Sürme zamanı geldiği halde yani çıkma zamanı gelmesine rağmen çene kemiği içinde kalıp normal konumunu alamayan dişlere gömülü diş denir. Hastalarda farklılık gösterse de, sıklıkla alt yirmi yaş dişi, üst yirmi yaş dişi ve köpek diş olarak bilinen kanin dişi en çok gömülü kalan dişlerdir.
Peki gömülü diş çekilmez ise ne olur, çıkamayan diş zamanla sık sık apse yapmaya başlar ve şişer, yan büyüyen diş diğer dişlere baskı yaparak şekil bozukluklarına ve ağrıya sebep olur. Gömülü kalan dişler besin birikmesine sebebiyet vererek diğer dişlerde çürümeye neden olabilir.
Tamamen gömülü 20 yaş dişleri komşu dişlerde; çürük, diş eti iltihabı veya çevre dokularda kistik oluşumlara sebep olmadıkları sürece çekilmek durumunda değillerdir. Radyolojik ve klinik olarak takip edilmeleri yeterlidir. Kısmen Gömülü 20 Yaş Dişleri Hayati Tehlike Oluşturabilir!
Dişlerin gömülü kalma sebepleri arasında genetik faktörler, komşu dişlerin yer değiştirerek dişin önünü kapatması , çene darlığından dolayı ağızda yer olmaması, sürme zamanı gelen dişlerin üzerinde yer alan süt dişlerinin tedavi edilmeyen çürüklerinden dolayı altlarında oluşan enfeksiyonun (iltihap) sürmeyi etkilemesi ...
Gömülü diş ameliyatı en zor pozisyonda bulunan gömülü diş ameliyatında bile ağrı ve acı hissedilmez. Lokal anestezi ile ameliyat bölgesi birkaç saat uyuşuk kalacak biçimde uyuşturulur. Dolayısıyla doğru anestezi tekniği ile işlem esnasında ağrı ve acı hissedilmez.
İlgili 40 soru bulundu
Genellikle 10 gün içinde dikişler alınır. Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir. Süre kişiden kişiye değişir.
Ameliyat süresi çekilen dişin durumuna ve konumuna göre değişiklik gösterir. Doğru açıyla çıkmış 20'lik diş ameliyatları kısa sürse de gömülü, yan gömülü dişlerin ameliyatları 30-40 dakika arasında sürebilmektedir.
Diş etinde kızarıklık. Gömülü dişin bulunduğu alanda şişlik. Çene ve kulağa vuran ağrı Lenf bezlerinde şişlik gömülü diş belirtilerindendir.
Gömülü dişlerinizin hepsi çekilmek zorunda değildir. Çene yapısına göre diş hekimi, en sağlıklı kararı vererek uygular. Eğer diş, çevresindeki dişlere ve diş etine zarar vermiş veya verebilecek durumda ise dişinizin alınması en uygun karar olabilir.
Gömülü Diş Kendiliğinden Çıkar mı? Gömük dişin kendiliğinden çıkabilmesi dişin kemik içerisindeki alanın durumuna bağlıdır. Eğer kemik içerisinde konum sıkıntılıysa gömük dişler kendiliğinden çıkamaz. Bu dişler kendiliğinden çıkamadıkları için gömülü olarak adlandırılmaktadır.
Röntgen analii sonucunda öngörülebilir problemler varsa, ertelenmeden müdahale edilmelidir. Eğer bu dişler çekilmez ise diğer dişlere baskı yapıp bu dişlerin çarpık çıkmasına yol açabilir. Hastaya rahatsızlık verdiği ve yapılacak olan tedavinin başarı şansını düşürdüğü tespit edilirse gömülü dişler çekilmelidir.
Diş çekimi ve gömülü diş çekimi işlemini diş hekimliği bölümlerinden olan ağız, diş ve çene cerrahisi hekimleri gerçekleştirir.
Gömülü diş ameliyatlarında, dişin yer aldığı bölge lokal anestezi ile uyuşturulmakta, diş etrafındaki kemik kaldırılarak gömülü diş çekilmektedir. Diş çekim yapıldıktan sonra dikiş atılarak yaranın tedavi süreci başlatılır. Yaklaşık bir hafta ile 10 gün sonra dikişler alınarak tedavi sonlandırılır.
Gömülü diş çekimi sırasında lokal anestezi uygulanarak hastanın acı ve ağrı hissetmesi engellenir. Bu operasyon, cerrahi tekniklerle yapıldığı için normal diş çekiminden daha uzun sürer.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
Toplamda 4 tane olan bu dişler genel olarak 17 ile 25 yaş aralığında çıkar. Bu yaşlarda çıkmazsa bu durum bu dişlerin olmayışı anlamına gelmez. Bazen gömülü 20'lik diş olmasına rağmen ağrıya neden olmadıkları için fark edilmez. Bu ve benzeri durumlarda gömülü dişler kontrollerde çekilen röntgen incelemesinde görülür.
Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir. Bu enfeksiyon, dişin tamir edilmesi veya daha sonraki tedaviler için zorluk yaratabilir ve daha sonra daha fazla cerrahi müdahale gerektirebilir.
Uzun süre gömülü 20'lik diş ameliyatı olunmazsa ağız kokusu, ağızda metal tadı hissedilmesi gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.
Gömülü Diş Ne Kadar Sürede Çıkar? Gömülü diş bazı kişilerde genetik faktörlere bağlı olarak hiç çıkmazken bunun dışındaki kişilerde bir gömülü dişin çıkma süresi 17-25 yaş arası genç yaşlardır. Bir gömülü dişin oluşma aşaması 1 hafta ile 30 gün arasında bir zaman dilimini kapsayabilir.
Ortodontik tedavi ile önce gömülü olan dişler haricinde kalan dişler hizalanır sonrasında lokal anestezi altında gerçekleştirilen ufak bir operasyon ile gömülü kalan diş yüzeyine ulaşılarak buton dediğimiz dişi sürdürmemize olanak sağlayan ataşman yapıştırılır.
Ancak bazı insanlarda 20'lik dişlerin tamamı çıkmayabilir, dişler gömülü halde kalabilir ya da yamuk hizalanmış olabilir. Bu tip durumlarda 20'lik diş çıkması, kişilerde ağrı ve hassasiyet şikayetlerine yol açabilir. 20'lik dişleriniz hiçbir şikayete ya da belirtiye neden olmadan, kendiliğinden çıkabilir.
Ağrı yapan gömülü dişlerin tek tedavisi vakit kaybetmeden çekilmesidir. Aksi takdirde önündeki dişin de kaybına neden olabilir veya uzun süreçte kist oluşturabilir. Diş hekimine gidene kadar geçen süreçte ağrı kesici ilaçlardan yararlanmak mümkündür.
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir.
Gömük diş alınması sırasında dikiş atılır mı? Dişin çekim yönteminin ameliyat veya normal çekim olmasına ya da çekilen bölge durumuna göre dikiş atılabilir. Dikiş atılırsa 7 ila 10 gün sonra dikişler alınabilir.
Diş çekiminden sonraki 2 saat boyunca yemek yenmesi önerilmez. 24 saat boyunca ise aşırı sıcak, aşırı soğuk ve çok katı besinler tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri