marketten yemek yapmak için aldığımız: fasulye, pirinç, nohut, bulgur, mercimek gibi bakliyatlar sıcak ortamlarda kurtlanır, böceklenir hatta evrim geçirerek kanatlılara dönüşürler. tabii ki biz böyle ürünleri almayız, soframızda bulundurmayız. hatta evde böyle bir duruma maruz kalırsak, kurtlu ürünü çöpe atarız.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Pirinç, bulgur, fasülye, mercimek gibi bu gıdalar zamanla böceklenme göstermektedir. Ağzı kapalı olduğu halde bu baklagiller nasıl böceklenir ? Baklagillerde yüksek oranda protein bulunmaktadır. Bu gıdalar uzun süre saklanabilir ve daha sonra tüketilebilir.
Hiçbir katkı maddesi içermez, üretiminde sadece buğday ve su kullanır. 2- Bulgur yıkanmaz! Üretim aşamasında yıkanıp kaynatıldığı için ambalajlı bulgurun pişirilmeden önce yıkanmasına gerek yoktur. Ayrıca pirinç gibi suda bekletilmez.
Bulgurlar genellikle üretim aşamalarında yıkanıp kurutularak paketleniyorlar. Bu yüzden aslında tariflerde kullanmadan önce yıkamanıza pek de ihtiyaç yok. Özellikle ince bulgurlar suyla bir süre temas ettikleri durumlarda çabuk bir şekilde şiştikleri için yıkamanıza hiç ihtiyaç duymayan bir malzeme.
İlgili 30 soru bulundu
Kokuda ekşilik, gözle görülür bir küflenme veya renk değişimi var ise pakedi atın. Bir kısmını alıp kullanmayı denemeyin. Diğer yandan pilavın bozulması çok hızlı gerçekleşen ve kendini büyük ölçüde belli eden bir olaydır. Pilav zamanla sertleşmeye ve yüzeyinde küf oluşmaya başlar.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Pirinçte küf mantarlardan kaynaklanır. Nemli ortamda mantar gelişince küf oluşumuna yol açar.
Bez torbalar, pirincin nemlenme ihtimalini düşürür. Bu yüzden pirinci saklamak için, bez torbalardan yararlanabilirsiniz. Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz. Ancak böceklenme ihtimalini düşürmek için, kavanozun içerisine bir miktar tuz serpebilirsiniz.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir.
Meyvenin içinde kurt hala yaşamayı başarmışsa demek ki meyvede zararlı madde kalmamıştır. Dolayısıyla kurtlu bir meyvenin üzerinde kimyasal madde taşımadığından emin olabilir ve daha rahat tüketebiliriz.
Bakliyatları saklarken en çok karşılaşılan sorunlardan olan böceklenme, güvelenme ya da kurtlanma problemlerini yaşamamak adına bakliyatları sakladığınız torba ya da kavanozun içine kurutulmuş defne yaprağı veya kabuklu halde sarımsak koyabilirsiniz.
Kurtlanan bakliyatlar nasıl temizlenir? Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür. Defne yaprağını bulgur, pirinç ve mercimek gibi bakliyatların içine koyduğunuz da yiyeceklerin kokusunda değişim olmaz ancak çay ve kahve gibi içeceklerin aromasında bazı değişikliklere neden olur.
Havadar, rutubetsiz, güneş ışığından uzak, karanlık bir ortamda saklanmalıdır. Bu nedenle mutlaka bir erzak dolabınız olmalı veya sıcak ile temas etmeyen bir dolap içerisinde saklamanız gerekmektedir. Bakliyatları sakladığınız yerden tesisat borusunun geçmediğine veya kaloriferden uzak olduğuna emin olmalısınız.
Yiyeceklerin kapalı alanlarda saklanması durumunda, kurtlanma oluşabiliyor Kurtlanmanın oluşacağı özel bir gıda bulunmuyor.
Kurtlar hava alan veya almayan her ortamda oluşabilir. Gıdalarda yer alan bakteriler, zamanla yumurta bırakabilir. Oluşan yumurtalar zamanla gıdaların tüketilmemesi nedeniyle, kurtlara dönüşebiliyor. Kurtların oluşmasını engellemek için, uygun olan koşullarda saklanması gerekiyor.
Böceklenen bakliyatları iyice temizlemek gerekir. Eğer böcekleri tek tek ayıklayabilirseniz, kalanları rahatça tüketebilirsiniz. Ayıklama işleminden sonra su dolu bir kapta bakliyatı bekletin. Üste çıkan hafif taneleri de çöpe atın.
bakliyat ürünleri uygun sıcaklık ve nem oranında anında kurtlanır veya kelebeklenir (güvelenir). bu, hiç açmadığınız paket bakliyat ürününde bile geçerli.
Tahıllar, kuru baklagiller, kuru sebzeler ve diğer ürünler içerisine yerleşerek onları tüketen ve mahsullerin tamamına zarar verebilen bir canlı olarak bakliyat böceği adıyla bilinmektedir.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır. Eğer pirinçte kurtlanma meydana geldiyse, pirinç tanelerini kullanmamanızı öneriyoruz.
Doğru şartlarda saklanmamış pirincin pişirildiğinde bacillus cereus adı verilen bir bakteriyi ortaya çıkarabileceğini, bunun da gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söylüyor.
Canım böceklenme ya da güvelenme gibi bir durum yoksa problem olmayacaktır. canım bişey olmaz sadece lezzeti tam olmaz.
Kuru Baklagiller: Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kurubaklagiller de su içermez. Bu nedenle son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar dayanıklı gıdalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri