Dahiliye bölümünde 15 yaş üzerindeki hastalara bakılır. Hastanelerin genellikle en çok olarak başvurulan kliniklerinden olan iç hastalıkları bölümü, birçok hastanın hastalığa ilişkin başlangıç belirtileri ile başvurduğu klinik olması nedeniyle çok önemlidir.
15 yaş üstü hastaların iç organlarındaki sorunları teşhis ve tedavi eden bölüm olan Dahiliye (İç Hastalıkları), hastalıkların erken teşhisinin yanı sıra hastalıkların nasıl önlenebileceği konusunda da önemli çalışmalar yapmaktadır.
14 yaş ve üzerindeki bireylerin cerrahi dışı tüm şikayetlerinin tanı ve tedavisinde genel dahiliye bölümü tarafından verilen hizmet kapsamındadır.
0 ile 18 yaş arasında, çocuk olarak tanımlanan kişilerin doğumsal hastalıkları, doğum sonrası düzenli olarak uygulanması gereken aşı takibi, mental, fiziksel ve motor gelişimi pediatri hekimlerince takip edilir.
Pediatri (Halk arasında Çocuk Doktoru olarak bilinir) bebekler, çocuklar ve ergenlerin hastalık ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık gerektiren bir tıp dalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Dahiliye bölümünde 15 yaş üzerindeki hastalara bakılır.
15 yaş üzeri hastaların iç organlarındaki sıkıntıları teşhis ve tedavi eden bölüm olan iç hastalıkları (Dahiliye) birimi, hastalıkların erken evrede teşhisinin yanı sıra hastalıklardan nasıl korunmak gerektiğine dair koruyucu bilgilendirmeyi de yapmaktadır.
Hasta küçük veya mahcur ise velisinden veya vasisinden izin alınır. Hastanın, velisinin veya vasisinin olmadığı veya hazır bulunamadığı veya hastanın ifade gücünün olmadığı hallerde, bu şart aranmaz.
Çocuk Kliniği'nde 24 saat süreyle 0-18 yaş arası tüm çocuk hastaların teşhis ve tedavileri çocuk klinikleri, hasta servis ve acil serviste yapılabiliyor.
18 yaş altında olanlar yani reşit olmayanlar acil durumlar dışında vasisinin ya da velisinin rızası olmadan muayene olamaz.
Dahiliye olarak da bilinen iç hastalıkları kliniğinde hastaların her türlü detaya önem verilerek titizlikle tedavi edilmesi, olası hastalıkların tespit edilebilmesine ve daha ciddi boyutlara ulaşmadan bu bölümde veya ilgili tıbbi birime yönlendirilerek tedavi edilebilmesine olanak sağlamaktadır.
Bu kapsamda da hastadan istenebilecek olan testler; kan, idrar gibi bazı laboratuvar testi, radyolojik incelemeler ile endoskopik incelemelerdir. Röntgen, MR, ultrason, mamografi ve de bilgisayar tomografidir. Ayrıca üst gastrointestinal endoskopi ile kolonoskopi kontrolü de dahiliye doktorunun isteği üzerine yapılır.
İç hastalıkları; sindirim sistemi, böbrek, kalp, akciğer, kan hastalıkları, kanserin dahili tanı ve tedavisi, romatizmal, hormonal ve alerjik hastalıklar, yaşlı hasta grubunun sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenir.
Pediatri uzmanı; 0 - 18 yaş aralığındaki bebek, çocuk veya ergenlerin fiziksel gelişimlerini incelemek, olası hastalıkları teşhis ve tedavi etmekten sorumludur. Bunların yanı sıra koruyucu sağlık hizmeti sunar.
Dahiliye bölümünde alt ve üst solunum yolu rahatsızlıkları, diyabet, hipertansiyon, akciğer ve böbrek rahatsızlıkları, kansızlık, tiroid, sindirim sistemi vs. problemlerin teşhisi gerçekleştirilir. Hastanın gerekli görülmesi durumunda hangi birime yönlendirileceği, dahiliye uzmanının inisiyatifindedir.
18 yaşından küçük hastalarımızın muayene ve tedavilerine gelirken ebeveynleriyle birlikte gelmesi gerekmektedir.
18 yaş altında olanlar yani reşit olmayan çocuk hastalarımız acil durumlar (kırmızı alan ) dışında vasisinin ya da velisinin rızası olmadan muayene olamaz.
Ticari havayolu pilotları, dış hizmet çalışanları için de aynı şekilde 65 yaşında emekli olmak zorundadır. Ancak hekimlerin uzmanlık alanı ne olursa olsun yaş sınırı yoktur.
18 yaşından küçüklere velisi veya vasisi olmadan muayene sırası verilmemektedir.
Hastanın, velisinin veya vasisinin olmadığı veya hazır bulunamadığı veya hastanın ifade gücünün olmadığı hallerde, bu şart aranmaz. Bu iki temel norm gereği 18 yaşından küçük hasta tek başına muayene ve/veya tedavi olma isteği ile hekime başvurursa hekim muayene ve tedavi etme durumundadır.
* Anne ve babası hayatta olmayan 18 yaş altı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ise devlet tarafından ücretsiz genel sağlık sigortalısı sayılmaktadır. Bu işlemler SGK tarafından herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın yapılmaktadır.
İç Hastalıkları 2 (Dahiliye 2)
eleman.net verilerine göre, İç Hastalıkları Uzmanı 2023 yılında ortalama 53.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İç Hastalıkları Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 44.000 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 26.972 TL maaş alıyordu.
Radikal ve hızlı tedaviler içeren cerrahi branşların aksine dahiliye sabır işidir. Hastalıklar genelde kroniktir ve tedavileri uzun sürer. Bazen de tedavi yöntemleri, hastalığın ilerlemesini durdurmaktan öteye geçemez. İç hastalıkları uzmanları poliklinik ve yataklı tedavi kliniklerinde görev yaparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri