Kısaca ifade etmek gerekirse Japon yapıştırıcısı, siyanoakrilat isimli bir kimyasal maddeden üretilen yapıştırıcı çeşididir. Uygulandığı yüzeylerde hızlı ve dayanıklı bir yapışma sağlayan siyanoakrilat maddesi, Japon yapıştırıcısını diğer yapıştırıcı çeşitlerinden ayırmakta.
Bağlayıcılar arasında balmumu, keten yağı, arap sakızı, kitre zamkı, metil selüloz, zamklar veya yumurta akı veya kazein gibi proteinler bulunur. Tutkal, geleneksel olarak hayvanların derileri, kemikleri veya derisinden kaynatılarak ve daha sonra sert jelatinli kalıntıya su ile karıştırılarak yapılır.
Japon yapıştırıcısı ya da süper zamk olarak bilinen yapıştırıcının Amerikalı mucidi 94 yaşında öldü. Harry Coover, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir meslektaşı ile birlikte silahlarda kullanılacak sağlam bir plastik geliştirmeye çalışırken zamkın bileşiğini oluşturdu.
Kullanım yerleri farklılık gösterir. Gözenekli ve gözenekli olmayan yüzeylerin yapıştırılmasında, plastik (PVC, ABS, polistren, polistrol), ahşap, metal, çini, porselen, seramik, deri, kauçuk, mantar, mukavva vs. malzemelerin yapıştırılmasında kullanılabilir.
Japon yapıştırıcısının bir içecek gibi yutulması, neredeyse imkansızdır. Japon yapıştırıcısı, tükürük (nem) ile temas ettiğinde katılaşır ve ağzın içine yapışabilir. Tükürük, bazı durumlarda japon yapıştırıcısını 1-2 gün içinde çıkartabilmekle beraber cilt uzmanı bir doktora da danışabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Ülkemizde satışa sunulduğu ilk yıllarda bir pazarlama taktiği olarak ortaya çıktığı düşünülen Japon yakıştırması, zaman içinde dilimize tamamen geçerek bu yapıştırıcılara isim olmuş durumda. Süper yapıştırıcı ilk kez ABD'li bilim insanı Dr. Harry W. Coover tarafından sentezlendi.
Süper yapıştırıcılar (“Japon yapıştırıcısı”) içinde bulunan siyanoakrilatlar, kan kaybını engellemek için yaralara uygulanabilmektedir.
Yıkama işleminden sonra acil hekim kontrolü için başvurmak gereklidir. Halk arasında “Japon yapıştırıcı” olarak bilinen siyanoakrilat yapıştırıcıların göze kaçması durumunda kurumasına fırsat vermeden antibiyotikli göz pomadı bol bir şekilde sürülüp acilen göz hekimine müracaat edilmesi gerekir.
Japon yapıştırıcı ve yağlı boya gibi maddelerse, kolayca çıkarılamaz. Çıkarmak için deriyi kazımak da gerekmez. Deriyi tahriş etmeden, çıkarılabildiği kadar çıkarılır, kalan kısmı abdeste ve gusle mani olmaz.
1) Sıcak Tuzlu Su
Japon yapıştırıcı bazen kıyafetlere ya da bir masaya dökülebilir. Bu gibi anlarda hemen sıcak tuzlu su hazırlayıp işleme başlamalısınız. Tuz, sıcak suyun içinde eriyerek yapıştırıcının yüzeyden kolayca kalkmasına yardım edecektir.
Suya dayanıklı özelliğe sahip bir ürün olması harika bir özellik. Teşekkürler. Kullanıcı bu ürünü Hepsiburada satıcısından aldı. Bu değerlendirme faydalı mı?
Ambalaj endüstrisinde kullanılan yapıştırıcıları sentetik reçineler, nişasta kökenliler, protein kökenliler olmak üzere üç başlık içinde toplayabiliriz. Polivinil Asetat Esaslı Yapıştırıcılar : Emülsiyon , polivinil asetat ve kopolimer esaslıdır.
Bilinen en güçlü ve etkili yapıştırıcı olan Evobond Glue Süper Hızlı 502 Japon Yapıştırıcısı, hızlı ve etkili bir çözüm sunuyor. Az gramajlı olmasına rağmen ürünün ufacık bir damlası bile yapıştırmaya yetiyor. Yapıştırıcıyı kullanırken yüzeyin pürüzsüz ve kuru olması gerekiyor.
Yapıştırıcıların sağladığı yapışma olayı aslında kimyasal bir tepkimedir. Tabiatta evini yapan arı, kayalara ve gemilerin su altındaki kesimlerine tutunan midye gibi doğal yollar ile çok iyi yapıştırıcı üreten çok sayıda canlıya rastlamak mümkündür. Yapıştırıcılar, iki maddeyi birleştiren moleküllerdir.
PLUSLOK® 2480 kauçuk takviyeli siyah renkli hızlı yapıştırıcıdır şok darbelere sarsıntılara karşı diğer şeffaf yapıştırıcılara göre daha dirençli ve dayanıklıdır 120 dereceye kadar ısıya dayanır.Orta-yüksek yoğunlukta bir ürün olup 3-5 dakika içinde yapıştırma işlemini tamamlar.
Plastik ise 404 gibi çift komponentli epoksi esaslı yapıştırıcılar plastiğe iyi yapışmayabilir. Japon yapıştırıcı ama tek başına değil karbonat ya da sigara külü ile karıştırıp macun kıvamına getirip yapıştırırsanız gayet sağlam olur.
Ağzınızın içinden tükürük yoluyla olabildiğince yapıştırıcıyı ıslayarak dilinizle baskı uygulayın. Dudaklarınızı çok yavaş hareketlerle yuvarlayarak ayırmaya çalışın. Bu işlemi sabırla acele etmeden sürdürürseniz japon yapıştırıcısı büyük oranda çıkacaktır.
Aseton, Japon yapıştırıcısının yapısını bozarak kumaş üzerinden kolay bir şekilde temizlenmesini sağlar. Ayrıca elinize bulaşan yapıştırıcı kalıntılarını da yine aseton yardımı ile kolayca temizleyebilirsiniz. Uygulayabileceğiniz diğer bir yöntem ise sıcak tuzlu su karışımıdır.
Sıvı Japon yapıştırıcısını kullanmak için ürünü yüzeye tek taraflı olarak ve ince bir tabaka şeklinde uygulamalısınız. Eğer ahşap, sunta vb. emici yüzeylere uygulama yapacaksanız normalin biraz üzerinde Japon yapıştırıcısı kullanmalısınız. Aksi durumda Japon yapıştırıcısı yüzeydeki emilim nedeniyle yetersiz kalabilir.
Hızlı ayakkabı yapıştırıcısı olarak da bilinen jel japon yapıştırıcılar esnek yapıya sahiptirler ve aynı zamanda renksizdirler. Renksiz olmaları sebebiyle genellikle ayakkabıların dış kısımlarındaki tadilatlarda kullanılmaları önerilmektedir.
Japon yapıştırıcısı deriye bulaştığı zaman kolay şekilde çıkaracak ürünler mevcut. Bunların başında aseton gelir. Zira aseton ojeyi tırnaktan çıkarabilmek için temel bir solvent görevi görür. Böylece kolaylıkla parmaklarınızdan Japon yapıştırıcısını çıkarabilirsiniz.
Yapışkanlı tırnakların ya da tırnak uçların varsa onları sabunlu suda beklettikten sonra nazikçe törpüleyerek yapışkanı çıkartabilirsin. Ardından kalan yapışkanı bir tırnak törpüsü ve biraz asetonla çıkart.
Takma tırnakları yapıştırmak için en iyi yöntem kendi yapıştırıcısını kullanmaktır. Denediğim yöntemler arasında en iyisi bu. - Uhu kullanabilirsin. Ama tırnağına fazla yapıştığı için sorun olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri