Dalga (veya eski ifadesiyle mevce), bir fizik terimi olarak uzayda ve maddede yayılan ve enerjinin taşınmasına yol açan titreşime denir. Dalga hareketi, orta parçaların yer değişimi sıklıkla olmadan, yani çok az ya da hiç kütle taşınımı olmadan, enerjiyi bir yerden başka bir yere taşır.
Dalga, deniz dalgaları çeşitli etkenler sonucu meydana gelir. Öncelikle rüzgâr, dalgaların oluşmasında başlıca bir faktördür. Rüzgârlar deniz yüzeyinde enerji ile bir itki meydana getirirler ve bunun sonucunda dalgalar oluşur. Ayrıca depremler sonucunda tsunami denen büyük dalgalar meydana gelebilir.
Dalga özellikleri, bir parçacığın kırılmasına veya engellerin etrafında bükülmesine izin veren özelliklerdir. Bunun nedeni, dalgaların, dalganın iki tepe noktası arasındaki mesafe olan bir dalga boyuna sahip olmasıdır. Parçacıkların ise dalga boyu yoktur.
Dalgalar; temel olarak mekanik ve elektromanyetik olmak üzere iki çeşittir. dalgalar mekanik dalgalara örnek olarak gösterilebilir. kırmızı altı ışınlar, mikrodalgalar ve radyo dalgaları sırasıyla enerjileri ve frekansları azalırken, dalga boyları artacak şekilde elektromanyetik dalga spektrumunu oluştururlar.
Her türlü işık için geçerli olduğu gibi lazer ışınları da dalgalar halinde yayılır. Dalga boyu birbirini takip eden 2 dalganın tepe noktaları arasındaki mesafedir. Tıpda değişik amaçlarla pek çok lazer sistemi kullanılır ve aralarındaki en temel fark ürettikleri lazer ışınlarının dalga boyu dur.
İlgili 24 soru bulundu
Dalga boyu frekansa bağlı olup aslında frekans ile ters orantılıdır. Yani bu durumda frekans uzadıkça dalga boyu kısalmakta, frekans kısaldıkça dalga boyu uzanmaktadır.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
BM'ye bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Atlas Okyanusu'na yerleştirilen şamandıradan Şubat 2013'te ölçülen 19 metrelik dalganın bilim adamları tarafından yakın zamanda onaylandığı belirtildi.
Dalganın frekansı, periyot gibi, yalnızca kaynağa bağlıdır. Dalga boyu (λ): Dalganın, bir periyotluk zamanda aldığı yol olup birimi metredir.
Bir saniye de üretilen dalga sayısına frekans denir. Frekans ve periyot dalga kaynağı tarafından değiştirilebilir.
Işığın bir elektromanyetik dalga olarak bilinmesinden dolayı fizikçiler bu ışımayı klasik yasalarla açıklamaya çalışmıştır.
Işığın bir kısmını soğuruyor, belli bir dalga boyundaki ışığı yansıtıyorsa, yansıttığı ışığın renginde görünür. Eğer cisim görünür dalga boyundaki ışık ışınlarının tamamını yansıtıyorsa beyazdır.
Isaac Newton, ışığın atom benzeri çok hızlı hareket eden küçük parçacıklardan oluştuğunu öne sürmüştü. 19. yüzyılın başlarında bir başka fizikçi Thomas Young ise gerçekleştirdiği çift yarık deneyinde ışığın dalga gibi davrandığını gözlemledi.
Belli bir sığlığa ulaşınca dalganın hareketi dip ile etkileşim haline geçer. Su sığlaştıkça dalga kendine yeterli yer bulamadığı için yukarı doğru yükselmeye başlar, yani dalga yüksekliği artar. Bu yükselmeden dolayı bir süre sonra dalganın stabilitesi bozulur, bu bozulma noktasında dalga kırılmaya başlar.
Denizin kıyısında, dalga cephesine suyun derinliğinin etkisi, rüzgarın etkisinden daha fazla olduğundan, sonuçta o kıyıya vuracak.
Dalgaların oluşmasında birden fazla faktör rol almaktadır. Fakat rüzgarlar denizlerin üzerinden estiği için, dalgaları oluşturan da çoğunluklaa rüzgarlardır. Bununla birlikte bazen de deniz tabanında gerçekleşen heyelanlar, depremler, volkanik faaliyetler de dalga oluşumuna sebep olmaktadır.
Hem enine hem de boyuna yayılan dalgalar deprem, su ve yay dalgaları olmaktadır. Bu dalgaların ortak özelliği hepsinin maddesel ortamlarda meydana gelmiş olmasıdır. Yay dalgaları yayda, su dalgaları suda, ses dalgaları ise maddesel katı, sıvı ve gaz ortamlarında oluşmaktadır.
Dalga enerjisi, denizlerde ve okyanuslarda oluşan dalgaların itici hareketinden elde edilen bir enerji türüdür. Dalga sınırsız ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Dalganın enerjisinde, rüzgarların su yüzeyinde ve suyun derinliklerinde yarattığı rüzgarların yarattığı basınç bir kaynak olarak kullanılır.
Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bir ortama ihtiyaç duymazlar ve boşlukta da yayılabilirler. Mekanik dalgalar ise, enerjilerini aktarabilmek için ortam taneciklerine ihtiyaç duyarlar.
Okyanusun ortasında genelde 30-60 metre arası dalgalar olur ve 500 metreye kadar büyür ama bu kadar büyük dalgaların sebepleri genelde tsunamiler ve bombalar olur. İşte dev dalga.
Su dalgaları farklı ortamlarda farklı yayılma gösterir. Bu durumda dalganın dalga boyu ve hızı da farklı olacaktır: Derin ortamda dalganın dalga boyu ve hızı daha büyüktür sığ ortamdaki dalganın dalga boyu ve hızından.
Dalgalar açık denizlerde oluşur ve kıyıya çarpmadan önce uzun mesafeler kateder. Açık denizden sahile doğru yaklaşan dalgalar derin sulardan sığ sulara ulaştığında dalganın alt kısmı deniz tabanına temas eder. Sürtünme nedeniyle dalganın alt kısmı yavaşlar. Bu durumda dalganın yüksekliği artar ve şekli değişir.
Dalga kaynağının frekansı azaltıldığında veya periyodu artırıldığında dalga boyu büyür. Böylelikle dalga boyu yarık genişliği oranı büyür, kırınım artmış olur.
Dalga boyu birimi metre dir. Dalga boyu kaynağa ve ortama bağlıdır. ”λ” ile gösterilir. Dalganın Hızı: Dalganın birim zamanda aldığı yoldur.
Görünür ışık için dalga boyu en büyük olan renk kırmızıdır (700 nanometre tarafı). Görünür ışık için dalga boyu en küçük olan renk mor-mavidir (380 nanometre tarafı). Görünür ışık için dalga boyları sıralaması küçükten büyüğe; mor, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri