Erkek tarafı geline takılacak aksesuar (küpe, kolye, bilezik vs.), ayakkabı ve elbiseleri alıyor. Nişan hediyesi ve yüzük damat tarafından alınıyor. Normalde damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat alır, ancak günümüzde alyanslar set halinde satıldığı için ortak bir şekilde alınıyor.
Erkek iç çamaşırı, erkek pijama takımı, erkek pijama altı, tıraş takımları, erkek sabahlık, kişisel bakım ürünleri, terlik, çorap, havlu, cüzdan, kemer ve kol saati gibi eşyalar erkek çeyiz bohçasının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz.
Düğünde erkek tarafı geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Geline alınacak bu takı setinin içerisinde genellikle küpe, bileklik ve kolye bulunuyor. Ancak, erkek tarafı nişan töreninde geline takı seti taktıysa, düğünde tekrar takmasına gerek kalmayabiliyor.
Genellikle kız tarafının önceden temin ettiği bu ürünler yemek takımı, tencere setleri ve çatal-kaşık takımını içeriyor. Her evin olmazsa olmazları arasında beyaz eşya ürünleri yer alıyor. Çamaşır makinası, buzdolabı, bulaşık makinası bu eşya grubunda yer alıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Gelin ve damat adayları, ev kurmak için gereken her eşyayı anlaşarak almak zorundadır. Erkek tarafı, salon, oturma odası ve beyaz eşya takımlarını almakla yükümlü iken, kız tarafının ise mutfak eşyaları, yatak odası ve banyo ürünlerini alması beklenir. Her iki taraf için uzun bir listeden bahsetmek mümkündür.
Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor. Aile nişan töreninde takı seti taktıysa, düğünde buna gerek kalmayabiliyor.
Düğünler ve özellikle gelin adayları için tercih edilebilecek 25 gram altın bilezik modelleri, aynı zamanda yatırım için de son derece iyi bir tercih olarak ön plana çıkar.
KIZ TARAFI: Yatak odası, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, mutfak eşyaları, küçük ev aletleri, nevresim-yorgan-bornoz takımları…. ERKEK TARAFI: Salon takımı, yemek odası, buzdolabı, televizyon.
Beyaz eşyalardaki alınacakların bölüşülmesi yöreden yöreye değişiklik gösterse de çoğunlukla; televizyon, buzdolabı ve bazı ev aletleri erkek tarafından karşılanırken; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, yatak örtüleri, tencere takımları, halılar ve perdeler kız tarafından alınır.
Düğünde iki tarafında alması gerekenlerin karışmaması için dikkatli olmak gerekir. Yatak odası ve çeyiz seti gibi temel şeyleri kız tarafı alırken evlilikte beyaz eşyaları genellikle erkek tarafı alır.
Butür şeyler anlaşmaya bağlı, maddiyata göre kimin ne alacağı belli olur. Ama bizde kız tarafı büyük eşya olarak ya yatak odası alır yada iki beyaz eşya alır. Bu beyaz eşyalarda genelde çamaşır makinası ile fırındır.
Nişan töreninde giyeceği nişanlık tuvalet şeklinde bütün elbise veya etek, bulüz ayrıca ayakkabı, çanta alınır. Bunların dışında gecelik, sabbahlık takımı, terlik, çorap el yüz havlusu, parfüm, makyaj takımı alınır. Bazı yörelerde seccae, nevresim takımı, pike takımı, bornoz takımı da alınmaktadır.
Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar. Nişan merasiminde ise erkek tarafının geline 2'li ya da 3'lü takı seti takması yeterlidir. Ancak bazı bölgelerde setin yanında geline 2- 3 bilezik takıldığı da görülmektedir.
Söz Yüzükleri ve Söz Tepsisi
Söz merasimi esnasında aile büyüğü tarafından çifte takılan yüzükleri erkek tarafının ailesi alır. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar. Tepsiye kurdele geçirilmiş yüzükler ve makas konulur.
Sabah'ın haberine göre tüm köye duyurulan kararlara göre, bundan böyle düğünlerde ve nişanda gelin adaylarına küpe, yüzük, saat ve 4 adet 20 gram bilezik haricinde başka takı takılmayacak. Takı seti, söz bileziği, arma gibi ziynet eşyalarının takılması ise yasak.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir. Bu tamamen ailenin zevkine ve tercihine göre değişir.
Nişanda ne takılır diye düşünenlerin en çok tercih ettiği takılar; kolye, küpe ve bileklikten oluşan setlerdir. Gelinin ailesi ise damada saat takabilir. Bunun dışında, nişanda ne takılır diye düşünenler, istedikleri takdirde geline set dışında birkaç tane bilezik takabilirler.
Genel olarak her iki aile tarafından geline altın takı seti ve altın bilezik takılır. Yakın akrabalar da isteğe göre bilezik ya da tam altın, Reşat altını takabilirler. Davetliler ise genellikle para ya da yarım altın, çeyrek altın hediye ederler.
Söz merasiminde erkek tarafı masrafların tamamını karşılamakla yükümlüdür. Gelinin söz elbisesi ve söz yüzüklerinden istemeye giderken yaptırılan çiçek ve çikolataya dek yapılan tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Bunun yanı sıra söz merasiminde geline takı takılması da beklenir.
Kına gecesi masrafları geleneklerimize göre erkek tarafına aittir. Erkek tarafı kına mekanını tutar, gelinin bindallı ve kına elbisesini alır, kına hediyelikleri ve çerezleri temin eder. Bununla birlikte kuaför masrafları da erkek tarafına aittir. Kız tarafı ise damadın takım elbisesi, ayakkabısı ve takısını alır.
Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir.
Kız tarafı damat tarafına genellikle saat takar. Damat saati, erkek nişan bohçası içinde hediye olarak veriliyorsa kız tarafı buna ek olarak damada künye veya bileklik takabilir. Ayrıca damada hediye olarak verilen kol düğmesi eğer altın ise, bu da takı olarak sayılabilir.
Alınacaklar listesinin bir çocuğunu kız tarafı karşılarken kına elbisesi, bindallı, kaftan ve ayakkabı masraflarını erkek tarafının karşılaması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri