Pişen ürün içinde çabuk erir, eridikten sonra çabuk donar. Kendine has formülü ile pasta içinde ideal kıvamda kalır.
Erimiş çikolata donar mı? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Kuvertür çikolata eridikten sonra dilerseniz pastaya üst katman hazırlayabilirsiniz. Bu katman soğuduktan sonra dondurulmuş meyveleri kolayca yerleştirebilirsiniz. Özel günleriniz için şekliyle dikkat çeken atıştırmalık çikolata hazırlamak isterseniz; kuvertür çikolata kullanabilirsiniz.
Ama soğuk bir ortamda sıcak bir çikolata 40-50 dakika içerisinde veya 1 saatte donabilmektedir. O ortam soğuk olduğu için çikolatanın donması kısa sürer. Örneğin, çok soğuk olan bir buzlukta sıcak çikolata yarım saate aşkın bir zamanda donar.
Benmari usulünün amacı çikolatanın direkt olarak ısıyla temas etmeden buhar yardımıyla erimesini sağlamaktır. Ufak bir tencereye bir miktar su koyduktan sonra çikolatayı tencerenin üst kısmını kapatan bir başka kaba koymanız gerekir. Kısa bir süre sonra çikolatanın mükemmel biçimde erimeye başladığını görebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Benmari usulü eritilmiş çikolata yapımı sırasında bu çikolatanın sertleşmesinin en önemli nedeni çikolatanın içerisinde yanlışlıkla su girmesidir. Çikolatanın bulunduğu kâsenin içine su girdiğinde bu erime sırasında çikolatanın formunu bozacaktır.
Damla çikolatayı eritmenin en iyi yolu benmari usulü eritme yöntemini uygulamaktır. Farklı boyutlara sahip iki tane tencereden büyük olanına su koyarak işe başlayabilirsiniz. Alt tenceredeki suyun buharıyla üst kapta bulunan damla çikolata kısa süre içinde erimeye başlar.
Eğer o ortam sıcak ise bir veya bir buçuk saate donar. Ama eğer o ortam soğuk ise yarım saatte veya kırk dakikaya donabilmektedir.
Çikolata ısındığında (tam olarak pişmeden önce) mutfak robotuna alın ve pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar karıştırın. Çikolata karışımına yavaş yavaş süt ve şekeri ekleyerek karıştırmaya devam edin. Dilerseniz, az miktarda tuz da ekleyebilirsiniz. Çikolata kremsi bir kıvama geldiğinde donmaya hazır demektir.
Çikolata sosu donar mı? Çikolata sosunun içerisindeki nişasta gibi maddeler donmasını engeller. Dolaba koyduğunuzda yalnızca katılaşma olur.
Çikolatanızı erittikten sonra bir süre daha karıştırmaya devam edin. Üzerine kapat kapatın. Ocağın üzerinde tutmaya devam edin. Ocak altı kapalı dahi olsa onun ısısı yetecektir donmaması için.
Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Çikolata eriyip donunca bozulur mu? Ayrıca çikolata direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu koşullar sağlanmadığı takdirde çikolata bozulur. Bu koşullar dışında çikolata son kullanma tarihinin aşılmasında da çikolata bozulur.
Dakika olarak, dereceye göredir. Ama soğuk bir ortamda sıcak bir çikolata 40-50 dakika içerisinde veya 1 saatte donabilmektedir. O ortam soğuk olduğu için çikolatanın donması kısa sürer. Örneğin, çok soğuk olan bir buzlukta sıcak çikolata yarım saate aşkın bir zamanda donar.
Çikolatayı uygun bir kaba koyduktan sonra buzdolabında beklet. 24 saat sonra ise derin dondurucuya koy. Bu sayede çikolatayı aniden soğuk bir ortama taşımamış ve ona şok yaşatmamış olursun. Dondurucudan çıkarmak için ise önce çikolatayı buzdolabına koy.
Bunun için çikolataları mikrodalgada ısıtmaya dayanıklı bir kâseye koyup mikrodalga fırınınızın içine yerleştirmeniz yeterli olacaktır. 500 W güç seçeneğini ayarlayıp 1,5 dakikada erittiğiniz çikolatayı artık dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Mikrodalgada kullanıma uygun bir kabın içine küçük parçalara ayırdığınız ya da rendelediğiniz çikolatalarınızı koyun ve mikrodalgaya koyun. Mikrodalgada ortalama 50 derece yeterli olacaktır ama bu mikrodalga fırınınızın performansına göre değişiklik gösterebileceğinden mutlaka kontrollü bir şekilde eritin.
Yulaf ezmesi, hurma, kakao ve ceviz kullanarak hem lezzetli hem de sağlıklı kakaolu toplar hazırlayarak çikolata krizlerinizi yatıştırabilirsiniz. Keçiboynuzu pekmezi, çikolata tadına en yakın lezzetlerden biridir. Keçiboynuzu pekmezini kalıplara döküp donmasını sağlayarak çikolata görünümünde tabletler hazırlayın.
Resim: Çikolata pürüzsüz, parlak ve saf maun siyahı olmalıdır. Aroma: Çikolata çok tatlı olmamalıdır. Ses: Çikolata çıtır çıtır ve ortası gözyaşları olduğundan net bir "çatlak" olmalıdır. Parçalandığında çok fazla kurur ve kırılması zor olduğunda yapışkan hale gelir.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Üstte kalan kap su ile temas etmemelidir. Tenceredeki suyu kaynatın. Diğer kabın içine eritmek istediğiniz çikolatayı ekleyin. İçinde çikolata olan kabı kaynar su olan kabın üzerine yerleştirin ve çikolata eriyene kadar arasıra karıştırarak bekletin.
Sütlü çikolata kaç derecede erir? ➢ Eriyen çikolatanın ısısı çikolata termometresiyle ölçülerek kontrol altında tutulmalıdır. ➢ Bitter çikolata 45 °C'yi, sütlü ve beyaz çikolata ise 40-45 °C'yi geçmeyecek şekilde eritilmelidir.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15 dakika hafif bir renk alana kadar pişirin. Fırın içinde 5 dakika kadar beklettikten sonra ılık olarak servis edin. Afiyet olsun!
Benmari usulü çikolata eritirken süt konur mu diye merak ediyorsanız evet süt konur bunun bir zararı yoktur. Hatta süt ile birlikte tereyağı veya krema da eklenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri