Daldırma (layering) yöntemlerinde dal ana bitkiden ayrılmadan köklendirilir sonra kesilerek alınır. İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır. Çelikle üretim yönteminde olduğu gibi yeni bitki hızlı ve güçlü büyür.
❖ Uygulama zamanı ilkbahardır. ❖ Köklenme yaklaşık birkaç hafta veya bir ay sürer.
Bitki köklerinden kesilen kök parçalarıyla yapılan çoğaltmadır. Kök çelikleri köklerin besin maddelerince zengin oldukları kış sonu veya ilkbahar başlangıcında hazırlanırlar.
Daldırma yöntemi, bitkilerden yeni fidan yahut fide üretme yöntemlerinden biridir. Daldırma bir dalı ana üzerinde bulunmakta olduğu bitkiden kesmeden, kopartmadan köklendirme işlemidir. Bitkide yeterli düzeyde köklenme olduğunda dal bulunduğu yerden kesilerek alınır ve başka bir yere dikilir.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz.
Çelik alma zamanı
Kışın yaprağını döken bitki türlerinde odun çelikleri kış dinlenme döneminde, yapraklı yeşil çelikler ise tam odunlaşmamış sürgünlerden büyüme mevsiminde hazırlanırlar.
- Bazı çok yıllık bitkilerin dalları devamlı olarak nemli toprak ile temas ettiğinde köklenebilmektedir. - Basit ya da adi daldırma, bir dalın toprağa doğru bükülmesi, toprağa gelen kıskının toprak veya başka bir köklendirme materyali ile örtülmesi ve dalın ucunun topraktan dışarı çıkarılması şeklinde uygulanmaktadır.
BİTKİ GELİŞİM DÜZENLEYİCİ
Dikimden sonra yeterli su ile fidan köklerine verilir ve yıl içinde 3 kez tekrarlanır. 3 kez verilir.
3)Yaprak Çelikleri
Paşa kılıcı bitkisinin uzun yaprakları 5-8 santimetre uzunlukta kesilerek, çeliğin 4'te 3'ü ortama sokulmak koşulu ile çoğaltma işlemi gerçekleştirilmektedir. 2-3 hafta ardından çelik tabanında köklenme ve yavru bitki oluşur.
Daldırma (layering) yöntemlerinde dal ana bitkiden ayrılmadan köklendirilir sonra kesilerek alınır. İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır. Çelikle üretim yönteminde olduğu gibi yeni bitki hızlı ve güçlü büyür.
Çelikle üretilen meyve türlerine örnek olarak asma, nar, zeytin, kivi, incir, fındık, böğürtlen, ahududu ve bazı elma, erik, kiraz klon anaçları verilebilir.
Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.
Ayva Çeliği Alma:
Çelik alacağımız uygun Ayva anacını seçtikten sonra bir yıllık sürgünler ana dalın birleştiği yerden takoz kalmayacak şekilde kesilir. Yeteri kadar sürgün dalı alınır. Alınan sürgünler plastik torbalara konarak çelik hazırlanacak yere getirilir.
Ağaçlarda Havai Köklendirme Nasıl Yapılır? (İncir Uygulaması) - YouTube. Havai Köklendirme Çin'de bulunmuş ve bin yıldan beri özellikle bonzai ağaçlarında uygulanan bir köklendirme sistemidir.
İncir çelikleri kolay köklendiği için genellikle çelikle çoğaltılır. Bu amaçla çelikler 1,5-2,5 cm kalınlığındaki 1 yıllık sürgünlerden üst kısmı boğumun hemen üstünden, alt kısmı boğumun hemen altından, öz gözükmeyecek şekilde 25-30 cm uzunluğunda kesilerek hazırlanır. Çelik dikimi, ocak-şubat aylarında yapılabilir.
En çok bilinen ve fidancılar tarafından en çok kullanılan köklendirme asiti yada hormonu kısa adı İBA olan İndol Butirik Asittir. Bu asit sentetik olarak üretilmiş ve kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. İBA alkol ile çözünür ve üzerine saf su ilave edilerek köklendirme hormonu kullanıma hazır hale getirilir.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Tahıllarda, yarısı ekimle birlikte, sapa kalkma dönemi öncesinde de diğer yarısı. Meyve ağaçlarında, çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda püskürtme yoluyla yapraktan yada yine çiçeklenme öncesinde taç iz düşümlerine toprağa gömerek. Bağda; şeker gübrenin yarısı şubat veya mart aylarında yapılan toprak işlemesinde.
Boğazdan çıkan sürgünler, boğaz açıldıktan sonra boğaz köklerinden ayrılarak; uzak köklerden çıkan sürgünler ise toprak köklere kadar açıldıktan sonra, çıktıkları kök kısımlarından kök parçası ile kesilerek ana bitkiden alınırlar.
Bunlar; Tohum çimlendirme işlemi için eşit oranlarda bahçe toprağı ve torf elenerek karıştırılır. Bu karışıma aynı oranda perlit ilave edilerek homojen bir karışım elde edilir. Çelik ile köklendirme işlemi için ise bu karışıma ilave olarak aynı oranda elenmiş dere kumu ilave edilerek kullanılır.
Çelikten köklendirme her zaman yapılabilir. Ama en kolay en hızlı sonuç aldınacak zaman erken bahar dönemidir. Şubat Mart aylarında bu uygulamayı yaptığınız takdirde daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Başka zamanlarda da bir yıllık sürgünlerden alınan odunsulaşmış çelikler köklendirilebilir.
Güller için en uygun zaman Kasım ayıdır. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında gül çoğaltma işlemlerinin tamamlanması gerekiyor. Mart ayından sonra yapılacak olan işlemler, iyi sonuçlar vermeyecektir. Kişiler belirlenen aylar içerisinde güllerini çoğaltması gerekiyor.
Ilıman iklimlerden herhangi bir mevsimde yada ayda bu dikim işlemi yapılabilirken karasal iklimlerde don riski ve kışın şiddeti geçtikten hemen sonra yapılması daha uygundur. Kök ve gövde önümüzdeki kışa kadar kendilerini geliştirecek ve kışın olumsuz şartlarına karşı daha dayanıklı hale geleceklerdir.
İndole butyrik asit kısa adı ile İBA bitki çelik yada çeşitli dokularının köklendirmesinde en yaygın ve başarı ile kullanılmakta olan köklendirici hormondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri