Ancak dairenin herhangi bir açısı yoktur. Çünkü herhangi bir köşegeni ya da iki açısı üzerinden dik bir kenarı bulunmaz.
Radyan, derece gibi başka bir açı birimi alternatifi olarak kullanılabilir. Bir açının radyan cinsinden ölçümü, derece cinsinden ölçümünden farklıdır ve pi sayısı ile ilişkilidir. Tam bir daire, 2π radyan veya 360 derece ölçülür. Bir radyan, yaklaşık olarak 57,3 dereceye eşittir.
Çemberin açıları
Merkez açının kenarlarının, çemberi kestiği noktaların arasındaki yaylardan birisi majör, yani büyük çember yayı, diğeri de minör, yani küçük çember yayıdır. Merkez açının gördüğü yay, minör yaydır. Merkez açının ölçüsü, 0 ile 180 derece arasında, çember yaylarının ise, 0 ile 360 derece arasındadır.
Dairenin Özellikleri Nedir? Yarıçapları eşit iki daire eşittir. Merkezi 360 derecedir. Köşeleri yoktur.
Çember ve Daire
Çember ve dairenin kenarı, köşesi yoktur . Çember ve daireyi diğer geo- metrik şekillerden ayıran en önemli özelik budur .
İlgili 33 soru bulundu
Daire iç kısmı dolduran şekli ifade ederken, çember sadece dairenin kenarı veya çizgisel kısmıdır.
İki kirişin çemberin içinde oluşturduğu açıya iç açı denir. Bir iç açı, kirişlerin kesişim noktasının iki tarafında gördüğü yayların ölçülerinin toplamının yarısına eşittir.
Daire diliminin alanının, dairenin alanına Yani 81 pi'ye oranının, Bu dilimin merkez açısının yani 350'nin, 360 dereceye oranına 360 dereceye oranına eşit olması gerekir.
Çemberin 360 derece olmasının ardında üçgen hesabı yatıyor.
Toplamda 6 eşkenar üçgen bir araya gelirse çembere benzer bir bütünlük sağlarlar. Sonuç olarak 6 tane 60 taban değerine sahip üçgen bir araya geldiğinde 360 taban değerine sahip çember oluşturmuş oluyorlardı.
Çemberde ise köşe olmadığına göre kenar da yoktur. Sorunun cevabı: Çemberin kenarı yoktur.
Fakat dairenin içi boş, çemberin doludur.”, Tuna “İkisi de aynıdır.
180°den büyük, 360°den ise küçük olan açılara Türkçe'de "Refleks açı" ya da "Yansık açı" denir.
Merkez Açı Nedir? Köşesi dairenin merkez kısmında olan açıya merkez açı adı verilir. Merkez bir açının ölçüsü görmüş olduğu yayın ölçüsüne eşit olmak zorundadır. M(AOB)=m(AB)=a şeklinde gösterilir.
Çemberde bulunan bu açıların genel özellikleri ise şu şekildedir: Merkez açı: Bu açının ölçüsü 0 derece ile 180 derece arasında olmaktadır. Çevre açı: Bu açının ölçüsü 0 derece ile 90 derece arasında olmaktadır. İç Açı: Birleşen iki kirişin meydana getirdiği açı olarak tanımlanır.
Bir çemberin kirişinin orta dikmesi çemberin merkezinden geçer. Bir çemberin kirişini dik kesen yarıçap kirişi ortalar. Bir çemberin aynı uzunluktaki kirişleri çemberin merkezine eşit uzaklıktadır. Çemberin merkezine eşit uzaklıktaki kirişlerin uzunlukları birbirine eşittir.
Dairenin alanını bulmak için A=π.r2 alan formülü kullanılır. Eğer hesaplanması gereken daire parçası çeyrek veya yarım olarak belirtilirse bütün dairenin alanı 2'ye bölünerek veya 4'e bölünerek bulunabilir. Bir daire diliminin alanı, bir merkez açıya karşılık gelecek şekilde A=π.r2.α/360 formülü ile hesaplanmaktadır.
Büyüklüğü derece ile ifade edilen dilimlerin toplamı 360 dereceye eşit olduğu icin herhangi bir kategori için s orantılı sıklık için bu dairesel grafikteki bir dilimin derece şekilde büyüklüğü (360xs) derece olur.
Bir merkez açıya karşılık gelen taralı kısmın alanı; A=π.r2.α/360 formülüyle bulunur. Bu formülde α yerine merkez açı ölçüsünü, r yerine yarıçap ölçüsünü, π yerine de π sayısını yazarız. Aslında daire diliminin alanı; dairenin alanının merkez açı kadarlık parçasını bulmaktır.
Unutmayın ki bir daire 360 derecedir.
m(BAC) = m(BEC) = m(BDC) şeklindedir. Çapı gören çevre açının ölçüsü 90° dir. m(AEB) = m(ACB) = m(ADB) = 90° şeklinde olur. - Teğet - kiriş açı: Köşesi daire üzerinde, kollarından biri dairenin teğeti, diğeri dairenin kirişi olan açıya, teğet - kiriş açı denilmektedir.
Yarıçap, kısaca “r ile gösterilir. Yarıçap uzunluğu, çap uzunluğunun yarısıdır. OA yarıçaptır. Daire: Çember ile iç bölgesinin birleşimidir.
|AB| = |CD| ise |OF| = |OE| dir. a) Çemberde kiriş uzunlukları eşit ise, kirişlerin orta noktalarını merkeze birleştiren doğru parçalarının uzunlukları eşittir.
Dairenin alanı, pi çarpı yarıçapın karesidir (A = π r²).
Daire ya da dönge, çemberin içinde kalan alana verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri