Dalay Lama veya Dalai Lama, Tibet'in ruhani dini lideri. 14. ve şu anki Dalay Lama Tenzin Gyatso'dur ve Hindistan'da mülteci olarak yaşamaktadır.
Dalay Lama veya Dalai Lama, Tibet'in ruhani dini lideri. 14. Kutsal Dalai Lama, 6 Temmuz 1935'de kuzeydoğu Tibet'de dünyaya gelmiş, uzun aramalar sonucunda iki yaşındayken gösterdiği mucizelerle 13. Kutsal Dalai Lama'nın reenkarnasyonu olarak tanınmıştır. Ekim 1939'da Tibet'in kutsal şehri Lhasa'ya yerleşmiştir.
Tenzin Gyatso (Tibet dilinde: བསྟན་འཛིན་རྒྱ་མཚོ་; Bstan-'dzin Rgya-mtsho; d. 6 Temmuz 1935), 1950'den beri görevde bulunan 14. Dalay Lama'dır.
Tibet'in Amdo ilinde çiftçilikle geçinen bir ailenin 16 çocuğundan 5.si olarak dünyaya gelen Tenzin Gyatso, 1950'den beri görevde bulunan 14. Dalai Lama'dır.
Tibet'te selamlaşma yöntemlerinden biri de dili dışarı çıkarmak. Dalay Lama, 1959'da Tibet'ten kaçtığından bu yana Hindistan'da sürgünde yaşıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Bunlardan en yaygını Tibet Budizmi (Lamaizm) adıyla günümüze ulaşan Budizm'dir.
Görüntülerde kimliği gizli tutulan çocuğun Dalai Lama'ya, "Size sarılabilir miyim?" dediği görüldü. Lama, sahneye çağırdığı çocuğu önce yanağından sonra da dudağından öptü. Daha sonra Dalai Lama, alnını küçük çocuğa dayayarak, "Dilimi em" dedi.
Lama (Lama glama), devegiller (Camelidae) familyasından Güney Amerika'nın dağ ve çayırlarında toplu halde yabani olarak yaşayan Guanako'dan evcilleştirilmiş gevişgetiren bir otobur hayvan türüdür.
Türkiye'de Budizm, çoğunluğu yabancı uyruklu kişilerin oluşturduğu küçük bir grup tarafından inanılmakta olup, resmi tanınırlığa sahip değildir. Pew Research Center'ın 2010 tahminlerine göre Türkiye'de 40.000 Budist yaşamakta olup, bu Türkiye nüfusunun %0,1'inden daha az olmaktadır.
Tibet Özerk Bölgesi, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı eyalet düzeyi bir varlıktır.
Dalai Lama, geçen ay BBC'ye verdiği röportajın ardından dünyanın dört bir tarafından tepki toplamıştı. Nobel Barış Ödülü sahibi 84 yaşındaki ruhani lider, 1960'tan bu yana Sürgündeki Tibet Hükümetinin merkezi olan Himachal Pradesh eyaletindeki Dhramshala bölgesinde yaşıyor.
Tibet'te Yedi Yıl (İngilizce orijinal adı: Seven Years in Tibet) gerçek bir hikâyeden yola çıkılarak hazırlanmış, 1997 yılı yapımı ABD filmidir. Film, bir dağcının Tibet'te yedi yıl süren macerası boyunca yaşadıklarını ve geçirdiği değişimi konu ediniyor.
Hatta lama hayvanları için halk arasında Güney Amerika ülkesinin devesi denilmektedir.
Öz. Tibet'te asırlardır yerleşik iki dinî gelenek vardır. Bunlardan en yaygını Tibet Budizmi (Lamaizm) adıyla günümüze ulaşan Budizm'dir.
"Tarihî Buda" da denilen Siddhartha, Budizm'in kurucusu olarak kabul edilir. Siddharta'nın hayattaki acıların kaynağını açıklamak amacıyla yaptığı uzun çalışmalar sonucu ıstırabı sona erdirecek bir mânevî anlayışa ulaştığı ve böylelikle Budalık'a eriştiği kabul edilir.
Gene de Theravada Budizmi'nde etyemezlik sıkı kurallara tabi değildir. Manastır kurallarına gore 10 etin yenmesi yasaklanmıştır. Bunlar insan, fil, at, köpek, yılan, aslan, kaplan, leopar, ayı ve sırtlan etidir.
MÖ 6. yüzyılda Hindistan'ın kuzeydoğu bölgesinde yaşamış olan Siddharta Gautama'nın düşüncelerine bağlı olarak gelişen bir dinî sistemdir. İnanışa göre Gautama aşırı dünyevileşme ve katı riyazetten uzak durarak bir orta yol takip etmiş, böylece mutlak hakikate ulaşmıştır.
Budizm, M.Ö. VI. yüzyılda Kuzey Hindistan'da dünyaya gelen Buda'nın ortaya koymuş olduğu inanç sistemi ve öğretiye dayanan bir dindir. Kısaca “Buda'nın Hindistan'da kurduğu din ve felsefe sistemi” diye de ifade edilen bu din, insan mutluluğunu aramakta ve insanı ıstıraptan kurtarmayı hedeflemektedir.
Lama (Tibetçe: བླ་མ་; Wylie transliterasyonu: bla-ma) Tibetli dharma hocaları için kullanılan bir unvandır.
En belirgin fark hayvanların kulaklarıdır. Lamaların uzun kulakları vardır. Lamaların yüzü alpakalara göre daha uzundur. Lamalar alpakalara göre daha büyük ve daha ağırdır.
Güney Amerika'nın dağ ve çayırlarında yaşarlar. Uzunlukları 170-180 cm kadar çıkabilir. Kiloları ise 70-140 kg arasındadır. Ortalama ömürleri ise 15-20 yıldır.
Tibet Budizmi'nin ruhani lideri Dalay Lama tüm dünyanın gündeminde. 14.
Diğer dinler kurtuluşun ancak Tanrı'ya ibadet ve taatle mümkün olabileceğini iddia ederken Budda, sisteminde herhangi bir tanrıya yer vermemiştir. Bu yapısı nedeniyle Budizm, kimi araştırmacılara göre ateist bir din olarak kabul edilir.
Budizm genelde bir din olarak kabul edilir; ancak kimi zaman Budizm için “ruhani felsefe” tanımı da yapılmaktadır. Bunun nedeni Budizm'de mutlak bir yaratıcı tanrı fikri bulunmamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri