Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde bulunan dünyanın en yüksek peribacası konumunda bulunan Uçhisar Kalesi'ni 2020 yılında 116 bin 300 yerli ve yabancı turist ziyaret etti.
Oluşum yönünden Kapadokyaya benzerlik gösteren Van'daki peribacaları ise volkanik Yiğit Dağı'nın püskürttüğü kayaçların aşınmasıyla oluşmuştur. Türkiye dışında ise; Avrupa'nın Alp bölgesinde, Fransa'nın Savoy bölgesinde, Kuzey Amerika'nın New Mexico eyaletinde de peribacalarına rastlanır.
Peri bacalarını Kapadokya olarak adlandırdığımız bölgede bulabilirsiniz. Bunların perilerle bir alakası yoktur. Tamamen jeolojik bir formasyondur.
Kapadokya'da peri bacalarının en yoğun olduğu yer.
Daha önce de anlattığımız gibi Kapadokya bölgesinde birçok Peri Bacası bulunuyor. Fakat söz konusu Peri Bacaları'nın en yoğun olduğu Kapadokya bölgeleri Uçhisar, Avanos ve Ürgüp bölgelerinin oluşturduğu üçgen bölgenin içidir. Soğanlı Vadisi'nde birçok Peri Bacasıyla karşılaşabilirsiniz aynı zamanda.
İlgili 24 soru bulundu
Peri Bacaları Hangi İlimizdedir? Peri Bacaları Türkiye'nin Nevşehir iline bağlı Ürgüp ilçesinde Kapadokya bölgesinde yer alır.
Kapadokya (peribacası), evlerin oluşumlarına oyulmuş olduğu Kapadokya bölgesinde de bulunur.
Sel suları, yağmur ve rüzgarın sayesinde aşındırdığı tüften var olan yapılardır. Peri Bacaları'nın hiçbiri insanlar tarafından yapılmamış, tamamiyle doğal bir yapı veya oluşumdur.
Yüzlerce yıllık birikimler sonucu oluşmuş doğa harikası niteliğindeki peri bacaları bölgesi Kapadokya'nın merkezindeki Göreme Açık Hava Müzesi alanında ve dışında mağara kiliseleri ve duvar resimleriyle ilk Hristiyan kültürünü günümüze taşıyor.
Peri bacaları, yeraltı şehirleri, kayalara oyulmuş kiliseleri, sabahın erken saatlerinde gökyüzünde süzülen rengârenk balonları, büyülü otelleri, leziz şarapları ile ünlü. Işık önemini orada belli eder. Peri bacalarını sabah başka bir renge, akşam başka bir renge boyar.
Kapadokya'daki Peri Bacaları, listenin beşinci sırasında yer aldı. Times gazetesinin listesinde, dünyanın en yeni harikası Salar de Uyuni, Bolivya'daki tuz düzlükleri seçilirken, listenin ikinci sırasında Avustralyalıların Ayers, Aborjinlerin ise Uluru olarak adlandırdıkları kayalıklar yer aldı.
Herhangi bir insan eli ile yapılmadığı, tamamen doğa tarafından oluştuğu için, bu bölgede perilerin yaşadığına inanılırmış. Peri bacasının denmesi periler tarafından oluşturulduğuna inanıldığı içindir. Tarihten beridir sürekli olarak peri bacası şeklinde adlandırılmış ve günümüze kadar peri bacası olarak gelmiştir.
deve şeklinde peri bacası - Paşabağları, Göreme Resmi - Tripadvisor.
Ülkemizin en ünlü doğal anıtlarından Kapadokya, doğanın milyonlarca yıl boyunca özenle çalışarak ortaya çıkardığı bir eser olan peribacaları ile insanı masalsı bir yolculuğa davet ediyor. Kapadokya turları hakkında merak ettiklerin varsa seni Kapadokya Gezi Turları sayfamıza davet ediyoruz.
Kapadokyada bulunan peri bacakları ve birçok mağara benzeri yapılaşmayı görebileceğiniz güzel bir yer görülmesi gerekli yerlerden giriş ücretsiz.
Şapkalı Peri Bacaları muhteşem: Paşabağları, Göreme, Türkiye - Tripadvisor.
Doğal oluşumları, yer altı şehirleri ve peri bacalarıyla dünya çapında üne sahip olan bölge, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 1985 yılında girmiştir.
Jeolojik bir oluşum olan ve bölgede 15 tane olan peri bacası turizm açısından bölgeyi değerli kılmaktadır.
Kapadokya'nın kendine has coğrafyası, günümüzden on milyon yıl önce yaşanan aktif olan volkanik mekanizmalar olan kalderaların patlamaları sonucu oluşmuş bir yeryüzü şekli.
En öndekinin çoban, ortadakinin çocuk, en arkadakinin ise prenses olduğuna inanılır. Bu hikayede aileyi simgelediği düşünülen Üç Güzel'in bu peribacalarının yanındaki yokuşu 7 kez inip çıkarak çocuğu olmayan ailelerin buraya gelip çocuk sahibi olacağına inanılır.
Kapadokya'daki Peri bacaları ile Narman'daki Peribacaları, oluşumları bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Kapadokya'daki Peri bacaları volkanizma sonucu oluşmuş, Narman'da bulunanlar ise günümüzden 2,5-3 milyon yıl önce, akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda oluşmuştur.
Bölge Asurlar döneminde “Katpatuka” klasik çağlarda “Kapadokya” diye anılmıştır. Ürgüp, tüf tabakası ile örtülü bulunması ve çok yumuşak olması, korunmaya büyük yardımcı olması nedeniyle Etiler ve Mısırlılar arasında paylaşılamayan bir alan olmuş, stratejik öneminden dolayı sık sık savaşlar çıkmasına sebep olmuştur.
Kapadokya bölgesi 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağı'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır. İnsan yerleşimi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır.
Kapadokya tarihinde Asur Ticaret Kolonileri (M.Ö.3000 – 1750) Kronolojiye göre Kapadokya tarihinde bilinen en eski medeniyet Asurlular. İlk ticari örgütlerini Kayseri Küllütepe ve Hattuşaş Karum'da yani pazar yerlerinde kurmuşlar. Anadolu'da yazının ilk görüldüğü dönemler de Asurlular dönemi olmuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri