Damak yarasının muhtemel nedenleri arasında ateş, mide ağrıları veya ağız enfeksiyonları, ağız ülseri gibi nedenlerden meydana gelebilmektedir. Bunlar dışında çok sıcak tüketilen yiyecek ve içecekler, diş eti enfeksiyonları, ağız içi iltihaplanmaları ve aşırı stres de damak yarasına neden olur.
Damak Yarasının tedavisi için gargara sıklıkla önerilen bir yöntemdir. Gargara tuzlu su, sirke ya da karbonat ile yapılabilir. Bunun dışında yoğurt da damak yaraları için önerilmektedir. Buz ise yaranın ağrısını azaltmak ve ağrılı bölgeyi uyuşturmak için iyi bir çözüm olabilir.
Ağız yarası; ağız ve yanakların iç kısmı, diş etleri, dil ve dil altı ile damak bölgelerinde ortaya çıkan mukozal hasarlara verilen isimdir. Bu yaraların iltihaplı bir görünüm aldığı ve şişliğe neden olduğu durumlardaki haline ise aft adı verilir.
Kanal tedavisi ile köklerin içi temizlenir ve dezenfeksiyon amaçlı bazik bir ilaçla minimum 10-14 gün geçici olarak kapatılır. Bu süre zarfında damaktaki şişlik azalacaktır. Sonrasında kanal tedavisi özel dolgular kullanılarak tamamlanır.
Ağız yaraları için hastanelerin dermatoloji bölümlerine başvurulması gerekir. Deri ve zührevi hastalıklar ya da cildiye olarak da geçer.
İlgili 31 soru bulundu
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
Ağız yaraları genellikle 1-2 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda 10 güne kadar uzayabilen lezyonlar görülebilir.
1) İbrahim Saraçoğlu
Anadolu'da yoğurt otu olarak bilinen bitkiyi alıp bitki çayı olarak içilmesini öneriyor. Bu çay ile gargara yapılmasının da etkili olduğunu ekler. Ayrıca limon ile gargara yapılmasının da ağız içi yaralarını iyileştirmede etkili sonuçlar verdiğini belirtir.
Diş eti hastalıkları, damak iltihabının ana nedenlerinden biridir. Gingivit veya periodontitis gibi diş eti hastalıkları, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Bu enfeksiyonlar, zamanla damakta iltihaplanmaya neden olabilir. Ağız içi yaralar, özellikle iyileşmezlerse, damak iltihabına yol açabilir.
Sumak Suyu, sumak içermiş olduğu çözünü maddeler yardımıyla aft ve damak yaraların tedavisinde kullanılabilir. Limon suyu, ağız ve damak yaralarına iyi gelen bir karışımdır. Buz, ağzınızın içerisinde buzu gezdirerek damak yaralarını daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Damak kanseri belirtileri, hastalığın başlarında çok belirgin olarak görülmeyebilir. Damakta şişme, tahriş hissi ve küçük kabarcıklar sıklıkla görülen semptomlar arasında yer alabilir. Disfaji olarak bilinen, ağızda yutma güçlüğü ve ağrıya neden olan rahatsızlık da damak kanserinin yaygın belirtilerindendir.
Bu yaralar kendilerini ağrılı, sıvı dolu kabarcıklar olarak gösterir, kabarcıklar daha sonra yırtılır ve daha az ağrılı lezyonlar olarak kabuk bağlar. Uçuklar genellikle ortaya çıktıktan sonraki dört gün içinde daha kabuklu hale gelir ve sekiz ila 10 gün sonra tamamen iyileşir.
Geçmeyen ağız yarası halk arasında aft veya stres sonrası çıkan yaralar olarak bilinir. 21 gün - 1 ayı geçen yaralar olursa durum farklı olabiliyor. 21 günü geçen ağız yaraları devam ediyorsa vücutta oluşan bir kanserin habercisi olabilir, hekime danışmak gerekmektedir.
Damakta çıkan aft yaraları b12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan yaralardan oluşmaktadır. Durum böyle olunca damaktaki aft yaraları büyük bir vitamin eksikliği olarak görülmektedir. B12 vitamini eksikliği damakta aft başta olmak üzere vücutta pek çok yönden belirti gösterir.
Damak Şişmesi
Damak şişmeleri yediğiniz bir yiyecekten veya sıcak bir içecekten olabileceği gibi ciddi rahatsızlıklarında bir belirtisi olabilir. Damak şişmesinin diğer nedenleri arasında damak apseleri ve tükürük bezi tümörleri olabilir.
Tuzlu su, ağız içinde oluşan bakterileri temizler ve damak şişmesine engel olur. Son günlerde damak dokusunda ufak iltihaplanmalar oluyorsa; düzenli aralıklarla tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Tuzlu su, diş çürümesini ve diş eti iltihaplanmasını engellediği gibi damak şişmesine de çare olmaktadır.
Bu tür vakaların antibiyotikle tedavi edilmesi gerekir. Diş enfeksiyonlarının tedavi edilebilmesi için genellikle 7 ila 10 gün süreyle antibiyotik kullanımı söz konusu olabilir. Diş hekimleri hasta özelinde; penisilin, klindamisin ya da metronidazol antibiyotikleri reçete etmeyi tercih edebilirler.
Elma sirkesi ile gargara yapıldığında dişlerin arasındaki bakteriler yok olur. Bu sayede diş eti iltihabı sorunu ortadan kalkmış olur. Elma sirkesi ile günde 2-3 kez gargara yaparak, diş eti iltihabı sorununu ortadan kaldırabiliriz. Diş eti iltihabına elma sirkesi iyi gelmektedir.
Bir çay kaşığı sofra tuzunu yarım bardak ılık suda karıştırın ve tükürmeden önce 15 ila 30 saniye ağzınızda gezdirin. Gerektiğinde ağzınızı tuzlu suyla çalkalayın. Düşük düzeyde demir, folik asit, B12 vitamini veya çinko gibi vitamin ya da mineral eksiklikleri ağız içi yaralarına neden olabilir.
Evde doğal yöntem olarak kullanılan yöntemler arasında en sık tercih edileni elma sirkesidir. Elma sirkesi birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Oluşan bakterileri giderme de ve önlemede başarılı olan elma sirkesi, ağız içi yaralarının iyileşmesinde de oldukça etkilidir.
Aft kremi, aft olarak da bilinen ağız yaralarının tedavisinde kullanılan bir kremdir. Aftlar, ağız içindeki yumuşak dokuların (dil, dudak, yanak vb.) üzerinde görülen küçük yaralardır.
Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir. Klorheksidin glukonatlı gargaralar yapılabilir. Reçetesiz satılan bazı ilaçlar da dudağın içindeki ve diş etindeki yaraya iyi gelir.
Pamukçuklar: Mantarlara bağlı olarak oluşan pamukçuklar bir ağız yarası çeşididir. Lökoplaki: Uygun olarak yapılmayan diş protezleri ile diş telleri, uzun süreli sigara kullanımı lökoplakiye neden olmaktadır. Ağız içindeki beyaz lekeler veya plaklar şeklindeki yaralar çok ağrılı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri