Dindışı Türk mûsikîsinin en büyük beste formu olan kâr, "kelime olarak iş, güç, sanat ekip biçmek gibi çeşitli mânâlara gelir. Türk mûsikîsinde ise en eski ve en sanatlı sözlü beste şekillerinden birine isim olmuştur.
Beste, müzik notasyonu kullanılarak yazılmış veya icra sırasında kaydedilmiş müzik yapıtı.
Türk Halk Müziği Türleri; Türkü, Müstezad, Zeybek, Maya, Bozlak, Gurbet, Barak, Hoyrat, Divan, Güvende Takımı, Barana Takımı, Yol Havaları, Müzikli Öyküler. Tasavvufi olanlar ise; İlahi, Nefes, Savt, Kalenderi, Gülbank ve Semahtır.
Lâhnî Aralık. Birbiri ardından duyulan iki ses arasındaki mesafe.
İlgili 26 soru bulundu
Türk halk müziği ya da kısaca Türkü, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik müziklerin tümü. Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır.
Sirto ve longa türleri, oyun havası başlığı altında yer alan, geleneğe son iki asırda eklenmiş türlerdir. Peşrev, saz semai gibi türlere göre gelenek dairesine yeni eklenmiş bu türlerin kökeni, komşu coğrafyaların halk dansı ve müziklerine dayanmaktadır.
Aranağme: Bazı eserlere başlanırken hemen girişte, yalnız sazların çaldığı küçük bir bölüm bulunur. Buna Giriş Müziği veya daha yaygın bir deyimle "Aranağme" adı verilir. Bir eserin başında olduğu kadar, ortasında ve sonunda bulunan aranağmelere de rastlanır.
Klasik Türk müziğinde genelde bir şarkıdan önce yapılır. Amacı, gruptaki çalgıcıların kişisel kabiliyetlerini göstermek ve dinleyicilerde bir makama aşinalık yaratmaktır. Giriş taksimi, ara taksimi, son taksim, geçiş taksimi, fihrist taksim gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Türkiye'de klasik müziğin öncüsü olan Cemal Reşit Rey, çok iyi bir piyanist olmasının yanı sıra besteler de yapan üretken bir müzisyendir.
Bu yapısal unsurların en küçük oluşum parçası ise müzik notaları ve seslerdir. Müzik notaları, müziği yazılı hale getiren sembollerdir. Her bir nota, belirli bir frekansa ve süreye sahip olan bir sesi temsil eder.
Hanelerin sonunda melodisi hiç değişmeyen, ezgiyi karara götüren teslim ismi verilen kısımlar olur. Bazı peşrevlerde ilk hane aynı peşrevin teslimi de olur, bu durumda ilk haneden sonra tekrar edilmez. Peşrevlere isimlerini veren makam ilk hanenin makamı olur.
Dindışı Türk mûsikîsinin en büyük beste formu olan kâr, "kelime olarak iş, güç, sanat ekip biçmek gibi çeşitli mânâlara gelir. Türk mûsikîsinde ise en eski ve en sanatlı sözlü beste şekillerinden birine isim olmuştur.
Kâr: genellikle terennümle başlayan geniş kapsamlı, çeşitli usûllerin kullanıldığı uzun eserlere verilen isimdir. Genellikle Peşrev'den hemen sonra icra edilir. Bu usûl değişiklikleri esere farklı bir canlılık kazandırır. Kâr icrasının ardından Beste formu icra edilir.
Murabbâ besteler dört mısrâlı olduğundan dolayı dörtgen anlamında murabbâ adını alır. Murabbâ besteler dört hâne'den oluşur. Her hâne sonunda terennüm vardır. Az da olsa terennümsüz bestelere rastlanır.
Peşrev, uşşak peşrevi, nihavend peşrevi gibi bestelendiği makamın adıyla anılır ve hacimce büyük ve sanatlı bir biçimdir. Peşrev biçimi üç veya dört hane bir mülazimeden oluşur. Birinci hane ve mülazime aynı makamda bestelenmektedir. Birinci hanenin makamı besteye adını vermektedir.
Oyun Havası: Form bakımından kesin bir şekli olmayan ve daha çok küçük usullerle bestelenen saz eserleridir. Bu formda eserlere daha çok halk müziği türünde rastlanmaktadır. Longa: Yapı bakımından peşreve benzer. Ancak peşrevden daha serbest olarak icra edilir.
"Saz semâi" formu, fasılların en sonunda çalınan canlı mûsikî parçalarıdır. Dört hâneden oluşmuş olup mülâzime ve teslimleri vardır. İlk üç hâneler ve teslimler "aksak semaî" usûlü ile ölçülür, dördüncü hâne genellikle "yürük semâi", "semâi" ya da "curcuna" usûlleri ile bestelenir.
"Sirto" sözcüğü, Türkçe bir sözcük olmasa da ezgilerinde ve hareketlerinde Türk motifleri açıkça görünmektedir. Bugün çok sevilen ve oynanan Aziziye Sirto (Hicaz Sirto) oyununun ezgisi Sultan Abdülaziz'e aittir. Rumlarda da bu oyun Azizies Sirtos olarak adlandırılmıştır.
Fon müziği, sözsüz müzik, enstrümantal müzik veya sadece enstrümantal, bir müzik eşliğinde, hiçbir kişi tarafından herhangi bir söz ile seslendirilmeden ve belirli ritmi bulunan müzik türüdür.
Çamşıhı ağzı, Çamşıhı, sivas' arasında bulunan Divrik'e bağlı köydür. Buraya ait mahalli ağız olup, Malatya-Arguvan ile yakınlık arzeder. a) Acem(Azerbaycan) Azeri ağzı: Azeri türkülerimizde kullanılan ağız özelliği, Doğu Oguzca(Kuzey ve Güney Azerbaycan lehçesi) olarak karşımıza çıkmaktadır.
uzun havalar dışında kalan usullu halk müziği ezgileridir. türkü dışında kalan ve yöreden yöreye deyiş, koşma, semah, tatyan, barana, zeybek, horon, halay, bar, bengi, sallama, güvende, bozlak, karşılama, ağırlama, peşrev, teke zortlatması, gakgili havası, dımıdan, zil havası, fingil havası adlarını alır.
KONDA'nın 2018 yılında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de en çok dinlenilen müzik türü %41 ile "türkü/halk müziği"dir. İkinci sırada "Türkçe pop", ardından "Türk sanat müziği" gelmektedir.
Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri