Biftek; antrikot ve bonfile olmak üzere dananın kontrnuar, kontrfile, sokum ve yumurta bölümlerinden elde edilir. Özetle hayvanın diz ekleminin üstünde kalan bölümlerinden biftek elde edilir diyebiliriz.
Bonfile bir biftek çeşididir. Dananın arka sırt kısmında yer alan bölgeden çıkarılan bonfile, dananın en yumuşak bölgesidir. Yağsız et yemeyi tercih edenler için en uygun seçim bonfiledir.
Biftek: Alt kısmında inciğin yer aldığı büyükbaş hayvanın diz ekleminin üst kısmında yer alan kısımdır. But kısmından çıkartılır, etin yağ ve sinir içermeyen en kıymetli bölümlerinden biridir. Aynı zamanda arka diz ekleminin üzerinde kalan bölümden de çıkartılır.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Başta antrikot ve bonfile olmak üzere dananın kontrnuar, kontrfile, sokum ve yumurta bölümlerinden elde edilen biftek kuşkusuz en lezzetli etlerden biri. Besin değerinin yüksek olması, vücudun ihtiyaç duyduğu proteini sağlaması da onun en önemli gıdaların başında gelmesini sağlıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır. Bonfilenin üzerinde yer alan kısım kontrfile olarak adlandırılır ve genellikle antrikot ile birlikte servis edilir. Özetle antrikot da bonfile de birer biftek çeşididir.
Biftek, özenle seçilen danaların but kısmından elde edilen sert bir et tipidir. Marinasyon işlemi etin sıkı lif yapısını yumuşatacağından, pişirmeden önce en az 3-4 saat marine edilmesi önerilir.
Gerdan, but ve karından uzakta kalan kısımlar dana etinin en yumuşak ve en tercih edilen (dolayısıyla en pahalı) kısımlarıdır.
Bonfile, kontrfile ve antrikot kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır ve ızgaraya en uygun etlerdir.
Bonfilede iç yağı ve sakatat bağlantıları yoktur, gevrek bir ettir. Antrikot hayvanın neresindedir derseniz o da hayvanın göğüs omurları üzerinden boyuna doğru uzanan ettir. Bonfilenin üzerinde yer alan kısım ise kontrefiledir ve genelde antrikot ile beraber anılır.
Bonfile, kontrfile, antrikot (Antrikot; sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış et dilimi) ve T-bone kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.
Bonfile veya antrikot gibi dana etinin yumuşak kısımlarından yapılan biftekler tercih edilir. Biftek kolay yenebilmesi için genellikle etin liflerine dik açıda kesilerek hazırlanır.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Yağı tavanın yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayıncaya kadar ekleyin. Yağ çok hızlı ısınacak bu nedenle sıçramalara dikkat ederek tuzladığınız etleri tavaya alın. Tavada ilk yüzü kızaran etin diğer yüzünü çevirin. İki yüzüde pişen bifteği kekik ve karabiber serperek servis yapın.
Dana biftek veya dana kuşbaşı yapılacaksa sıvı yağ, yoğurt veya süt, soğan, salça, sarımsak, karabiber, tuz ve biberiye karışımında etler en az 8 saat ve bir gün arasında bir süre boyunca buzdolabında bekletilir. Etlerin saatlerce marineli şekilde beklemesinin bir amacı vardır.
Teflon bir tavaya çok az sıvı yağ konarak etler ilave edilir. Bir süre sonra etler suyunu salacaktır. Suyunu çekene kadar pişirilir.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Japonların ünlü eti Kobe eti artık Türkiye'de. Bursa'da bir hayvan çiftliğinde klasik müzik eşliğinde masaj yapılan özel sığırlardan dünyanın en pahalı eti elde ediliyor.
Kırmızı Etin Zararları Var mıdır? Her besinde olduğu gibi kırmızı etin fazla tüketilmesi sağlığı olumsuz etkiler. Bunun en büyük nedeni bu tür yiyeceklerin içinde trans yağ olmasıdır. Trans yağ oranı da yüksek olan kırmızı et başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.
Kıymayı 3 ay, danayı 10 ay saklayın
Yeşillenip kokuşan etler tüketilmemelidir. Derin dondurucuda saklama süreleri hakkında da bilgi veren yetkililer koyun parça etlerinin 4-8 ay, kıymasının ise 1-3 ay; dana parça etlerinin 6-10 ay, kıymasının 1-3 ay; sığır parça etleri 8-12 ay, kıymasının 1-3 ay bekletilmeli.
Pahalı fiyatıyla nam salmış Kobe bifteği Japonya'daki Wagyu sığırlarından elde ediliyor. Dünyanın en lezzetli eti olarak kabul edilen bifteğin sırrı çok yağlı olması. Bu kadar lezzetli olmasının sebebi ise sığırların özgür ve rahat yetişmesi, birayla beslenmeleri ve hatta vücutlarına düzenli olarak masaj yapılması!
İneklerin 2 yaşına gelmiş olmasına ve daha büyük olmasına sığır denilmektedir. Dana ineğin küçük halidir. 6 ila 15 aylık olan ineklere dana adı verilmektedir.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Hiçbir zaman dövülmüş biftek kullanmayın. Çünkü bunların orta yerleri de çok pişeceğinden kayış gibi olacaklardır. Kalın etleri tercih edin. Izgaradan önce biftekleri sakın tuzlamayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri