İç hastalıkları; hipertansiyon, alt ve üst solunum yolu hastalıkları, şeker hastalıkları, tiroid, böbrek ve bağırsak hastalıkları gibi birçok hastalığın teşhisinde ilk başvuru yapılan kliniktir.
Tiroid bezinin hastalıklarının tanı ve tedavisi için endokrinoloji, iç hastalıkları ve nükleer tıp uzmanlarına başvurulabilir.
Öncelikle hekim tarafından boyun bölgesine elle muayene yapılır. Daha sonra kan testi istenir ve vücuttaki TSH, T3, T4 ve gerekirse tiroid otoantikorlarına bakılır. Tiroid bezinin yapısını ve nodül varlığını görmek için tiroid ultrasonografisi ve sintigrafisi çekilir.
Tiroid bezinin yeterince iyi çalışıp çalışmadığını araştırmaya yönelik yapılan tiroid fonksiyon testleri, kanda T3, T4, T3RU ve TSH adlı hormon düzeylerinin ölçülmesi şeklinde uygulanır.
Diğer branşlardaki uzman hekimler de ellerinde bulunna Ultrason cihazıyla boyun bölgesini kontrol edebilir. Ancak Boyun Ultrasonu tetkikinin ayrıntılı olarak yapılması ve hastaya rapor verilmesi, sadece Radyoloji uzmanı tarafından yapılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Tiroid Ultrasonu Hangi Bölümde Çekilir? İç salgı bezleri arasında bulunan tiroid bezleri, ultrason yöntemi kullanılarak gerekli görülmesi halinde incelenir. Hastanelerde yer alan endokrin bölümü, tiroid ultrasonu çekilmesi için kullanılan bölümdür.
Tiroid ultrason işlemi de endokrin bölümünde yapılan işlemlerden biridir. İç salgı bezleri ile ilgilenen bir bölüm olduğundan dolayı ultrason çekimi de bu bölümde gerçekleşir. Sağlığınızı tehdit altına almamak için yılda en az bir kez ultrason çektirerek kontrol yaptırabilirsiniz.
Tiroid nodülü belirtileri; boyunda dolgunluk ve şişlik, ses kısıklığı ya da çatallanması, boyunda ağrı ve rahatsızlık hissi. Nefes almada ya da yutmada güçlük şeklinde sıralanabilir.
Tiroid nodülleri büyük olduğunda hastanın boynunun ön tarafında gözle fark edilebilir. Yutkunma sırasında aşağı ve yukarı yönde hareket ederek fark edilebilir. Ancak küçük boyutta olduklarında gözle fark edilemeyip doktor muayenesi veya ultrasonografi çekildiğinde tespit edilmektedir.
Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.
Halsizlik, saç dökülmesi, kilo alma, depresif hal, unutkanlık, çarpıntı, kabızlık, ödem, algıda zorlanma, cilt kuruluğu gibi belirtileri vardır. Tedavisinde uzun süre, hatta ömür boyu tiroid hormon verilir.
Boynun ön bölgesinde birdenbire gelişen ağrı, tiroit iltihabının tipik belirtilerinden birini oluşturuyor. Ağrı, çiğneme ve yutkunmayla şiddetleniyor. Bu bölgeye dokunmak bile oldukça acı verici olabiliyor. Ağrı sadece boyun bölgesinde sınırlı kalmıyor, çeneye ve kulağa doğru yayılabiliyor.
Kişide aşırı yorgunluk, halsizlik, üşümeyle birlikte titreme, kolay kilo alımı, depresyon, cilt kuruluğu, ellerde karıncalanma, uyuşma ve saç dökülmesi varsa bu durumlar hipotiroidi belirtileri arasında gösterilir. Metabolizmanın yavaşlamasına neden olan hipotiroidi belirtileri şunlardır: Aşırı yorgunluk, halsizlik.
Günümüzde TSH hormonu ölçümü ve tiroid ultrasonunun sağlık ocaklarında bile kolaylıkla uygulanabildiğini hatırlatan Önde, ihmalin kansere yol açabileceği konusunda hastaları uyardı ve 6 ayda bir kontrolün önemini vurguladı.
Tiroid bezlerinin normalden fazla büyümüş olması guatr hastalığına neden olur. Bu hastalığa sahip olduğunu düşünen kişiler en yakın zamanda tıbbi yardım almalıdırlar. Guatr hastalığı şüphesi olan hastaların sağlık kurumlarında ziyaret etmeleri gereken bölüm genel cerrahi bölümüdür.
Tiroit bezinin az çalışması sonucu kil alma, az yemek yemeğe rağmen kilo alma, soğuktan çok rahatsız olma, ciltte kuruluk, saç dökülmesi gibi bulguların yanında kalp hızında yavaşlama, ödem gibi şikayetlerle ortaya çıkar.
Kişinin nodül veya nodülleri otonom, yani aşırı çalışan nodüllerse, bunu T4 ve TSH kan testleri ile ispatlamak ve tiroit sintigrafisi ile nodüllerinin sıcak nodül olduğunu tespit etmek gerekir. Sıcak nodüller genellikle kanser olmadıklarından iğne biyopsisine gerek duyulmayabilir.
Tiroid bezi içerisinde kitle veya yumru olması durumu olarak tanımlanan tiroid nodülü, sıklıkla iyot eksikliği nedeniyle oluşuyor. Küçük tiroid nodülleri belirti vermezken büyük nodüller ses kısıklığına ya da kalınlaşmasına, nefes darlığına ve yutma güçlüğüne neden olabiliyor.
Tiroid nodüllerinin pek çoğu herhangi bir şikayete neden olmaz. Bazı hastalar yutma güçlüğü, ya da boyunda dolgunluk hissi, ağrı ya da boyunda basınç hissi tarif edebilirler. Nadir de olsa bazı hastalar aynaya bakltıklarında boyunlarında şişlik görebilirler.
Tiroid nodüllerinin küçük bir kısmı çok tehlikelidir. Tiroid nodülünün saptanması sonucunda bu nodül mutlaka önemsenmelidir çünkü bu nodülün arz ettiği tehlike kansere neden olmasıdır. Bu kanser tipi bazen hayata mal olacak bir kanser türü olabilmektedir.
Çok büyük nodüller bazen dışarıdan gözle görülebilir bir yumru oluşturabilir ancak büyük bir çoğunluğu rutin muayene sırasında tesadüfen belirlenir. Tiroid nodülü çok büyükse yutma güçlüğü, boğazda gıcık hissi, nefes darlığı gibi belirtiler yaşanabilmektedir.
Günümüzde hemen hemen her sağlık kuruluşunda hizmeti sunulan boyun ultrason görüntüleme yöntemi tiroid bezlerinin, tükürük bezlerinin, guatr hastalığının ve damarların incelenmesi için yapılır. Ultrason görüntüleme yöntemi kısa sürede ve herhangi bir acı hissi yaşanmadan yapılan bir işlemdir.
Ortalama 15-20 dakika kadar sürer. Görüntü alınacak olan bölge kapsamına ve hasta durumuna göre bu sürede değişiklikler meydana gelebilir. Hastanın kendini rahatsız etmeyeceği şekilde ultrason yapılır. En güvenli ve başarılı yöntemler arasında yer aldığı için günümüzde gönül rahatlığı ile tercih edilir.
Tiroit kanserinin tanısı ultrasonda tiroit bezinde bir modül tespit edildiği zaman bu nodülün özelliklerine göre konulmaktadır. Eğer nodül sertse büyükse eee kan akımında artış varsa sınır düzensizliği varsa içinde mikro kireçlenmeler varsa bunlar kanser açısından risk içeren nodüllerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri