Taşlar, klasik damanın aksine çapraz hareket etmez, komşu kareler boş ise sağa, sola ve ileri hareket edebilir fakat geri gidemez.
Dama taş, tahta üzerinde çapraz olarak ileri geri hareket edebilir. Bu çok büyük bir avantajdır. Sıra size geldiğinde herhangi bir taşı hareket ettiremezseniz tahtada başka taşlarınız olsa bile kaybedersiniz.
Eğer beyaz oyuncunun,oyunda tek şahı kalmışsa karşıdaki oyuncu onu 16 hamle içinde mat etmeli.16 hamlede mat edemezse oyun pata kalır.
Rakiplerden birinin 3 taşı kalmışsa, bu taşların hepsi dama taşı haline gelir. Tüm taşları yenen oyuncu, oyunu kaybetmiş olur. Her iki tarafın 1 taşı kalmışsa, oyun berabere biter.
Dama oyununun çıkmaza girmemesi için ahtapot taktiği oldukça kullanışlıdır. Oyuncu ilk olarak 6 taşını feda eder ve sonrasında rakip taşları tuzağa çekerek, onu yenmeye çalışır. Ahtapot taktiğinde taşların bir kısmı saldırı için kullanılır. Geriye kalanlar savunma amaçlıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Eğer rakip taşı devre dışı bırakma ihtimali varsa bunu yapmak zorundadır, başka hamle yapamaz. Dama taşı sektirilmez. Eğer oyuncunun birden fazla rakip taşı devre dışı bırakma şansı varsa o hamle öncelikli olur.
Türk damasının oynanışı Taşlar bir kare ileri, sağa ve sola doğru hareket edebilir. 1. ve 8. yataya ulaşan taşlar üzerine bir taş daha koyarak dama niteliği kazanır. Dama taşı istenilen yönde istenilen kadar kare ilerler (çapraz hariç).
Çapraz dama oyununda ise her oyuncunun 20 taşı bulunur. Taşlar çapraz olacak şekilde, beyaz ilk hamleyi başlatır. Çapraz taş yeme zorunluluğu da oluşur. Çapraz damada ise normal hamlede geriye dönmek mümkün değildir.
Diğer Önemli Kurallar
Oyuncu sadece rakibin taşlarının üstünden atlayabilir, kendi taşlarının üstünden atlayamaz.
Dama oyunu faydalı eğlenceli olan bir zeka oyunudur. Oyunu oynayan oyuncular haksever, sabırlı, yüksek ahlak fazt kazanımına sahip olur.
Elli hamle kuralı bir satranç oyununda art arda gelen 50 hamle boyunca herhangi bir taşın alınmadığı ya da bir piyonun oynanmadığı durumlarda oyunun beraberlikle sonuçlanabilmesini sağlar.
Örneğin şah, kale ve tek şah konumunda tek kalesiolan taraf 50 hamlede mat edemezse oyun berabere biter. Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.
Normal Taşların Hamleleri
Bir yoz (piyon) üç yöne doğru hamle yapabilir veya atlayabilir-sola yatay, sağa yatay ve direk. Bir yoz taş(piyon) son sıraya ulaştığı zaman Dama niteliği kazanır.
Oyun sırasında da sadece ileri yönlü hareketlere izin verilir, piyonlarınızla geri hamle yapamazsınız.
[1] Sık sık bir yerden bir yere göndermek ya da atamak.
Çin damasında taşlar ileri ve yan olarak tek kare ilerleyebilir.(Eğer önünde atlayacağı taş yoksa). Çapraz gitme yoktur.
İmparatorluğu döneminde Padişah Abdülaziz'in damaya olan tutkusu, halk üzerinde etkili olmuş; oyun, geniş bir yaygınlığa ulaşmıştır. Bu nedenle bu dönem, Türk dama oyununun altın çağları olarak adlandırılmaktadır.
Yıldız Çin Daması Nasıl Oynanır? Kutunun içerisinde bulunan 60 adet oyun misketleri oyun tahtasının dışında yıldız oluşturacak şekilde 10'arlı olarak dizilir. Oyunda amaç misketleri ileri-geri, sağ-sol ve çapraz hareket ettirerek karşı rakibin alanına geçirmeye çalışmaktır.
FMJD'nin resmi olarak kabul ettiği 4 Dama oyunu 10×10 Çapraz Dama (Checkers, International Checkers, 10×10 Draughts), Rus Daması, Brezilya Daması ve Türk Damasıdır.
Satranç oyununda piyon her zaman düz ve ileri doğru hareket eder. Piyonların bir kere ileri gittikten sonra geri dönmesi mümkün değildir.
Satranç oyununda piyonlar her zaman düz hareket ettirilir. Piyonlar önlerindeki taşları sadece düz hareket ederek yiyebilir.
Yunanlı savaşçı Palamed tarafından icat edildiği öne sürülen dama, elde edilen bilgilere göre o dönemdeki askerlerin keyifli vakit geçirmeleri amacıyla geliştirilmiş bir oyundur. Mısırlı firavunlar da damanın icadı ile ilgili söz sahibi olan medeniyetler arasında yer alıyor.
Çapraz damada birden fazla taş alma imkanı olan bir pozisyonda oyuncu, dilediği şekilde oynama hakkına sahiptir. Taşlar, rakip taşların üzerinden atlayınca, üzerinden atlanılan taşlar alınarak oyun dışına alınır. Buna taş yeme de denir. Oyundaki hedef, rakibin elindeki tüm taşların alınmasıdır.
Dama strateji ve zeka oyunlarından birisidir. Uluslararası bir üne sahip olan Dama oyunun mucidi ise Yunan savaşçı Palamed'dir. Tarihçesine bakıldığında ise Milattan Önce Mısırlılara dayanmaktadır. Mısırlılar tarafından bulunan bu oyun daha sonra dünyaya farklı şekillerde yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri