Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Pirinçte kuvvetli kas ve kemik yapısını güçlendiren protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E, B1 ve B2 vitaminleri bolca bulunur.
Spor yapan kişiler günlük enerjilerinin yaklaşık yüzde 20'sini yağlardan sağlar. Karbonhidrat içeren tam tahıllı besinler, makarna, pirinç, bulgur, karabuğday, kinoa, sebze ve meyve gibi besinlerin uygun miktarlarda tüketilmesi egzersizden en yüksek faydayı sağlayabilmek için oldukça önemli.
İlgili 16 soru bulundu
Bulgurun glisemik indeksinin düşük olması diyabet hastalarında da pirinç yerine önerilmesine neden olmaktadır. Glisemik indeks azaldıkça besinlerin kan şekerini yükseltme hızı da aynı oranda azalmaktadır. Bulgurun kalorisi de pirincinkinden daha düşüktür.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Basit karbonhidratlar kan şekerinde hızlı yükseliş ve devamında düşüşe sebep olacağı için egzersiz sırasında performans düşüklüğüne sebep olabilirler. Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda egzersiz öncesi alınan basit karbonhidratların insülin salgılanmasını artırarak yağ yakımını önleyebileceğini söylüyor.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
Vücut geliştirme uzmanları ve diyetisyenler cevaplıyor. Adını duyduğunuzda aklınıza sadece ayaküstü yenen bol tereyağlı pilav ve tavuk ikilisi geliyor olabilir ancak tavuklu pilav sporcuların ve özellikle vücut geliştirme yani “bodybuilding” yapan sporcuların son zamanlarda vazgeçilmez besini.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Antioksidan düzeylerinizin artırılması müthiş bir fikirdir ve daha fazla pirinç yemek bunu yapmak için harika bir yoldur. Enerji kaynağı Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur.
Pirincin glisemik değerleri yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltebilir. Bulgurun ise daha düşüktür. Kan şekerini hızlı yükseltmez ve daha tok tuttuğu için kilo kontrolünüz açısından pirinç yerine bulgur tercih edilebilir."
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
Piştiğinde ilk kalori değerini koruyamadığı için yüksek kalorili bir yemek haline gelir. 1 porsiyon pilav ortalama 360 kaloridir. Bu değer 100 gramlık pilav için ölçülmüştür. Eğer her öğünde, yardımcı yemeklerle beraber 100 gram pilav tüketirseniz; zamanla kilo alımı gerçekleşir.
Karbonhidrat, kas gelişimi sağlamak için harcanan enerjinin vücuda yeniden kazandırılması ve bir tür yakıt olarak kullanılması için gereken besini sağlar. Tam tahıllı ve tam buğday ekmekleri sağlıklı karbonhidrat bakımından zengin gıdalardır. Bu nedenle yeterli miktarda ekmek tüketmek kas gelişimi için önemlidir.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Şeker oranı en düşük pirinç türü basmati pirincidir. Sporcuların tercih etmelerin nedeni de bu besin değerleridir. Basmati pirinç vücutta hızlı enerji üretimi sağlarken glimesik indeksi düşük olduğu ve lif içerdiği için oldukça uzun süre tokluk hissi yaratır.
Muz. Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır.
Bulgur Besin Değeri
Tahıl grubunda yer alan bulgur, B grubu vitaminleri açısından zengin bir besindir ve karbonhidrat, protein ve lif açısından önemli bir kaynaktır. Yalnızca 100 gramında: Karbonhidrat: 68 g. Protein: 9 g.
TAVUK & PİLAV
Çünkü bunlar, spor esnasında size güç, dayanıklılık ve ekstra performans sağlar. Spor yaparken kesilmenizi önler. Ayrıca kas büyümesini büyük ölçüde destekler. Tavuk pilav kombinasyonunu spordan en az 1-2 saat öncesinde almalısınız.
Basit karbonhidratlar yerine daha sağlıklı olan kompleks karbonhidratlardan oluştuğu için vücuda daha hızlı ve uzun süreli enerji sağlar. Bu yüzden sporcu beslenmesinde tercih edilir.
Pirinç lapa olarak yendiğinde içindeki yağ yakma özelliklerini kaybetmez ve tüketildiğinde daha hızlı yağ yakılmasını sağlar. Kilo verme noktasında Pirinç destek veren bir besin olabildiği gibi kilo aldırması da mümkündür.
1 dilim ekmek 2-3 çorba kaşığı pilava eş değer
Günde iki porsiyon pilav yiyen bir kişi ortalama 400 kcal alıyor. Oysa ekmekte yağ yok. Ekmekle pilav arasındaki en önemli fark da zaten pilavın yağ içermesi. Pirinç pilavı ile ekmek arasındaki durum bundan ibaret, tercih sizin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri