Zorlu meslekler sıralamasında en üstlerde yer alan sanayi dalgıçlığı, Türkiye'de çeşitli üniversitelerde açılan sualtı teknolojisi bölümleriyle akademik eğitimi de olan bir meslek kolu oldu.
Dalgıçlık mesleği, su altı dünyasını keşfetme fırsatı sunan büyülü ve gizemli bir meslek olarak görülür. Özel ekipmanlarla su altına girerek arama-kurtarma, araştırma, inceleme ve su altı inşa faaliyetleri gibi görevleri gerçekleştiren dalgıçlar, hem kamuda hem de özel sektörde, çeşitli çalışma alanlarına sahiptir.
Dalgıç maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 62 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Dalgıç maaşları 19960 TL'dir. En düşük Dalgıç maaşı 15970 TL iken, en yüksek Dalgıç maaşı 34850 TL'dir.
1. Sınıf dalgıç olmak için üniversitelerin Sualtı Teknolojisi bölümlerinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
Dalgıç mesleği itibariyle hayatının çoğu kısmını su altında geçiren meslek grubudur. Gemilerin su altında bulunan kısımlarının bakımlarını yapabilir, sualtı fotoğrafçılığı yapabilir, boğulma veya suda kaybolma vakalarında arma kurtarma ekibinde yer alabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Dalışa başlamak için bir yaş sınırı var mıdır? Dalışa başlayabilmek için en az 14 yaşında olmak gerekmektedir ve sağlık koşulları el verdiği sürece üst yaş sınırı yoktur.
Dalış yapmak isteyen kişinin en azından temel seviyede yüzme bilmesi beklenir, ancak dalışta yüzmede olduğu gibi el ve ayağın koordineli bir şekilde çalışması gerekmez.
Sportif dalış limiti 30 metredir. 18 yaşından küçük olan fakat ileri seviyede sertifikası bulunanlar ise 24m. derinliğe kadar dalabilirler. Başlangıç seviyesindeki dalıcılar için dalış derinliği kaç metredir? Başlangıç kursunu bitirmiş bir dalıcı en fazla 18 metreye inebilir.
Genel olarak teorik dersler 8-10 saat sürer. Bu bağlamda teorik dersleri 8-10 saat içerisinde tamamlamak olasıdır. Dalış programlarına dahil olarak bu süre içerisinde eğitim alınabilir ve dalış konusunda temel bilgi edinilebilir.
Dalış Eğitmeni olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Dalış Eğitmeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 22.400 TL civarındadır.
0-10 metre arası bir derinlik için ağırlık hesabını vücut ağırlığınızın her 10 kilosuna 1 kilo gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Örneğin; 80 kg'lık bir vücut ağırlığına 8 kg ağırlık yeterli olur.
Dalış eğitiminin tamamlandığını gösteren bu tür belgeler, kişinin aldığı eğitim oranında profesyonel dalış yapabilmesine de imkân tanır. Bu nedenle dalış yapmak isteyen birçok kişi, dalış kurslarına katılarak kendilerini dalış konusunda eğitir.
16) Aday Dalgıç;Profesyonel Sualtıadamı olmak için Liman Başkanlıklarına başvuruda bulunarak alacakları Aday Belgesi ile konu ile ilgili birimleri bünyesinde bulunduran kuruluşlarda “Birinci Sınıf Dalgıç” Balıkadam Gaz Karışı”, “Balıkadam” veya “İkinci Sınıf Dalgıç” yanında bir yıl staj yapan kişidir.
Doğru dalış ve doğru dalış elbisesini eşleştirmek, hem dalıştan alınacak keyif hem de güvenliğiniz açısından kritik bir konudur. Dalış elbiseleri sadece sizi sıcak tutmakla kalmaz, kayalar, mercanlar gibi fiziksel objeler tarafından çizilme-sürtünme gibi yaralanmalardan da korur.
Sırtlarında taşıdıkları gaz/hava tüpleriyle nefes alabilen balıkadamlar 60 metre derinliğe kadar solunabilir HAVA,60 metreden daha fazla derinliklere ise oksijen ve helyum gazıyla dolu tüplerle dalarlar.
1 YILDIZ DALICI KURS BEDELİ: 7500TL.
2 yıldız dalıcı;
Dalış eğitmeni eşliğinde eğitim amacıyla en çok 42 metre derinliğe kadar dalış yapabilir. 18 yaşından küçük dalıcılar yanında üç yıldız dalıcı ya da dalış eğitmeni olması koşulu ile en çok 24 metre derinliğe kadar dalış yapabilir. Gece dalışı yapabilir.
Bir yıldız dalıcı: Federasyona bağlı bir dalış kuruluşundan eğitim ve belge almış olmalıdır. Dalış donanımlarını takıp sökebilen, tüm dalış becerilerini kolaylıkla uygulayabilen, yanında üç yıldız dalıcı ya da dalış eğitmeni olması koşulu ile en çok 18 metre derinliğe kadar dalış yapabilen dalıcıdır.
En çok 30 metre derinliğe kadar dalış yapabilir, yaptırabilir. Dalış eğitmeni eşliğinde ve eğitim amacıyla en çok 42 metreye kadar dalış yapabilir. Sağlık beyanı doldurmak (Sualtı hekimine muayene olmanız sağlığınız için önerilir.)
Cumhuriyetin 100. yılına özel deprem kenti Hatay'da 106 metre dalış yapan Şahika Ercümen, yeni bir dünya rekoruna imza attı.
Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu veya CMAS (Confederation Mondiale Des Activites Subaquatiques- Dünya Su Altı Aktiviteleri Konfederasyonu) aracılığıyla dalgıçlık sertifikası alan kişiler dalgıç olur. Ayrıca üniversitelerin Su Altı Teknolojisi Bölümünden mezun olan kişiler 1. sınıf dalgıç unvanını elde eder.
Kesinlikle değildir. Eğer yumuşak lens kullanıyorsanız bunu sualtında da kullanabilirsiniz. Diğer yandan aynı gözlük camları gibi, maske camları da numaralı üretilebilmektedir. Bunun için dalış merkezinizden yardım alabilirsiniz.
Serbest dalış yaparken nefes alıp verme ritmi sakin ve uzun aralıklı olmalıdır. Dalış için ciğerlerinizi tam olarak doldurmanız önemlidir. Bunun için birkaç defa nefes almanız ve diyafram kasınızı aktif hale getirmeniz gerekir. Başlangıçta kalp ve nefes alma ritminizin normal sınırlarda olmasına dikkat etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri