Eğer damat adayı, gelin adayının kendisine ikram ettiği tuzlu kahveyi hiç itiraz etmeden ve keyifle içerse bu damadın gelin adayı için her şeyi yapabileceğine dair verilen ufak bir söz olarak kabul edilmektedir.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş.
Kız isteme merasimindeki en klasik geleneklerden biri de damada tuzlu kahve içirme adetidir. Geleneklere göre eğer damat sesini çıkarmadan bu tuzlu kahveyi içerse, kötü günde de yanınızda olacağının mesajını verir.
Damat Kahvesi Nasıl Olmalı? Geçmişten bugüne süregelen gelenekte damadın kahvesine ek olarak sadece tuz konulur. Fakat bugün bunu abartanlar, karabiber, acı biber gibi baharatlar ekleyerek eğlence adı altında işin dozunu kaçıranlar da vardır.
Kahve tuzlu ise, damat söze girmeden ailesini toplar ve kız isteme merasimi yapılmadan giderler. Fakat kahve tatlıysa, kızın da onu beğendiği anlaşılır ve kız isteme töreni yapılır. Dolayısıyla tuzlu kahvenin gerçek anlamı aslında evliliğin istenip istenmediği üzerinedir.
İlgili 43 soru bulundu
Gelin adayı damat adayının gerçekten sevip sevmediğini anlamak için, kahveyi tuzlu yapar ve ikram edermiş. Eğer damat adayı, kahvenin tuzlu olduğunu anladıktan sonra hiç içmezse, bu gelinin isteklerini karşılayamayacağı anlamına gelirmiş ve ayıp sayılırmış.
Gelin tarafından kahveler sunulur ve istemeden önce bu eylem gerçekleşir. Kahve dağıtımında, önce yaşça büyüklerden başlamak da geleneklerimizden birisidir. Kahve ikramı ardından ise isteme merasimi başlar.
Tuzlu kahve tarifi ise bir tatlı kaşığı atılan kahve 1 çay kaşığı artık vicdanınıza kalmış kadar tuz atmanız yeterlidir. Yani normal Türk kahvesi yapılır servise dökülmeden hemen önce veya kahve pişmeye yakın 1 çay kaşığı isteğinize bağlı olarak yarım çeyrek veya tam çay kaşığı tuz atılır ve Damada özel ikram edilir.
Gelin, kahveleri aile büyüklerinden başlayarak dağıtmalıdır. Kahvelerden yudumlar alınır alınmaz, beklenen konuşma damadın aile büyüklerinden biri tarafından gerçekleştirilir.
Kız isteme esnasında gelin adayı tüm misafirlere Türk kahvesi yapar. Ancak damat adayına yapacağı kahveye tuz, karabiber de katar. Daha sonra damat adayına bu kahve ikram edildiğinde yüz ifadesini değiştirmeden bitirene kadar içmesi beklenir.
Damat adayı, kız istemeye giderken, şık bir buket çiçek, çikolata, söz yüzükleri ve geline takılacak takı seti götürür. Kimi yörelerde söz geleneklerine göre geline ve/veya ailesine hediye etmek üzere söz bohçası hazırlanır. Ancak, bohçaların daha ziyade nişan günü hediye edilmesi yaygındır.
Yiyecekler yenilip kahveler içildikten sonra erkek tarafının en büyüğü gelin adayını babasından ya da ailenin en büyüğünden ister. Kız isteme konuşmasının ardından aileler çiftin evliliklerini onaylar. Müstakbel gelin ve damat, aile üyelerinin ellerini tek tek öpüp tebrikleri kabul ettikten sonra yüzükler takılır.
Kız istemeye gidenlere ''elçi'', elçilerin sözcüsüne de ''elçibaşı'' denir. Uğurlu sayıldığından, kız istemeye perşembe günün akşamı veya cuma akşamı gidilir. Elçiler giderken bir altın yüzük götürürler. Kız babası, ilk istemede ''he'' derse, söz olarak yüzük verilir.
Kesinlikle kahvenin içine tuz falan atmicam. Bunu gelenek haline getirdiler ama aslında eskiden kızı istemeye geldiklerine kız istemediği zaman Tuz koyarmış kahveye. İstemiyorum anlamına gelirmiş.
İsteme anından önce gelinin kahve pişirmesi gerekmektedir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk kahvesi ikram edilir.
Böbrek taşlarının %75'i oksalattan oluşur. Birçok besinin yanı sıra kahvenin içerisinde de oksalat bulunur. Kahvenin yanında ikram edilen su kahveyle içildiğinde oksalatın atılmasında yardımcı olur. Bu sebepten kahvenin topraklarımıza geldiği ilk günden bu yana kahvenin yanında su ikram edilir.
Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur. Ancak gelin adayının nişan elbisesinin, ayakkabılarının ve kuaför masrafının erkek tarafının karşılaması daha uygundur. Bu gelenek birçok aile tarafından kabul görülse de bazı çiftler masrafları ortak olarak karşılamayı daha uygun bulabilir.
Gondol sunum eşliğinde hazırlanan şekerleme ve çikolatalar, kız istemeye gidildiğinde salona konuyor ve merasim bittikten sonra tüm davetlilere ikram ediliyor. Hatta sonraki günlerde de salondaki yeri değişmez ve tebrik için gelen misafirlere ikram edilir.
Perşembe günü uğurlu gün sayıldığı için, kız istemeye Perşembe günü gidilir.
Söz Merasimi Nasıl Olur? Öncelikle kız tarafının müsait olduğu bir gün belirlenir ve bu gün içerisinde erkek tarafı, kız evine çiçek ve çikolata ile ziyarete gelir. Kız tarafı ev içerisinde misafirlerine ikramlıklar hazırlanır, kız isteme merasimi olur ve ardından söz kesilir.
kız istemeye gidildiğinde yapılan kahve var ya. var.. hah işte kız onu yaparken, damadın kahvesinin içine bol miktarda bal veya aşırı şeker katar. böylece damadı beğendiğini belirtir.
Türk kahvesi içildikten sonra kız isteme ve söz merasimi gerçekleşir. Bu merasimlerden sonra misafirlere çay ikram edilir. Söz merasimlerinde yemekten ziyade çayın yanında servis edilebilecek börek, kek, sarma ve kanepe tarzı ikramlar tercih edilir. Bunun yanında pasta da çok fazla tercih edilir.
En az 50 kişi lazım. 10 si içeride kalan 40 kişi dışarıda bekleyecek. Kızı vermezlerse dışarıdaki 40 kişi de içeri girecek,kalabalıkta göz gözü görmeyeceği için damat ve 2 arkadaşı kızı kaçıracaklar. Kız isteme başarı ile sonuçlanmıştır.
Dünürcülerden biri “Allah'ın emri, Peygamberin kavli” şeklinde söze başlayarak kızı ister. Bu istek uygun görülürse belirti olarak “nasipse olur” denir, olumsuz karşılanırsa çeşitli bahanelerle istek geri çevrilir.
Kız isteme çiçeği denildiğinde akla ilk olarak kırmızı gül buketleri gelir. Kırmızı gül buketlerinin sayısı oldukça önemli bir detaydır. Güllerin sayısının tek sayı olmasına dikkat etmelisiniz. Güllerin sayısının 11, 41, 63 gibi tek sayılar olması günün anlam ve önemi için çok daha uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri