Türkiye 2016 yılında kişi başı yıllık 1.28 kg tüketimi ile dünya genelinde sekizinci sırada yer almaktadır (FAO, 2019). Türkiye'nin 2018 yılında kişi başı yıllık bal tüketimi ise 1.24 kg seviyesindedir (TÜİK, 2019).
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 2023 eğitim programı çerçevesinde Halk Eğitim Müdürlüğü ile koordineli gerçekleştirilen "ARICILIK" kursu yaklaşık 50 kursiyer kaydı ile İl Müdürlüğü toplantı salonunda başladı.
2020 yılı verilerine göre dünya toplam kovan miktarında ilk sırada yer alan Hindistan 12,3 milyon kovan ile %13'lük paya sahiptir. 9,2 milyon kovan ile %9,8 paya sahip olan Çin ikinci sırada ve 8,2 milyon kovan ile %8,7 paya sahip olan Türkiye ise üçüncü sırada yer almaktadır.
Türkiye genelinde toplam 8 milyon 984 bin 676 adet kovan bulunuyor. En fazla kovana sahip 5 il Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir olarak sıralanıyor. Kovan başına en fazla verim Ordu'da gerçekleştirilirken, bu ili sırasıyla Adana, Sivas, Erzurum ve Balıkesir izliyor. En fazla bal üretimi ise Ordu'da yapılıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022 yılında Türkiye'de bal üretimi bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında artarak 118 bin 297 ton olarak gerçekleşti.
İlgili 37 soru bulundu
Eğriçayır Yaylası Mersin Torosları'nda ve 2500 rakıma sahip bir yayla. Buradaki bitki örtüsü, çiçek çeşitliliği balımızın aromasını, niteliğini mükemmelleştiren en önemli etken.
Dünya Arıcılık Kongresi'nde Eğriçayır Balı, "Dünyanın En İyi Balı" ödülüne layık görüldü. Kongrenin son günü düzenlenen törenle büyük ödülü alan Eğriçayır Balı'nın sahibi Celal Çay, "Duygularımı anlatacak kelime bulamıyorum. Mersin Toroslarında organik arı ürünleri üreten bir işletmeyiz.
Dünya Arıcılık Kongresi “Dünyanın En İyi Balı” Ödülü sahibi olan Eğriçayır balını tadanlar, tadına doyamıyor. Kanada'da yapılan bu kongre sayesinde Mersin halkı dışında pek çok kişi ve ülke sağlığa faydalı olan bu balı tanımıştır.
Dünya bal üretiminde 2017 yılı itibarıyla 551 bin ton ile Çin ilk sırada, 114 bin tonluk üretimi ile Türkiye ikinci, Arjantin ise 76 bin ton bal üretimi ile üçüncü sırada yer almaktadır. Dünyada lider konumda olan Çin, toplam dünya bal üretiminin %29,6'lık kısmını karşılamaktadır.
1 petekte ortalam 3-5 kilo bal bulunmaktadır. 1 kovanda ise 10 petek olduğunu varsayarsak 30-50 kilo bal sağılır. Bal 2023 yılında 150-250 TL olduğunu açıklamıştık. Buna göre 1 kovandan yaklaşık 4.500 ila 12.500 TL gibi para kazanılmaktadır.
Bal, yılda iki veya üç kez hasat edilebiliyor. Fakat hasadın toplamda kaç gün süreceği kovanların sayısına, arıcının tek çalışıp çalışmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bal hasadı, kovan sayısına göre iki gün sürebileceği gibi iki hafta veya daha uzun da sürebiliyor.
2019 yılı dünya bal üretiminde %24,0'lık paya sahip olan Çin, 444 bin ton üretimi ile ilk sırada yer alırken, bal üretiminde %6,2'lik paya sahip Türkiye 114 bin ton ile ikinci, %4,3'lük pay ile Kanada ise 80 bin ton üretimi ile üçüncü sırada yer almaktadır (Şekil 5).
Kışlatma döneminde kovanda gereğinden fazla bal bırakılması arıların ısınmasını zorlaştıracaktır. 8-10 çerçevesi arıyla kaplı bir kovana 12-15 kg. kış yiyeceği olarak bal bırakmak yeterli olacaktır.
Üretim ve arı kovanı bakımından birinciliği Karadeniz Bölgesinin sonunculuğu ise Güneydoğu Anadolu Bölgesinin aldığı görülmektedir.
-Arılık yeri seçiminde yoğun arı varlığı olan yerlerden uzak olunmalı, teorik olarak 3 km. yarıçaplı bir dairenin kapladığı alanda 100-150 kovandan fazla kovan bulunmaması tercih edilmelidir.
Arıcılığın en az yapıldığı yerler genelde ova olan, düz olan ve rakım olarak düşük olan yerlerdir. Örneğin Yozgat, Kütahya, Bolu ve Eskişehir gibi illerde dağlık ve rakımlı bölgelere göre çok daha düşük oranda bal üretimi ve arıcılık faaliyetleri yapılır.
Dünyada Arıcılık
Dünyanın en çok kovan varlığına (65 milyon) sahip ve bal üreten (211 bin ton) ülkesi Çin'dir. Kovan başına ortalama dünya bal üretimi 20 kg dolayında olup bu rakam Çin'de 33, Arjantin'de 40, Meksika'da 27, Kanada'da 64, Avustralya'da 55, Macaristan'da 40 ve Türkiye'de 16 kg dolayındadır.
A- Antalya İlinin Türkiye Arıcılığındaki Yeri ve Önemi:
Antalya ili koloni sayısı ve bal üretimi bakımından ülkemiz arıcılığında ilk sıralarda yer almaktadır. Bölge iklimi, coğrafik yapısı, bitkisel ürün çeşitliliği ve ekolojisi ile önemli bir arıcılık merkezidir.
Adana kovan başına verimde lider
81 ilinin tümünde bal üretimi yapılan Türkiye'de, toplam 8 milyon 733 bin kovan bulunuyor. Muğla 949 bin 267 kovanla ilk sırada yer alırken, bu ili 604 bin 213 kovanla Ordu, 481 bin 878 kovanla Adana, 335 bin 686 kovanla Antalya ve 303 bin 120 kovanla Mersin izliyor.
En iyi bal sıralaması yapılacak olursa başlıca olarak Meşe Balı (siyah bal), Anzer Balı, Kestane Balı, Ihlamur Balı gibi seçenekler sayılabilmektedir. En iyi bal çeşidi olarak da yine Meşe, Anzer, Kestane gibi türlerin adı sıklıkla doktorlar tarafından tavsiye edilmiştir.
Apimondia Dünya Arıcılar Kongresi'nde gerçekleştirilen uluslararası bal yarışmasında 120 ülke 600 bal üreticisi arasından Bingöl yayla balı Türkiye'de birinci Dünya'da ise en iyi ikinci bal seçilmiştir .
Türkiye'de arı kolonilerinden uzakta ve deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yükseklikteki mağaradan çıkarılan kantaron balı, kilosu 10 bin Euro ile ( 96 bin TL) ile 'dünyanın en pahalı balı' olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Lezzetiyle dünyaya nam salan Türk balı Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Dünya Birincisi Olan Bingöl Balı'nın 2022 Yılı Bal Sağımı Yapıldı - YouTube.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri