Toprağın tüm yüzeyine sprey şişeyle su püskürterek ilk suyunu verin. Bakımı oldukça kolay sayılabilecek bitkilerden olan maydanozun saksısını sabah güneşi gören bir yerde muhafaza edin. Toprağının asla kurumamasına dikkat edin. Haftada 2 ya da 3 kez püskürtme yöntemiyle sulamanız yeterli olacaktır.
Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.
Maydanozları mümkünse sabah güneşi alan yerlerde büyütmeyi, toprak hem nemli kalacak şekilde sulamayı unutmamalısınız. Maydanoz tohumlarınızı ektikten sonra yapmanız gerekenlerse çok basit. Bakımı oldukça kolay sayılabilecek bitkilerden olan maydanozun saksısını mümkünse sabah güneşi gören bir yerde muhafaza edin.
İklim ve Toprak İstekleri : Maydanoz iklim yönünden fazla seçici değildir. Ancak derin yapılı humusça zengin, olan yerleri tercih eder.Yüksek rutubetli ve ılıman iklime sahip bölgeleri sever.5,0-8,0 ph değerleri arası uygun değerlerdir.
Maydanozunun bulunduğu saksıyı gündüz güneş gören bir yere koyabilirsiniz. Maydanozun yetişmesi için 20 derece bir sıcaklık yeterli olacakken sürekli güneş görmemesine dikkat edin. Bu yüzden çok fazla güneş altında bırakmayın daha çok güneşi dolaylı olarak gören bir yere yerleştirebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Besin maddeleri açısından zengin ve hafif olması tercih edilir. Derin ve iyi drene edilmiş topraklar, maydanozun kök gelişimi için idealdir. Toprağın pH derecesi 5.0 ile 8.0 arasında olduğunda maydanoz için uygun bir ortam oluşturur.
İlk biçimden 20 gün kadar sonra ikinci biçim yapılıyor. Yılda ortalama 6-7 biçim ile gerekli verim alınabiliyor. Çiftçilerimiz her biçimin ardından azotlu gübre ve sulamayla maydanozların gelişimine destek oluyor. Maydanozda sürgün vermeden önce kök tacı zedelenmeden biçilmesi gerekiyor.
Uygun bir herbisit kullanımı ile hiç çapa işlemi yapmadan maydanoz üretimi yapmak mümkündür. Olgunluk, hasat ve depolama Çeşide ve mevsime bağlı olarak tohum ekiminden 60-70 gün sonra bitkiler hasat olgunluğuna gelirler.
Her bölgenin bitkisi: Maydanoz
Yarı gölge alanları daha çok sever ve soğuğa dayanıklıdır.
Maydanoz Tohumu Nasıl Çimlenir?-Maydanoz Tohumu Çimlendirme Yöntemleri Nelerdir? Maydanoz tohumlarını ocaklara atmandan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz maydanoz tohumu çimlendirme yüzdesini artıracaktır.Toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygundur.
Yemeklere hem sağlık hem de lezzet katar. Maydanozun 100 gramında 36 kalori, 56 mg sodyum, 554 mg potasyum, 133 mg kalsiyum, 133 mg C vitamini, 50 mg magnezyum bulunur. Rutubetli ve sulak toprakları çok sever.
Maydanozlar soğuk aylarda verimli olmaz. Eğer soğuk kış günlerinde toprağa ekim yapılırsa büyümesinin garantisi olmaz. Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz.
Maydanozlar +1 °C'de yaklaşık 2 hafta ve -1 °C ile -2 °C arasında yaklaşık 2 ay depolanabilmektedir. Maydanozların solmasını önlemek için, depoda bağıl nem %95 olmalıdır. Eğer, maydanozlar polietilen folyo torbalarda sıkıca kapatılmış olarak -1 °C ile -2 °C arasında depolanırsa tazeliklerini çok iyi korurlar.
Bitkiler yaşlandıkça alt yaprakları genellikle sararır ve düşer. Bu, bitkinizin hasta olduğu anlamına gelmez. Bu sadece, alt yaprakların artık daha yüksek yapraklar tarafından gölgelendiği ve bitkinin artık ihtiyaç duymadığı anlamına gelir.
Maydanoz yetiştirilmesinde bazı noktalara dikkat edilir ise yetiştirmek mümkün olacaktır. Maydanoz tohumlarının ekilmesinden sonra ne zaman filizleneceği herkesin merak ettiği sorudur. Maydanoz tohumlarının çimlenmesi ortalama 3 veya 4 haftayı bulabilmektedir.
İşte evinizde, saksı içerisinde nasıl maydanoz yetiştirilir sorusuna dair tüm cevaplar.. Maydanoz hangi toprakta yetişir? Maydanoz, köklerini en rahat iyi hava almış, gevşek toprakta salar. Bunu sağlamanın en iyi yolu, toprağınızın bir kısmını torf diğer kısmını da besinli topraktan oluşturmaktır.
Ağustos-Eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30–100 cm boylarında, iki yıllık otsu bir bitki. İlk yıl bir yaprak rozeti, ikinci yıl ise bir gövde meydana getirir.
Maydanoz, Ocak-Eylül arasında ekilebilir bir bitkidir. Ancak verim alabilmeniz için en uygun ekim zamanı Mart ayının sonu, Nisan ayının başıdır. Saksının içini toprakla doldurun. Bu sırada toprağın nemli olmasına da dikkat edin.
Maydanoz tohumunun en ideal ekim zamanı Mart ayı sonu Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaz ayları içinde de ekimi yapılabiliyor. Seracılık yapanlar Ekim ayında da maydanoz tohumu ekimi yapıyorlar. Maydanozu fide olarak ekecekseniz Mayıs ayından Temmuz ayına kadar ekimini yapabilirsiniz.
Marul, roka, maydanoz, dereotu gibi yeşillik çeşitleri suyu ve azotlu gübreyi çok sever. Hasat öncesi ve zamanı verilen potasyumlu gübre ise dayanıklılık ve lezzet sağlar.
Her mevsimde yetişenler
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Herhangi bir araçla toprağı sıkıştırmayın, toprağın gevşek kalmasına özen gösterin. Her bir maydanoz tohumunu birbirinden 5 cm uzakta olacak şekilde toprağa dizin. Eğer saksınız dikdörtgen ise tohumları yan yana dizebilirsiniz. Ardından ekilen tohumların üzerini 10 cm geçecek kadar toprakla örtün.
Maydanozlarda verim birinci biçimden üçüncü biçime kadar arttığı halde daha sonraki biçimlerde azalır. Maydanoz bulunduğu yeri 2-3 yıl muhafaza ederse de ömrü 1 veya 2 yıldır. Bitki ikinci yıl hemen generatif faza geçtiği için tohum ekiminden her yıl yenilenmesi önerilir.
Fas, Cezayir ve Tunus da bol miktarda yabani maydanoz bulunduğu bildirilmektedir. Yetiştiriciliği M.Ö. 4000 yıllarına dayanır. Maydanoz normal olarak iki yıllık bir kültür bitkisidir.
Hasat, dikimden sonraki 60 ila 70 gün arasında yapılabilir. Bu, bitki 12 ila 16 cm boyunda olduğunda meydana gelecektir. İki yılda bir bitki olduğu için yılda iki kez hasat yapabileceksiniz. Maydanoz bienaldir, yani ilk yıl yaprak çıkaracak, ikinci yılında çiçek açacak, tohum ekecek ve ölecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri