En önemli konu diyet. Yağlı yemekler yememek ve bol su içmek koruyucu oluyor. Bazen bitkisel çözümler var ama taşı eritecek net bir çözüm yok. Ancak nar çiçeği çayını içmek bazen o safra çamurunu çözebiliyor.
Taş ve çamurları temizlemek için gün içinde sık sık limonlu su içebilirsiniz. Safra kesesi taşına bitkisel çözüm Maranki için de limon suyudur.
Safra kesesinde taş olan hastalar elma, elma suyu, limon veya elma sirkesi gibi asidik etkili gıdalar ile beslenmelidir. Tam tahıllı ekmekler ve ürünler tercih edilmelidir. Bakliyat ürünleri de safra kesesi taşı şikayetinde olan kişiler için sağlıklı ve etkili olacaktır.
Lif yönünden yüksek gıdalar, safra taşlarını önlemede önemli bir rol oynar. Sebze ve meyveler, suda çözünebilir lifler açısından zengindir. Dolayısıyla, safra kesesi taşı olan kişilerin tüketebileceği bazı gıdalar şunlardır: Buharda pişen sebzeler, fırında patates, uzun ve kısa taneli esmer pirinç.
Özellikle yağlı gıdaların sindiriminde önemli rol oynayan safra kesesinde taş oluşumunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Sindirim sisteminde ciddi sıkıntılar yaratabilen bu taşların tek tedavisi organın cerrahi yöntem ile alınmasıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Bulantı, kusma olabilir. Taşlar safra kanalına düşerse sarılık, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma, ateş olabilir. Taşlar pankreas kanalını etkileyip pankreatit denilen(pankreasın bir çeşit iltihabı) durumuna yol açarsa kuşak tarzında belin her iki yanına vuran ağrı da oluşabilir.
İşte tam olarak bu nedenle, safra kesesi taşlarında tüm dünyada altın standart olarak kabul edilen tedavi yöntemi safra kesesinin kapalı yöntemle (laparoskopik yöntemle) bütünüyle çıkartılmasıdır. Safra kesesi taşlarında ameliyatsız tedavi seçenekleri arasında en popüleri ilaçla taşların eritilmesidir.
Safra taşları, tedavi açısından bulundukları yerlere göre safra kesesi ve safra kanallarındaki taşlar olmak üzere iki bölümde incelenir. Safra kanallarındaki taşlar ameliyat ihtiyacı olmadan “Endoskopik” yöntemle tedavi edilebilirken, kesedeki taşlar için kapalı ya da açık cerrahi yöntemle ameliyat gereklidir.
İşte safra kesesi taşı oluşumunu azaltmak için dikkat edilmesi gerekenler: Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Yağlı, paketlenmiş, rafine şekerli gıdalar tüketilmemelidir. Kabuklu bakliyat grubu besinler sınırlandırılmalıdır.
Sakatatlar, yağlı etler, kavurmalar, sebze kızartmaları, kızartmalar, şarküteri ürünlerinden uzak durulması gerekiyor. Bitkisel yağlar bile safra kesesini zorlayabiliyor. Zeytinyağının da az tüketilmesinde fayda var. Gazlı içecekler de kasılmalara sebep olacağı için uzak durulmalıdır.
Safra kesesi ağrısına ve safra kesesi sağlığı için limon ve karbonat çok önemlidir. Safra kesesi için tam anlamı ile bu iki karışım bir alkali sıvı olarak bilinmektedir. Limon ve karbonat ile birlikte safra kesesi sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Safra kesenizdeki ağrıyı hafifletmek ve spazmları sakinleştirmek için yatıştırıcı nane çayı içebilirsiniz. Magnezyum takviyesi alabilir, magnezyum tozunu ılık suyla karıştırabilirsiniz. Magnezyum, safra kesenizi boşaltmaya yardımcı olabilir ve safra kesesi ataklarından kurtulmanızı sağlayabilir.
Elma ve limon ile beraber karpuz gibi meyveler safra kesesine iyi gelecek en önemli doğal kaynaklar içerisinde yer alır.
Düzenli olarak yoğurt suyu tüketimi ile böbrek ve safra taşına karşı önlem alınabilir.
Taş çıkarmada, safra yolunun ağzını genişletmek için sfinkterotomi dediğimiz yöntemle safra yolunun barsağa bağlandığı kısımdaki sfinkter kesilir. Böylece taşların safra yolundan ince barsağa çekilebilmesi mümkün olabilir. Sonrasında ise ERCP yöntemiyle, kateter kullanılarak taşlar çıkarılmaktadır.
Süt, sahlep, muzlu süt, ıhlamur, yoğurt, ayran, adaçayı, açık çay. Yasaklar: Koyu çay, kahve, neskafe, sütlü kahve, sütlü kakao, limonata, boza, karbonatlı içecekler (gazoz, kola gibi), hazır meyve suları, alkollü içecekler, maden suyu ve sodası.
Safra kesesi çamuru söz konusu olduğunda cerrahi yöntem en etkilisidir. Eğer bir hastanın safra kesesinde çamur tespit edilirse en kısa zamanda kesesinin alınması gerekir. Ameliyat öncesinde ERCP olarak adlandırılan ve uyutularak uygulanan endoskopi yöntemiyle safra kesesi temizlenebilir.
Çaplarıı 2 cm'den büyük taşlar için de ameliyat önerilir. Büyük taşlar bası etkisiyle safra yollarına hasar verebilir. Büyük taşı olan hastalarda uzun vadede safra kesesi kanseri gelişme riskinin artar.
Safra kesesi taşları karaciğerde üretilen ve safra kesesi vasıtası ile ince bağırsaklara aktarılan safra yollarında tıkanıklığa neden olabilir. Ortak kanalın tıkanması sonrası kişide yoğun ağrı, sarılık ve kanal iltihaplanması gibi durumlar oluşabilir.
Safra çamuru veya safra kesesi taşlarının ilaçla tedavisi mümkün değildir. Çok nadir durumlarda şikayete neden olmayan safra kesesi içinde kolesterol kristalleri saptanması halinde ilaç tedavisi denenebilir. Bunun dışında özellikle şikayeti olan hastalarda tek tedavi seçeneği cerrahidir.
1- Gerçek kilo artışı
safra kesesindeki hastalıktan dolayı (taş, iltihap, vb.) ameliyat öncesi özellikle yiyeceklerle tetiklenen belirtiler (ağrı, şişkinlik, bulantı, vb) ameliyattan sonra azalır ve kaybolur. Böylelikle hastaların yeme ve içme düzeni değişebilir. Bu durum tek başına kilo artışına yola açabilir.
Toplumda en sık görülen hastalıklardan biri olan safra kesesi taşları; mide ağrısı, hazımsızlık, gaz sancısı, şişkinlik gibi sikayetlerle kendini belli edebiliyor.
Çikolata, fındık, fıstık gibi yağlı kuruyemişler. Kızarmış ağır tatlılar ve soslu besinler. Börek, pasta, kek ve hamur işleri. Yağda kızarmış-kavrulmuş etlerden; tavuk ve balık derisi, sakatat ve işlenmiş etten (sucuk, sosis, salam vb.) uzak durulmalıdır.
Safra Taşları Sarılığa Sebebiyet Verebilir
Safra yollarındaki taş ERCP (endoskopik retrograd kolankjio pankreotografi) denilen bir yöntemle alınmaya çalışılır. Taşların alınamadığı durumlarda ameliyat daha büyük bir hale dönmektedir. Taşlar alınsa bile sonrasında safra kesesi ameliyatı mutlaka gereklidir.
Avrasya Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Coşkun Görmüş, safra kesesi taşı ağrılarıyla kalp ağrılarının farklı yerde meydana gelebildiğini, fakat bu şikayetlerde mutlaka bir hekime başvurularak durumlarının kontrol altına alınmasının gerekli olduğunu belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri