Polen Alerjisi İçin Alerji Uzmanına Mı Gitmeliyim? Alerji uzmanları diğer alerjik hastalıklar ile birlikte polen alerjisi teşhisinde çok deneyimli ve bu konuda özel eğitim alan aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı olan doktorlardır. Bu nedenle mümkünse alerji uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
Vücudun çeşitli yabancı maddelere aşırı reaksiyonu sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklara alerjik hastalıklar denir. İmmünolojik hastalıklar ise vücudun bağışıklık sistemini hedef alan rahatsızlıklardır. Bu iki hastalık grubuyla, sağlık kuruluşlarının Alerji ve İmmünoloji bölümleri ilgilenir.
Diğer sistem alerji ve hastalıkları ise Cildiye ve Dâhiliye başta olmak üzere ilgili diğer branşlar tarafından takip ve tedavi edilir.
Alerjiye neden olan alerjen maddeler kan tahlili ya da cilt testleri ile belirlenir. Prick Testi: Cilt üzerine uygulanan bu alerji testi ile 20 ile 30 çeşit alerjen madde tespit edilebilir. Alerji problemi olan hastanın derisi çizilir. Solusyon olarak hazırlanan alerjen maddeler çizilen deri üzerine damlatılır.
Mevsimsel alerjiniz varsa bu durumda iç hastalıkları uzmanına görünmeniz önemlidir. Cildinizde döküntü ya da kabarma gibi belirtiler varsa cilt hastalıkları uzmanına, göz akıntısı varsa da göz doktoruna gitmek gerekir. Doğru doktora giderek alerji test yaptırmak önemlidir.
İlgili 17 soru bulundu
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Alerji Testi Nerelerde Yapılır? Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen devlete bağlı veya özel sağlık kurumlarında alerji testi yaptırabilirsin. Alerji testi yaptırmak için başvurabileceğin kurumları şu şekilde sıralayabiliriz. İnternetten Teklif Al!
Polen Alerjisi İçin Alerji Uzmanına Mı Gitmeliyim? Alerji uzmanları diğer alerjik hastalıklar ile birlikte polen alerjisi teşhisinde çok deneyimli ve bu konuda özel eğitim alan aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı olan doktorlardır. Bu nedenle mümkünse alerji uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
Kan Testiyle Alerji Tanısı
Immünoglobülin E (IgE), direkt olarak alerjik reaksiyonlarla ilişkili olan bir proteindir. Normal bir vücutta, kanda çok küçük miktarlarda bulunan IgE antikorlarının, hastanın vücudunda bulunup bulunmadığı araştırılarak alerji tanısı gerçekleştirilmektedir.
Yetişkinlerde alerjik rinit tanısı için bazı testler yapılır. Bu testler içinde en önemlisi alerji deri testleridir. Alerji testleri her yaşta yapılabilmekle birlikte alerjik rinit teşhisi için genelde 2-3 yaşından sonra herkeste yapılabilir.
Bunlar arasında en fazla şikayet edilen enfeksiyonlar, idrar yolları, cilt, ishal, Hepatit türleri, paraziter hastalık çeşitleri, bruselloz, influenza ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar, eklem ve kemik iltihaplanmaları gibi hastalıklardır.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz. Çünkü alerji uzmanları alerjik rinit gibi alerjik hastalıklar konusunda detaylı eğitim almış ve yeteri beceriye sahip, deneyimli doktorlardır.
Alerjik rinit tedavi edilmezse, semptomlar şiddetlenebilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, tedavi edilmeyen alerjik rinit, sinüzit, kulak enfeksiyonları, uyku bozuklukları ve baş ağrısı gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Alerjik öksürük nasıl olur?; Öksürük alerjik hastalıklardan alerjik rinit (saman nezlesi , bahar alerjisi, polen alerjisi) ve alerjik astımda ortaya çıkar. Alerjik rinitte geniz akıntısı öksürüğe neden olurken, astımda ise hava yollarında biriken şeffaf balgam neden olur.
Alerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır, alerjen damlatılan deri yüzeyine 'lanset' adı verilen steril ve tek kullanımlık ucu sivri materyallerle uygulama yapılır. Test uygulandıktan sonra 15-20 dakika beklenir ve takiben elde edilen deri testi sonuçları değerlendirilir.
Dışkı tahlili, cilt testleri, alerji testleri gibi diğer tahliller de aile hekimi tarafından yapılabilir.
Muayenede burun mukozasının soluk ve şiş olduğu, saydam yapışkan burun akıntısı olduğu, geniz akıntısı olduğu gözlenebilir. Alerjik rinitin esas tanısı alerjenlere karşı oluşan IgE antikorlarının gösterilmesidir. Bunun için kan testi yapılabilir. Ancak en iyisi alerji cilt testinin yapılmasıdır.
Bahar Alerjisi için Hangi Doktora Gidilmeli? Bahar alerjilerinin teşhis edilmesi ve tedavisi için, yetişkin kişiler dahiliye veya immünoloji doktorlarına başvurabilir. Çocuklar için ise çocuk hastalıkları uzmanları ve çocuk immünoloji doktorlarına gidilmelidir.
Seda Selimoğlu Köse, “Alerjik hastalıkların tanısında öncelikle kulak, boğaz, burun, deri, akciğer muayenesinin yapılması gerekir.
Ancak her zaman bu şikayetler alerjiye bağlı olmayabilir veya alerji değil diye düşünülen şikayetler aslında alerjik olabilir. Dolayısıyla burun ile ilgili şikayetlerin, özellikle uzun süreli ise bir Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından görülmesi önemlidir.
Alerji uzmanı, alerjilerin teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış bir doktordur. Kurdeşeniniz tetikleyicisini belirlemek ve immünoterapi gibi özel tedavi sağlamak için alerji testi yapabilirler. Bazı durumlarda kurdeşene başka cilt rahatsızlıkları da eşlik edebilir. Bu durumda, PCP'niz sizi bir dermatoloğa yönlendirebilir.
Özel ve devlet hastanelerinde, sağlık kuruluşlarının alerji ve klinik immünoloji bölümlerinde yapılır. Alerji testi nasıl yapılır ve ne kadar sürer? Besin alerjisi için deriden ve kandan yapılır. Deriden yapılan test 20 – 30 dakika gibi kısa bir zaman içerisinde sonuç verir.
Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri