Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir. Söz tepsisi zarafeti ve güzelliğiyle göz alıcı bir görünüm sunarken üzerinde yer alan objeler açısından ise oldukça sade ve işlevseldir.
Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar. Nişan merasiminde ise erkek tarafının geline 2'li ya da 3'lü takı seti takması yeterlidir. Ancak bazı bölgelerde setin yanında geline 2- 3 bilezik takıldığı da görülmektedir.
Nişan töreni sırasında gelin ve damat, bir aile büyüğünün yanında bir araya gelir; nişan yüzükleri kırmızı kurdele ile birbirine bağlı bir şekilde genç bir kız tarafından bir tepside tutulur. Aile büyüğü, nişan konuşması yaparak çiftlere yüzüklerini takar ve kurdeleyi keser.
Nişan tepsisi süsleri olarak kuru çiçekleri tercih edeceksen, internetten ya da kuru çiçek satan çiçekçilerden gerekli malzemeleri temin edebilirsin.
İlgili 24 soru bulundu
Söz kesme, söz mendili, mendil günü: Mendil gününde oğlan tarafının akrabaları toplanır, kız tarafına mendil almaya gidilir. Kız tarafında da toplanılır, gelen konuklar karşılanır, ağırlanır. Yemek yenilip eğlenildikten sonra, oğlan babası şu bizim emaneti verinde gidelim” der.
Erkek tarafı geline kolye ve küpeden oluşan bir takı seti hediye eder. Gelen diğer davetlilerin takı takıp takmayacağı ise aileler arasında konuşulup belirlenir. Geline de set haricinde 2 ya da 3 tane bilezik de takılabilir.
Konuşma gerçekleştikten sonra gelin adayı kahve yapar ve kahveler içilir. Genel olarak isteme merasimi bu şekilde gerçekleşmektedir. Erkek tarafı istemeye gelirken getirilen bazı geleneksel ve değerli eşyalar vardır. İlk olarak damat adayı çiçek ve çikolata almaktadır.
Ülkemiz geleneklerine göre nişanı kız tarafı yaparken erkek tarafı ise düğünü yapıyor. Genellikle erkek tarafı geline takı seti ve bilezik takarken damada ise tam altın ya da zincir takabiliyor. Erkek tarafı nişanda geline takı seti taktı ise düğünde sadece bilezik ya da tam altın takabiliyor.
Geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir. Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.
Nişan tepsisi ile getirilen kurdele ile bağlı yüzükleri, makasla kesmekle görevli olan biri olması gerekir. Bu kişinin, bunu yapmadan önce anlamlı bir konuşma yapması beklenir. Çoğunlukla, aile içinde yaşça büyük olan ve saygı duyulan bir birey tarafından söz yüzükleri kesilir.
Nişan törenleri çiftlerin ve ailelerin isteğine göre bazen dışarıda yapılsa da genellikle kız evinde yapılır. Nişan töreni için mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, süslemeler, davetlilere ikram edilecek yemekler gibi masraflar da kız ailesi tarafından karşılanır.
Gelin, kahveleri aile büyüklerinden başlayarak dağıtmalıdır. Kahvelerden yudumlar alınır alınmaz, beklenen konuşma damadın aile büyüklerinden biri tarafından gerçekleştirilir.
Tüm nişan masrafları (mekan, ikramlıklar ve ek harcalamalar) kız tarafına ait olur. Kıyafetlere gelince de nişanda kızın nişan elbisesini ve gelinliğini erkek tarafı, erkeğin nişan kıyafetini ve damatlığını kız tarafı alıyor.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş.
Söz tepsisini genellikle kız tarafı hazırladığından yine kız tarafından, gelin adayının yakınlarından biri tutar. Bu kişi çoğunlukla gelin adayının kız kardeşi, kuzeni ya da arkadaşı olur. Bazı bölgelerde söz tepsisini tutan kişinin bekar olması gerekir.
Kız İstemeye Giderken Ne Alınır? Öncelikle kız istemeye eli boş gidilmemesi gerekiyor. Erkek tarafının kız istemeye giderken götürmesi gereken çiçek ve çikolata günün en önemli detaylarından biri oluyor. Hatta seçilen çiçek ve çikolata neredeyse tüm merasime damgasını vurabilir.
Kız isteme; Perşembe günü uğurlu gün sayıldığı için, kız istemeye Perşembe günü gidilir.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Kız istemede ne kadar altın istenir? Söz merasimi için yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri “Sözde geline ne takılır?” sorusu oluyor. Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür.
Genellikle kız isteme yüzüklerinin erkek tarafının, nişan alyanslarını ise kız tarafının alması daha uygun olarak bilinir. Fakat aileler kendi aralarında konuşup hangi yüzüğün kim tarafından alınacağına ya da ortak bir şekilde yüzüklerin alınması gerektiğine karar verebilirler.
Nişanda kız tarafı damada ne takar diye düşünüyorsanız, günümüzde de hazırlanan gelin ve damat bohçalarına eklenen ürünlerden hediye edildiğini söyleyebiliriz. Bu durum Türk örf ve adetlerinde, yeni nişanlanan çiftler için gelenekselleşmiş bir hale gelmiştir.
Söz Gelenekleri – Erkek Tarafının Hazırlıkları
Damat adayı, kız istemeye giderken, şık bir buket çiçek, çikolata, söz yüzükleri ve geline takılacak takı seti götürür. Kimi yörelerde söz geleneklerine göre geline ve/veya ailesine hediye etmek üzere söz bohçası hazırlanır.
Kız İsteme Konuşması Nasıl Olur? Müstakbel gelin adayı kahveleri dağıttıktan sonra damadın babası ya da başka bir aile büyüğü söze girer ve “Allah'ın emri peygamberin kavliyle kızınızı oğlumuza istiyoruz” der. Tabii kız isteme sözleri, söyleyen kişiye göre istediği gibi süslenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri