir; kopmada uzama göstermezler; dövülemezler, haddelenemezler. 2. Isıtıldıklarında hamurlaşmazlar, katı halden doğruca sıvı hale dönüşürler.
Demir cevherleri doğada Manyetit (Fe3O4), Hematit (Fe2O3), Limonit (2Fe2O3. 2H2O), Götit (Fe2O3. H2O), Siderit (FeCO3) ve Pirit (FeS2) mineralleri şeklinde bulunmaktadır.
Dökme demir parçalara, işletmede yükleme, boşaltma ve diğer trans-ferler esnasında yapılan sert ve kaba işlemler, parçaların çatlamalarına ve kırılmalarına neden olmaktadır. Gerilimini atamamış dökümlere uygulanan küçük bir dış kuvvet, bu tip parçaların çatlamalarına ve kırılmalarına neden olacaktır.
Sferö döküm veya küresel grafitli dökme demir, kendine özgü bir demir türüdür, dökümden önce, darbeye karşı fevkalade güçlü bir yapı kazanması ve uzun ömürlü olması için magnezyumla özel bir işleme (aşılamaya) tabi tutulur.
Lamel Grafitli Dökme Demir (GG)
Grafitten dolayı rengi esmer olan bu dökme demire lamel grafitli dökme demir veya GRİ DÖKME DEMİR denir. Gri dökme demirin bileşiminde ana yapısı demirden başka karbon, silisyum, manganez, fosfor ve kükürt bulunur.
Genel olarak, pik döküm özellikle otomotiv endüstrisi, makine ve ekipman imalatı, inşaat sektörü, havacılık endüstrisi ve enerji sektörü gibi birçok endüstride önemli bir rol oynamaktadır. Pik dökümün avantajlarından yararlanılan bu alanlarda çeşitli parçalar ve bileşenler üretilmektedir.
Katılaştıktan sonra bileşimindeki karbonun büyük bir kısmı serbest grafit yaprakları (lamel-pul) hâlinde bulunan bir dökme demir çeşididir. Kırıldığı zaman yüzeyi isli gri görünüşlüdür. Grafitten dolayı rengi esmer olan bu dökme demire lamel grafitli dökme demir veya GRİ DÖKME DEMİR denir.
Küresel Grafitli Dökme Demir Nedir? Keith Millis tarafından 1943 yılında keşfedilmiştir, grafit bakımından zengin bir dökme demir türüdür. Çoğu dökme demir çeşidi kırılganlık ve gerilim açısından zayıfken küresel grafitli dökme demirler grafitlerin kapanımları sayesinde küresel grafitli bir iç yapı oluşumu sunar.
GG25 pik döküm sıklıkla kullanılan dökme demir çeşitlerinden birisidir. Yüksek mukavemet kabiliyetiyle bilenen bu türün aşınma dayanımı da oldukça yüksektir. İyi işlenebilir olması onu sektörde çok tercih edilen bir malzeme haline getirmektedir. İdeal seviyedeki gerilim oranının yanı sıra ince bir yapısı vardır.
Titanyumun gri dökme demirdeki etkisi
Bu nedenle gri dökme demirin sertliğini arttırmak için zaman zaman bu elementten faydalanabiliyoruz. Titanyum, karbür yapıcı bir element olması nedeniye, ötektik dönüşüm sırasında ortaya çıkan aşırı soğuma miktarını arttırıyor [2].
GG25, en yaygın kullanılan dökme demir alaşımıdır. Bu malzeme, mukavemet ve aşınma direncinin iyi bir kombinasyonunu sunar, ancak yine de işlenmesi kolaydır ve yüksek standartlarda bitirilebilir. Ağırlıklı olarak perlitik bir yapıya sahip lamelli bir dökme demirdir. Sertliği artırmak için ısıl işlem tavsiye edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri