SUDER Başkanı Adnan Çavuş tarafından yapılan açıklamada; damacana suların tüketiciye ulaşımındaki en güvenli yolun polikarbonat ambalaj malzemesi olduğu; bu alanda yapılan bilimsel araştırma sonuçlarının da Bisfenol A (BPA) içeren şişelerin güvenilirliğini desteklediği vurgulandı.
Suların konulduğu damacanaların üretiminde kullanılan plastiğin yapılan araştırmalarda kanserojen etkisi olduğu kanıtlamıştır. Pet şişe ve damacanaların bileşimindeki bisfonel A vücudun hormon yapısını bozmaktan daha ağır sonuçlara kadar sağlığa zararlı bir maddedir.
Plastik bir şişeyi tekrar tekrar kullanmak, zamanla şişenin minik çatlaklarından kimyasalların sızma ihtimalini önemli ölçüde artırır. Bu kimyasallardan biri olan bisfenol A (BPA), kısırlık sorunları, meme ve prostat kanseri, diyabet ve metabolik bozukluklar gibi ciddi sağlık riskleri ile ilişkilendirilmiştir.
Şişelenmiş suların ne kadar sağlıklı olduğu konusunda birçok farklı fikir ortaya atılıyor. Ancak araştırmalar özellikle plastik şişedeki suların sağlığa zararlı olabileceğini gösteriyor. Alkali su olarak sunulan şişe suların özelliği pH değerinin yüksek olması. Alkali su sadece şişelerde bulunmuyor.
Bu noktada bilinmesi gereken temel unsurlardan biri plastik şişelerde satılan içme sularında ve damacana içerisindeki sularda da mikroplastiklere rastlandığı. Musluk suyunda mikroplastik bulunduğu bilinse de ne yazık ki plastik şişelerde sunulan içme sularında mikroplastik var olabileceği gerçeği göz ardı ediliyor.
İlgili 25 soru bulundu
Damacana suların birçoğu sağlık standartlarına uygun değildir. Uygun koşullarda depolaması ve dağıtımı yapılmayan, mikrop ve zararlı bakteri kaynağı damacana sular ishal, diyabet, kalp ve kansere kadar pek çok hastalığa yol açıyor.
Bilimsel araştırmalar damacanalarda bulunan BPA maddesinin, otoriteler tarafından belirlenen oranların 200 kat altında bulunduğu için insan sağlığına zarar vermediğini göstermektedir".
Vücudun ve hücrelerin yenilenmesini sağlayan filtrelenmemiş, minerallerden zengin olan su, kaynak suyudur. En kaliteli ve saf su olarak genellikle doğal kaynak suları tercih edilir. Fakat güvenli tüketim için polikarbonat plastik (BPA) ve epoksi reçine içermeyen bir şişede veya cam şişede muhafaza edilmesi gereklidir.
Yapılan kapsamlı çalışmalarda, görünür 5 milimetreden bir mikrona kadar değişen biraz daha büyük mikroplastikler incelendi. Sonuç olarak, şişelenmiş sularda mikroplastiklerden yaklaşık 10 ila 100 kat daha fazla nanoplastik bulunduğu ortaya çıktı.
Hidrojen iyonları fazla olduğunda su asidik hale gelir ve pH değeri 7'den azdır. Tersi durumda, yani hidroksit iyonlarının konsantrasyonları fazla olduğunda suyun pH değeri 7'nin üzerinde çıkar. Sağlıklı ve kaliteli içme suyunun pH değerinin 6.5 ila 9,0 arasında olması beklenir.
Araştırmalara göre, doğadaki en yüksek çöp miktarının plastik olduğu bilinmektedir. Plastiğin içerisinde bulunan kimyasal maddelerin doğaya olduğu kadar insan sağlığı için de çok zararlıdır. Plastik şişeler, içerisindeki suyun pH değerinin ve suyun kalitesinin de düşmesine sebep olur.
HDP / HDPE: En sağlıklısı
HDPE, deterjan, süt ve zeytinyağı şişeleri, oyuncaklar ve bazı plastik poşetlerin yapımında kullanılan plastik türü. Güzel haber bu plastik hiçbir şekilde kimyasal salınımı yapmıyor. Yani şişe su alacaksanız bu plastiğin kullanıldığı şişeleri tercih edin.
Pet şişe yerine matara kullanmayı tercih edebilirsiniz
Öncelikle, yola çıkarken yanınıza aldığınız tek kullanımlık pet şişeler yerine cam şişeli ürünleri tercih ederek ya da matara kullanarak daha az plastik tüketebilirsiniz.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
Damacanaların üretim malzemesi olan polikarbonat, saydamlık özelliği ile cama alternatif olarak kullanılır.
Damacana yerine tek kullanımlık bidonların tercih edilmesi daha sağlıklı bir yöntem olmaktadır. Özellikle yerel su firmalarının damacana hijyenini iyi koşullarda yerine getirmemeleri durumunda sağlıklı bir sonuç almanız mümkün olmayacaktır.
Plastikler, organik ürünlerden elde edilirler. Plastik üretiminde kullanılan selüloz, kömür, doğal gaz, tuz ve tabii ki ham petrol gibi maddeler doğal ürünlerdir.
Bunların yanı sıra yeniden kullanılan pet şişe su içerisine pek çok mikroplastik ve petrokimya türevi bırakarak insan sağlığını tehdit ediyor. Pet şişe kullanımı hem içerden hem de dışardan insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.
Polietilen tereftalat (bazen poli(etilen tereftalat) olarak da yazılır) eskiden PETP veya PET-P olarak veya genellikle en yaygın PET veya PETE olarak kısaltılan poliester ailesi reçinelerinden bir termoplastik polimer reçinedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda birinci sıraya yerleşerek ülkemizdeki en kaliteli içme suyu markası kabul edilen Buzdağı su, Sakarya'nın Keremali dağlarından çıkarılan doğal kaynak suyundan elde edilir. Buzdağı suyun pH değeri ise 7.6 olarak ölçülmüştür.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı en iyi damacana su markalarından biri olan Buzdağı Su, ülke çapında temin edilmesi kolay olan sulardan biridir. Sakarya'da Keremali Dağları'nda çıkarılan kaynak sulardan elde edilmektedir. Buzdağı Su pH değeri 7,1 oranında ölçülmüştür. Tadımı lezzetli sulardandır.
Buzdağı firması, yapılan analizler sonucunda oldukça iyi su üreten bir firma olarak tanıtılıyor. Teknik ve hijyen koşulları dikkate alındığında sağlık için herhangi bir risk bulundurmayan Buzdağı suları, içme suyu konusunda oldukça popüler. Buzdağı sularının analiz sonuçlarına göre pH değeri 7,1 olarak açıklanmıştır.
Şişe İçinde Bekleyen Su, Bakteri Üretebiliyor
Evinizde, su ihtiyacınızı karşılamak için 19 litrelik damacana siparişi veriyor olabilirsiniz. Suya salınım yapma ihtimali olan BPA ve BHPF maddelerinin yanı sıra, bu damacanalar sağlığınıza zararlı olan bakterilerin üremesi için de uygun bir ortam oluşturabilir.
Cam damacana kullanılabilir mi? Kullanılan cam damacanalar plastik damacanalara oranla daha sağlıklı olsa da pompalama amaçlı kullanılan pompanın plastiği ve temizliği bakteri oluşumuna sebep olabilir.
Bakanlık, 114 damacana su satış noktası ile buralarda satılan damacana suların markalarını Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun internet sitesinden duyurdu. Bakanlık, geçtiğimiz hafta sonu İstanbul'da Buzada, Erpınar, Alps, Kervansaray ve Yalısu markalarının sağlığa uygun olmadığını açıklamıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri