Düşük nemli ve kuru ortamlarda saklanmalıdır. Kokusuz ortamda saklanmalıdır. Buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolatanın içeriğindeki en önemli bileşen kakaodur.
2) Serin ve Kuru Bir Yerde Muhafaza Et
Bunun nedeni çikolatanın en küçük bir sıcakta bile çabucak erimesi, azıcık nemde bile yapısının bozulmasıdır. Bu nedenle çikolatayı muhafaza ettiğiniz yerin 17-20 derece arasında olması ve kuru, nemsiz bir ortam olması gerekmekte.
Çikolatanın raf ömrü 1-2 yıl kadardır. Peki çikolatanın bozulduğu nasıl anlaşılır? Çikolata normalde buzdolabında saklanmaz ancak buzdolabında saklamak istiyorsanız, kapalı kutu içinde hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Çikolata için uygun ortam 16-20 derecedir.
Farklı ek malzemelerle üretildiği için çikolata bozulabilir. İçindeki malzemelere göre her çikolatanın raf ömrü de farklılık gösterir. Genellikle sütlü çikolatalar için raf ömrü 1 yıl, bitter çikolata için 2 yıl olurken kakao içeriği çok yüksek olan dark çikolatalar için bu süre 5 yıla kadar ulaşır.
likörler içilip geriye vişneler kalınca birkaç kalıp çikolata benmari usulü eritilir. vişneler birer kürdana saplanıp çikolataya batırılır. yağlı kağıdın üstüne konup çikolatanın donması beklenir. afiyetle üçer beşer yenir. kalanlar buzdolabında saklanır.
İlgili 19 soru bulundu
Açıldıktan sonra buzdolabında tutmak daha iyi ama oda sıcaklığında da bir süre dayanıyorlar. Eğer altı ayı geçmişse söyle bir bakın, koklayın içmeden önce. Likörleri ise bozulmaktan koruyan alkol oranları ile beraber yüksek şeker miktarlarıdır. Bunlar da genel olarak iyi bir kapakla seneler boyunca dayanabilir.
Buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolatanın içeriğindeki en önemli bileşen kakaodur. Kakaodan elde edilen kakao yağı hassas bir yapıya sahiptir. Yüksek ısı veya neme maruz kalması durumunda kakao yağının kristal yapısı bozulur ve kristaller yüzeye çıkar.
Bir çikolatanın bozulduğunu kokusu değişmiş ise acımtrak bir tat bırakıyor ise, çikolatanın üzeri beyaz bir tabaka ile kaplanmış ise bu çikolatanın bozulduğunun işareti olmaktadır ve tüketilmemelidir.
Çikolata parçaları veya damla çikolata, tatlandırılmış karışımda ve daha az yaygın olarak krep gibi bazı kahvaltı yemeklerinde, birtakım tatlılarda (özellikle damla çikolatalı kurabiye ve kekler) bileşen olarak kullanılan tatlandırılmış çikolata parçalarıdır.
Keklere eklenen üzüm ya da damla çikolata gibi malzemelerin dibe çökmesinin sebebi bu malzemelerin yoğunluğunun kek hamurundan fazla olması ve kek pişene kadar geçen sürede yer çekiminin etkisinden kurtulamamalarıdır.
Çikolataları Buzdolabında Saklama
Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır.
Çikolatalar yapısı gereği çok çabuk eridiğinden ani ısı değişimlerini pek sevmezler. Ortamın sıcaklığı 20 derecenin üstünde ise çikolatalar fiziki yapısını korumayıp eriyecektir.
Pastalarınız veya tatlılarınız için hazır çikolata sosu almak yerine kendi çikolata sosunuzu evde yapabilirsiniz. Sosunuzu yaptıktan sonra hemen kullanmayacaksanız buzdolabında saklayabilirsiniz. Artan sosunuzu da daha sonra kullanmak üzere yine buzdolabında ya da serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz.
Damla çikolata, pastane ürünlerinde sık sık kullanılan bir tür çikolatadır. Bu ürün sayesinde birbirinden enfes ve görsel açıdan çekici unlu gıdalar hazırlanır. Zaman zaman pasta süslemesinde zaman zaman da kurabiye yapımında kullanım alanı olan damla çikolata, pek çok markanın adı altında piyasaya sunulmuştur.
Burada ev yapımı yapılan kurabiye, kek, muffin gibi birbirinden çeşitli tatlıların içinde damla çikolata çokça kullanılmaktadır.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
3 Damla Vizkositesiyle Genel Amaçlı Kullanımlara Uygundur. Callebaut Ürünleri Helal Sertifikalıdır.
Pişen ürün içinde çabuk erir, eridikten sonra çabuk donar. Kendine has formülü ile pasta içinde ideal kıvamda kalır.
Çikolatanın en masum hali, bitter çikolata. %60 oranında yoğun kakao içeren 1 adet ülker bitter çikolata (40 gr) 226 kcal içerir. Gün içinde küçük kare parçalar halinde tüketildiğinde iştah kesen bir yiyecek olduğu bilinir.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir. Bekleyen çikolatanın üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir.
Hava sıcaklığının da 22 °C'nin altında olmalıdır. Ayrıca çikolata direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bu koşullar sağlanmadığı takdirde çikolata bozulur. Bu koşullar dışında çikolata son kullanma tarihinin aşılmasında da çikolata bozulur.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Çikolatayı ideal olarak muhafaza etme sıcaklığı ise; 18C olarak belirleniyor. Buzdolabında saklanan çikolata, şekerlenebilir, "oksitlenebilir" ve buzdolabındaki diğer besinlerin kokuların geçişine neden olarak tadında bozulmalara neden olabilir.
Bolçi ile Çikolata Saklama Koşulları
Ürünlerinizi güneş ışığından, nemden ve yüksek sıcaklıktan uzak tutmalısınız. Serin ve kuru bir yerde, 18 - 22°C aralığında saklamalısınız.
Buzdolabının en soğuk bölümü en üst raftır. Bu rafa hızlı bozulan en riskli gıdaların konulması gerekiyor. En riskli sayılan gıdalar arasında et, balık tavuk, süt, yumurta ve peynir gibi hayvansal olarak bilinen yiyeceklerdir. Bu yüzden en soğuk bölüme et , tavuk, balık ve yumurta yerleştirmeniz gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri