Şebboy çiçeği oldukça hoş bir koku yayar ve yaydığı koku özellikle kapalı ortamlarda ve geceleri daha da artar; çiçek bu nedenle şebboy olarak adlandırılmıştır.
Yukarıda da değindiğimiz gibi çok hoş kokulu olan bu çiçekler mavi, pembe, mor, sarı, beyaz ya da gül rengindedir. Kokusu ve görünüşüyle çok güzel olan şebboylar, çiçek tarhlarının vazgeçilmez çiçeklerindendir.
S: Şebboy çiçeği kokar mı? C: Şebboy çiçeği dillere destan bir kokuya sahiptir. Özellikle kokusu gece vakti daha da belirgin bir şekilde hissedilmektedir. Diğer taraftan kapalı ortamlarda bu çiçek kokusuyla tüm alanı etkisi altına almaktadır.
Şebboy çiçeği Brassicaceae familyasına ait bir çiçek türüdür. Şebboy çiçeği aynı zamanda karanfile benzeyen bir yapıya sahiptir. 4 parçalı olarak açan şebboy çiçeği, beyaz, turuncu, pembe, mor ve sarı renklerde çiçeklere sahiptir. Yılın her mevsiminde bu çiçeği yetiştirmeniz mümkündür.
Şebboy Çiçeği'nin bakımı aslında oldukça kolaydır. İyi bakıldığı takdirde çok yıllık bir çiçektir ve ortalama 40-70 cm boylarına kadar ulaşır. İklim ayırt eder. Genellikle çok soğuk olmayan, ılıman bölgelerde yetiştirilir ve en erken çiçek veren çeşitler arasındadır Şebboy Çiçeği.
İlgili 15 soru bulundu
Şebboy: Sevgi ve Saflığı Temsil Eden Gece Kokusu. Sevgiyi ve saflığı temsil eden şebboy çiçeği, ismini Farsça'da gece kokusu anlamına gelen Şebbuy kelimesinden alıyor. Adeta bir karanfil gibi kokan bu çiçek, kokusuyla herkesi büyülüyor.
Şebboy çiçeği (Matthiola incana), Brassicaceae familyasının Matthiola cinsine ait kırmızı, açık sarı ya da mor çiçekleri olan odunsu ve otsu bir bitkidir. Peyzaj bitkisi olarak dekoratif amaçlı kullanılan şebboy çiçeği aynı zamanda popüler bir kesme çiçek bitkisidir.
Sulama işlemini 3-4 günde bir kez olacak şekilde, toprağın yüzeyi kurudukça yapmanızda fayda var. Şebboy çiçeğini aşırı ve çok sık bir biçimde sulamamanız tavsiye edilir, aksi takdirde çiçek kısa zaman içinde çürüyebilir.
Balkon ve salonlarda kolaylıkla yetiştirebileceğiniz şebboyların yetiştirilirken dikkat edilmesi gereken unsurları vardır. İl olarak toprağının nemli olmasına özen gösterilmelidir. Yaz ve kış aylarında sulamasının aksatılmaması gerekmektedir. Kış aylarında daha az su ister.
Besin bakımından zengin toprakları seven şebboy çiçeği, 10 dereceye kadar dayanıklıdır. Aşırı soğuk havalara karşı ne yazık ki dayanıklı değildir.
Kentsel alanlarda süs bitkisi olarak kullanılan ''pelin otu, loğusa otu, pembe trompet, şimşir, şebboy, kasımpatı, gelin duvağı, kauçuk, lale ve siklemen'' gibi çiçeklerin meyve ve yumrularının zehirli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yücel, ''Baldıran, bir süs bitkisidir.
Yüksek sıcaklığı sevmezler ancak soğuğa karşı da dayanıklı bitkiler değildir. Kış aylarında ortalama 10 derece sıcaklık isteği vardır. Sera yetiştiriciliğinde bu sıcaklık ayarlanabilirse iyi bir sonuç elde edilebilir. Şebboy ışığı çok sever.
Şebboy Çiçekleri pastel ve zarif tasarım ile yaratır. Ama en önemli özelliği parfüm gibi kokularıdır. Arıların aklını çok alan o parfümsü, tatlı-acı nektarlı lezzetini çok beğeneceksiniz.
Şebboy çiçeği, oldukça hoş kokulu ve güzel çiçeklere sahip bir bitkidir. Çiçeklenme dönemi ilkbahar başlarından yaz sonuna kadar devam eden şebboy çiçekleri, kış aylarının çok soğuk geçmediği yerlerde çok yıllık olarak yetiştirilebilir.
Şebboy çiçeği, Turpgiller familyasına ait olup, çok güzel görünümü ve büyüleyici kokusuyla bilinen bir çiçek çeşididir. Farsça dilinde şebbuy sözcüğünden alan isminin anlamı, gece kokusudur. Kokusundan ötürü bu ismi alan çiçeğin, hem saksılarda hem de bahçelerde çok kolay bir şekilde yetiştiğini belirtmek mümkündür.
Anavatanı Akdeniz ve Akdeniz havzası olan bu bitki hoş görünümü ve büyüleyici kokusuyla tanınmış bir bitkidir.
Tohumlar tek tek viyol gözlerinin tam ortasına gelecek şekilde ekilirler. Bunların üzeri hafifçe kapatılır ve daha sonra çimlenme yerlerine konulurlar. Sıcaklığının 15-18 0C olduğu çimlendirme ortamında üniform ve hızlı bir çimlenme görülür. Tohumlar çimlenir çimlenmez sıcaklık 10 0C' ye düşürülür.
Mis gibi kokusuyla ve cezbedici çiçekleriyle bilinen şebboy turpgiller familyasında yer alır. Karanfile benzeyen çok yoğun kokusu vardır, bu koku çiçeklerinde bulunan uçucu yağlardan kaynaklanmaktadır. Sıcak iklim sevmeyen şebboy çiçeği çok soğuklara da dayanıklı olmadığı için kış aylarında rahatlıkla evde bakılabilir.
Sulama: Her bitkide olduğu gibi şebboylarda da sulama en önemli faktörlerden biri. Şebboy, asla susuz bırakmamanız gereken, aynı zamanda aşırı sulamadan da kaçınmanız gereken bir bitki. Özellikle sıcak yaz aylarında toprağının kurumasına izin vermeden düzenli olarak sulamasını yapmalısınız.
Şebboy çiçeğinin bakımı oldukça kolay ama bir o kadar da özen isteyen bir durumdur. Düşük sıcaklıklara dayanıklı olan bu bitkinin özellikle havaların çok soğumadığı, ılıman Akdeniz ikliminde yetiştirilmesi daha kolaydır.
Frezya çiçeği ilkbahar aylarında çıkmaya başlar ve çiçekçi dükkanlarında güzel, hoş kokularıyla tüm dikkatleri üzerine çeker. Güzel kokularından dolayı çokça tercih edilir. Buket ve aranjmanlarda sıkça kullanılır. Beyaz frezya: Umut anlamını ifade eder.
8- Vazodaki 1 litre suya ¼ çay kaşığı karbonat eklerseniz dalından koparılan çiçekleriniz daha uzun süre tazeliğini koruyabilir. 9- Çiçeklerin solmaması için az miktarda saç spreyi sıkabilirsiniz. Ama sprey sadece yaprakların ve taç yaprakların alt tarafından sıkılmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri