Çelik ve tohumla çoğaltılabilirler. Çabuk kuruyan ve süzek toprak severler.
Vegatatif Üretim Yöntemleri Çelikle Üretim, Aşı ile Üretim, Özelleşmiş Gövde ve Köklerle Üretim, Doku Kültürü ile Üretim, Ayırma ve Bölme ile Üretim ve Daldırma ile Üretim olmak üzere 6 şekilde gerçekleştirilebilir.
Fulya çiçeğinin soğanı ekildikten sonra dönemi geldiğinde çok fazla yavru vermektedir. Bu soğanlar yeni ve küçük soğanlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu soğanları toplayarak ve farklı saksılara ekimi yapılarak çoğaltma işlemini tamamlamış olursunuz.
Bitki, ilkbahar aylarında 8-10 santimetre kadar kesilerek çoğaltılabilir. Bu yüzden budama esnasında kesilerek elde edilen sürgünlerin kullanılması önerilmektedir.
Tohum kullanarak çoğaltma işlemi oldukça basit bir işlemdir. Buz çiçeğinin tohumlarını istediğiniz her alana ekebilirsiniz. Tohumlar çimleninceye kadar mutlaka sulamanız gerekmektedir. Ekim işlemini yaparken mutlaka mevsime dikkat etmeniz gerekmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Buz çiçeği güneş ışığını çok sever. Buna rağmen yarı gölge alanlarda da rahatlıkla gelişimine devam edebilen bir çiçektir. Kış aylarında kuruyan yapraklarının budanması çiçeğin gelişimine fayda sağlaması bakımından önemlidir.
Güney Afrika kökenli olup çok sevilen buz çiçeği, sadece güneş gördüğünde açan güneşin gitmesi ile kapanan bir bitkidir. Göz alıcı ve neredeyse fosforlu denebilecek çiçekleriyle ekildiği toprakta halı gibi yayılır.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
Dalı 45 derecelik açıyla kesmeniz gerekmektedir. Böylece suyla temas edecek alanı büyütür ve daha kolay köklenmesini sağlarsınız. Son olarak kestiğiniz dalı tercihen içme suyu ile doldurduğunuz cam bir kaba koyup aydınlık, ancak direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. Daha sonra da köklenmesini bekleyin.
Kalanchoe çiçekleri düşük nemde bile büyüyebilen az bakım gerektirir. Kalanchoe'yu suladığınızda, suyun dibinden iyice akmasına izin verin. Suyu asla bitkinin üzerinde bırakmayın. Sulama işleminin, kış aylarında haftada 1 defa, yaz aylarında haftada 2 defa yapılması önerilir.
Kasım ya da mart ayında, çiçek bulunmayan dönemlerde üzerindeki sürgünleri alabilirsiniz. Alınan sürgün 22 ya da 24 derecede çimlendirilir. Çimlenen sürgün verimli bir toprağa dikilir ve filizlenmesi için beklenir. Ortalama 5 hafta içinde sürgün köklenecek ve yeni bir saksı içinde gardenya büyüyecektir.
Lisyantus çiçeği tohum ile çoğaltılabilir. Lisyantus çiçeği saksıda çoğaltmak istiyorsanız yılın ilk beş ayı içerisinde tohumları ekmeniz gerekir. Lisyantusların tohumları küçük şeker tanesi kadardır.
Hanım düğmesi çiçeğinin üretimi tohumdan rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir. İlkbahar sonunda tohumlar 1 ya da 2 gün suda bekletilir. Bu sayede tohumlar yumuşamış olur. Sonrasında toprağa ekim yapılır.
Ağaçtan kopan bir dal söz konusu ise dalın koptuğu yeri kesip temizlemek ilk adım olacaktır. Daha sonra kopan dalı 45 derecelik açı ile kesip kestiğimiz kısım suya değecek şekilde bir kaba koyabiliriz. Suya değen kısımda hafif bir köklenme başladığında ağaçtan kestiğimiz kısmı sulayıp o bölgeye yerleştirebiliriz.
Öncelikle sukulentinizin gövdesindeki tüm yaprakları koparın ve çiçekli baş kısmını gövdeden bir makas yardımıyla ayırın. Ayırdığınız yaprakları bir gün bekletin ve nemli toprağın üstüne bırakın. Sukulent çok çabuk kök verir, kısa süre içinde yaprakların köklendiğini ve minik sukulentlerin baş verdiğini göreceksiniz.
Kuru maya ile bitkilerinizi coşturmak için yapmanız gereken tek şey; 3 litrelik suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek karıştırmak ve elde ettiğiniz bu su ile bitkilerinizi sulamak. Bu işlemde dikkatli olmanız gereken konu sulama esnasında yaprak kısımlarına suyun temas etmemesine dikkat etmenizdir.
Şekerli su, bitkilerin su alımını etkileyebilir ve köklerin suyu emme yeteneğini azaltabilir. Bu da bitkilerin susuz kalmasına ve büyüme durmasına neden olabilir. Şekerli suyun etkisi bitkilerin türüne, büyüme koşullarına ve şekerin yoğunluğuna bağlıdır.
Bazı bitkilerde 5 sene bazı bitkilerde 10 sene olgunlaşma evresi düşünüldüğünde çelik ile üretilen bitki 1-2 yıl içinde yeteri kadar kök dal meydana getirip ürün verebilirler.
Suda köklendirme yaparken, kökler çıkmaya başladıktan sonra suya azar azar kil bilyesi eklerseniz kökler daha güçlenir.
İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.
Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.
Doğal olarak üretilmiş olan oksin hormonu köklendirme hormonu olarak satılmaktadır. Genelde çoğu bitki kendi kendine köklendirme işlemini gerçekleştirse de zor köklenen bitkiler için kök uyarıcı hormon kullanmak faydalı olabilir. Köklendirme hormonu bitkilerin köklenme şansını çoğu durumda artırmaktadır.
Çiçeğin büyüme hızı - Hızlı büyüyen bir çiçektir. Kazayağı çiçeği üretim durumu - Çelikleme ve dipten ayırma yöntemiyle çoğaltılmıştır.
Acem halısı, buz çiçeğigiller familyasının ince yapraklı pembe renkli türleridir. Acem halısı çiçeğinin yaprakları küçük, ince çubuk şeklinde, yumuşak ve pütürlüdür. Dalı incecik ve kısa sert tüylüdür. Acem halısı bir kış çiçeğidir, soğuğa dayanıklıdır.
Gerekli nemi sağlamak için: Buz
Özellikle orkideleri canlı tutmak için haftada bir kez saksının dibine buz koymak orkideye gerekli nemi köklerine kadar almasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri