Faydalı Bilgiler: Yaprak Sarmasının İçine Neler Konur? Yaprak sarması yaparken gerekli olacak malzemeler öncelikle az damarlı ve taze asma yaprağı olacak. İç harcını hazırlamak için de gerekli olan malzemeler zeytinyağı, kuru soğan, pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü ve arzuya göre ekleyeceğiniz baharatlar olacak.
"Yedi Çeşit Baharat" adıyla satılan baharatlar tercih edilebilir. Yaprak sarmasının içine kimyon konur mu? Sıklıkla kullanılan lezzetlendiriciler arasında kimyon, karabiber, sumak, pul biber, nane, maydanoz, dereotu, sarımsak yer alır.
1 tutam ince kıyım taze nane, dereotu, maydanoz. 1çay kaşığı tuz, karabiber, pulbiber, kurunane, toz tatlı biber. 3 diş rendelenmiş sarımsak. 1, 5 subardağı (dolma içi pişirirken konur)
İç harcı için ince kıyılmış soğanı bol yağda kavurup salça ekliyoruz. Pirinç bulgur ve baharat ilave edip azıcık kavuruyor ve 1 su bardağı kadar kaynar su katıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekince altını söndürüp kıyılmış nane ve maydanoz katıp karıştırıyoruz. Biraz ılıyınca sarma işlemine geçilebilir.
Soğanlar ve sarımsaklar küçük küçük doğranır. Hazır olan pirinçli karışıma ilave edilir, kuru nane,maydanoz eklenip, ardından zeytinyağı ,salça ve baharatlar (özellikle kimyon ekleyin olmazsa olmaz) eklenir. 2 dakika kadar yoğurulur harcımız hazırdır. Afiyet olsun.
İlgili 37 soru bulundu
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin. Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Sarmış olduğumuz sarmaları tencereye sıralıyoruz. Üstünü çok hafif geçecek şekilde göz kararı su koyuyoruz, hafif tuz ekleyebilirsiniz ve hafif zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. Ayrı bir tavada zeytinyağıyla, soğanı kavuruyoruz ardından salçalarımızı ekliyoruz, salçaları biraz kavuruyoruz.
Sosu için zeytinyağında salça ve rendelenmiş sarımsağı kavuruyoruz. Nanede atıp üzerine bir çay bardağı kadar su koyup kaynatıyoruz. Sarmaların üzerine döküp sosu çekmesini sağlıyoruz. Sosunu çeken sarmalarımızı biraz dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Yapılışı:
Doğranmış soğan, sarımsak, maydanoz, pirinç, kuru nane, rendelenmiş domates, sıvı yağ, salça, tuz ve karabiber karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır.
Süzülür ve sarma işlemine geçilir. Sarılan yapraklar tencereye dizilir. Üzerini geçecek kadar sıcak su yarım limon suyu tuz ve biraz sıvı yağ eklenerek üzerine sarmaların pişerken dağılmaması için tabak konur kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirilir.
Zeytinyağlı sarmalar için tencereye sarmalar üzerine zeytinyağı, sıcak su ve limon koyulur. Etli sarmalarda ise tereyağı ve et suyu konulur. Sarma kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınmalı ve yapraklar pişinceye kadar kısık ateşte pişmelidir. Sarmalar piştikten sonra kapağı açmadan dinlendirilmelidir.
Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir. Sıcak su ilave ettikten sonra bu noktadan itibaren artık sarmaları pişirmeye başlayabilirsiniz.
Sarmanın yanına sebze çorbası, patates salatası, cacık, börek, közlenmiş patlıcan salatası ve kabak mücver gider. Salata olarak sarmanın yanına marul salatası önerilir. İçecek olarak ise ayran ya da gazlı içecekler sarmanın yanına gider.
Yaprak sarma ne kadar su konur? 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.
Sarmaları daha canlı göstermekiçin pişirilirken üzerine limon dilimleri koyulur ve piştikten sonra da üzerinde biraz zeytinyağı gezdirilir.
Pirinçle hazırlayacağınız iç harçlarda da kırık pirinç kullanın ve pirinci mutlaka önden yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Bu şekilde pirinçlerin sert kalmasını engellemiş olursunuz.
Kavrulan soğana rendelenmiş domates ve domates salçası eklenerek kavrulmaya devam edilir. Yıkanmış pirinç , karabiber, nane, yaprakların durumuna göre tuz ilave edilir. Sarma yaprakları düz bir zemine serilerek, sarma yaprağının içine çok fazla olmayacak şekilde hazırlanan harçtan konur.
Yaprakların tuzu gitmedi ise iç harcına dengeleyecek şekilde tuz koymalı ya da hiç koymamalısınız. Aksi takdirde sarmanız çok tuzlu olur. Sarmaları sararken iç harçtan çok koyup doldurmamaya özen göstermelisiniz.
3 bardak sıcak su koyup biraz tuz karabiber azcık pul biber ekleyip tel çırpıcı ile iyice karıştırıp tenceredeki yaprakların üzerine gezdirerek döküyoruz. Salçalı su miktarı yaprakların üzerini azcık kapatsa yeterli.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Nasıl Yapılır? *Yapraklar 5 dakika kadar sıcak suda bekletilir, yıkanır ve durulanır. *Rendelenmiş soğanlar zeytinyağı ile beraber kaba konur. Ardından iyice yıkanmış pirinç, baharatlar, tuz, salça ve maydanoz eklenerek kavrulur.
Öncelikle yapraklarımızı bol suda güzelce yıkayalım, ardından yarım kahve fincanı sirkeyi geniş bir kaba koyup suyla karıştıralım, yapraklarımızı içinde 20 dk falan bekletelim ki ilaç mikrop varsa alsın. Ben saramanında içini kavurarak yapanlardanım daha lezzetli oluyor sanki.
Üstüne çıkmadan tam bitimine kadar gerekirse sıcak su ekleyebilirsiniz. Üstüne birkaç dilim limon koyun bir tabak kapatın ve kısık ateşte pişirin. Sarmanın en lezzetli hali.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri