Erzurum helvası bir çeşit un helvası olmakla birlikte diğer helva tariflerinden farklı olarak "susuz" pişiriliyor.
Erzurum seyahatinde kendiniz ve sevdikleriniz için hediye olarak; bakır hediyelik eşyalar, deri ürünleri, civil peyniri gibi Erzurum'un meşhur peynirleri ve kıtlama şekeri ve yöreye özgü ehram kumaşı tercih edilebilir.
Erzurum'da ki en meşhur yemeği cağ kebabı olarak bilinmektedir. Kuzu ve dana eti ile özel olarak hazırlanan cağ kebabı yatay bir şekilde pişirilmektedir. Şalgam dolması Erzurum'un yöresel lezzetlerindendir. Özellikle görüntüsü itibari ile Şalgam dolması hem güzel hem de lezzetlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Çeçil peyniri olarak da bilinen Erzurum civil peyniri; tel tel ayrılması ve düşük yağ oranı ile sofra ve kahvaltılarınızın vazgeçilmez çeşitlerindendir.
Erzurum'da yetişen, İspir ve Hınıs şeker fasulyesi, İspir acılı kavunu, Pasinler çerezlik ayçiçeği Türkiye genelinde tanınmıştır.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
Genel Müdürlüğümüzün Erzurum ili ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda önemli metalik maden ve endüstriyel hammadde yatak ve zuhurları ortaya çıkarılmıştır. Metalik madenler bakımından ildeki en önemli metalik madenler bakır, molibden, krom ve civa cevherleşmeleridir.
Bir süre Erzurum'da kalan Evliya Çelebi: Erzurumlular, genelde sağlam vücutlu, sıhhatine düşkün, orta boylu, zinde, yaşlı ve genç insanları ile hepsi yiğit ve gürbüz kimselerdir. Çok kuvvetli bünyeye sahiptirler.
Erzurum geleneksel erkek kıyafetleri; gömlek, yelek, kazeki ceket, zıvğa pantolon, kuşak, kaytan, cıstık, dizleme çorap ve pabuç gibi giyim öğelerinden oluşmaktadır. Takı ve aksesuar olarak da gümüş köstek, pazubent ve mendil kullanılır.
Soğuk iklimi sebebiyle sanayisi gelişmemiştir. Yüzölçümünün %15.17'sinde tarım yapılabilir.Kadayıf dolması, cağ kebabı, kesme çorbası, civil peyniriyle meşhurdur.
Kuyumculuk bakırcılık, opal işlemeciliği, dokumacılık ile kevelcilik ve saraçlık belli başlı el sanatları arasında bulunan Erzurum'da bir başka ustalık, doğanın verdiği armağan Oltu taşının işlemeciliğidir.
Buğday, arpa, çavdar, fiğ (hayvan yemi), mercimek, pancar, ayçiçeği, korunga yetişir. Yetişen sebze yeterli olmayıp, ihtiyacının mühim kısmı güney illerden gelir.
Cağ kebabı, Erzurum'un en bilinen yemeği. Keçi ya da kuzu eti önce özel bir karışımla hazırlanıp, bir gün boyunca dinlendiriliyor. Arından dönerin aksine yatay bir şekilde pişiriliyor. Cağ kebabını Erzurum dışında da birçok şehirde yiyebilirsiniz; ancak taş yerinde ağırdır.
Oğlak veya yağlı kuzu budundan yapılan bir çeşit kebap olan cağ kebabı, Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır.
Erzurum'a Ne Zaman Gidilir? Yaz aylarının sıcak ve kurak geçtiği Erzurum'da kışlar da bir o kadar soğuk ve karlıdır. Doğa ve tarihi bir gezi istiyorsanız mayıs, eylül ve ekim aylarında Erzurum'un tadını çıkarabilirsiniz.
en çok sevdiğim ise sevilen insana hitaben kullanılan efendim manasına gelen ama alıp sizi yüreğine soktuğunu hissettiren "can" kelimesidir.
Şimdiki adı olan Erzurum ise, Erzen el-Rum'dan türemiştir. Anlamı ”Roma arazisindeki Erzen'dir. Diğer bir rivayete göre Erzurum kelimesi Arz-ı Rum yanı Bizans ülkesinden meydana gelmiştir.
ERZURUM ADI
Erzurum'un bilinen ilk adı Doğu Roma (Bizans) İmparatoru II.Theodosios' a (408-450) izafe edilen Theodosiopolis' ti, şimdiki Erzurum' un yerinde kurulmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri