6100 Sayılı HMK ve yargılama hukukumuzda alacak davalarında zorunlu dava arkadaşlığı dışında, davaya dahili dava yolu ile davalı ithali mümkün olmadığı gibi bir kişinin bu şekilde davaya dahil edilmesi ve hakkında hüküm kurulması da mümkün değildir.
Dâhili davalı davayı takip etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat dava neticesinde verilecek kararın kendisini yakından ilgilendirmekte olması nedeni ile davayı takip etmesi gerekir. Bu durumda bir avukat aracılığı ile temsil edilmesi, ileride meydana gelebilecek olumsuzlukların önüne geçecektir.
Dava dosyası açıldıktan sonra dava konusu olan ihtilafın tarafınız ile ilgili olduğu tespit edilip, mahkeme üzerinden resen ya da talep üzerine davaya dahil edilme durumudur. Dahili davalı ise, dava dilekçesi içinde yer almaz. Çünkü dosyaya sonradan eklenmiştir. Yargıtay kararları kapsamında taraf olarak kabul edilmez.
Davayı takip etmemesi yani duruşmalara katılım sağlamaması veya bir avukat ile temsil edilmemesi halinde dava dosyası incelenmeye devam edilecek olup; dahili davalı tarafından söz konusu işlemlere itiraz hakkı kaybedilecektir.
Bilindiği üzere, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 150. maddesinde, “1-Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
İlgili 26 soru bulundu
Davalı Nerede Durur? Davacı ve vekili, hakimin sağ tarafında davalı ve vekili ise hakimin sol tarafında bulunur. Söz konusu bir ceza davası ise sanık hakimin karşısında yer alırken, müşteki/mağdur hakimin sağ tarafında, sanık vekili ise hakimin solunda bulunur.
Dava esnasında anneyi de davacı tarafa dahil etme gibi bir durum söz konusu olabilir mi? Teşekkürler. HMK 66.madde uyarınca mümkün olabilir.
İhbar Olunanın Temyiz Yetkisi Bulunmamaktadır. İhbar edilen hakkında hüküm verilemez ve verilen hüküm hakkında kesin hüküm teşkil etmez.
M dahilin yer aldığı asıl davada h k m taraflar hakkında verilir. Başka bir ifade ile davada, m dahil yararına veya m dahil aleyhine h k m verilemez. Bunun sonucu olarak, m dahil kendisini vekille temsil ettirmiş olsa bile, m dahil lehine vekalet cretine h kmolunamaz.
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 272. maddesinin 3. fıkrasına göre; 3000 TL dahil adli para cezasına “mahkumiyet hükümleri” aleyhine istinaf kanun yoluna başvurulamaz. Üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlardan “beraat hükümleri” kesindir. Bu hükümler aleyhine istinaf yoluna başvurulamaz.
“(1) Bir davada taraf değişikliği, ancak karşı tarafın açık rızası ile mümkündür. (2) Bu konuda kanunlarda yer alan özel hükümler saklıdır. (3) Ancak, maddi bir hatadan kaynaklanan veya dürüstlük kuralına aykırı olmayan taraf değişikliği talebi, karşı tarafın rızası aranmaksızın hâkim tarafından kabul edilir.
Hemen belirtilmelidir ki; bir kimseye dahili dava yoluyla taraf sıfatı kazandırılmayacağı gibi ıslah yoluyla da davanın tarafları değiştirilemez.
Bir davada taraf olarak gösterilen kişiler, taraf ve dava ehliyetine ve davayı takip yetkisine sahip olsalar bile, taraflardan birinin o davada gerçekten davacı ve davalı sıfatı yoksa, davanın esası hakkında bir karar verilemez; dava, sıfat yokluğundan (husumetten) reddedilir.
Husumetten red kararı usule ilişkin bir karar olmayıp; davada taraf olarak gösterilenlerden birinin taraf sıfatının bulunmadığını belirleyen esasa ilişkin bir karardır. Husumetten red kararı, davada taraf olarak gösterilenler arasında kesin hüküm teşkil eder.
Bir davada taraf olarak gösterilen kişiler, taraf ve dava ehliyetine ve davayı takip yetkisine sahip olsalar bile, taraflardan birinin o davada gerçekten davacı ve davalı sıfatı yoksa davanın esası hakkında bir karar verilemeyeceğinden, dava sıfat yokluğundan (husumetten) reddedilir.
avukatlık kanunu buna engeldir.
(3) Kanunlar gereği gönderme, yeni mahkemeler kurulması, iş bölümü itirazı nedeniyle verilen tüm gönderme kararları nedeniyle görevsizlik, gönderme veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda avukatlık ücretine hükmedilmez.
HMK Madde 330 Gerekçesi
Vekâlet ücreti, davada haklı çıkan tarafın davasını vekille takip etmesi durumunda, diğer yargılama giderlerinin dışında, lehine hükmedilen bir tutardır. Bu ücret, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesaplanır ve yargılama giderleri kapsamındadır.
Konusuz kalan davada karar tarihinden önce harç ikmali yapılmadığı takdirde maktu vekalet ücreti üzerinden ilam vekalet ücretine hükmedilmesi gerekmektedir.
İlk derece mahkemeleri arasındaki görev, yetki tayini kararları kesindir, temyiz edilemez. Çekişmesiz yargı işleri için verilen kararlar kesindir, temyiz edilemez. Soybağı davaları hariç nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalarda temyiz yolu kapalıdır.
İhbar olunan kimse HUMK'un 49. maddesi vd. uyarınca davada davalı sıfatını kazanamayacağı gibi bu kişi aleyhine hüküm de kurulamaz. Yargılama sonunda hüküm sadece davada taraf olanlara yönelik olarak verilebilir.
Buna göre mahkemelerce verilen nihaî kararlara karşı temyiz yoluna başvurulması mümkündür. Ancak kanunlardaki özel hükümler gereği kesin olduğu belirtilen kararlar ile miktar veya değeri Kanunda öngörülen sınırın altında kalan kararların temyizi kabil değildir.
TMK 642/2 hükmü uyarınca her mirasçı, terekenin (mirasın) tamamını ya da sadece terekedeki değerli eşyalar, paralar vs. dâhil olmak üzere belli malların paylaştırılmasını isteyebilir. Bu hükme göre mirasın paylaştırılması davasında terekenin (miras bırakılan malların tamamına) karşı dava açılmasına gerek yoktur.
(1) Bir davada taraf değişikliği, ancak karşı tarafın açık rızası ile mümkündür. (2) Bu konuda kanunlarda yer alan özel hükümler saklıdır. (3) Ancak, maddi bir hatadan kaynaklanan veya dürüstlük kuralına aykırı olmayan taraf değişikliği talebi, karşı tarafın rızası aranmaksızın hâkim tarafından kabul edilir.
Mahkeme, diğer mecburi dava arkadaşlarının davaya katılmasını vefa muvafakat etmelerini sağlaması için davacıya veya davacılara süre verir. Diğer dava arkadaşları davaya katılır veya muvafakat ederse davaya devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri