Füme et, çeşitli etlerin daha uzun süre içinde tüketilmesi için tütsüleme işleminden geçmesiyle hazırlanan et türüdür. Füme etler, özel olarak tütsüleme işleminden geçer. Bu işlem doğal ortamda odundan çıkan islerle yapılır. Seri üretimde ise tütsüleme cihazları kullanılarak hazırlanabilir.
Dana etinden özel olarak seçilip sinir ve fazla yağları temizlenip, tuz ve baharatlar eklenerek 7 gün boyunca salamurada bekletilir. Daha sonra fümeleme fırınında pişirilir.
Genellikle çok zor koşullarda dayanabilen, tüketime uygun füme et kalori açısından da son derece makuldür. Füme et ateş dumanı ile kurutulduğundan zaman zaman füme et zararlı mı soruları doğal olarak gündeme gelmektedir. Bu konuda füme etin zararsız olduğunu söylemek mümkündür.
Füme et veya tütsülenmiş et; bir işlenmiş et türüdür. Kırmızı et, beyaz et, öğle yemeği eti ve deniz ürünleri'ni hazırlama yöntemidir. Tütsüleme ete lezzet katar, Maillard reaksiyonu yoluyla etin görünümünü iyileştirir ve kürleme ile birleştirildiğinde eti korur.
Füme et en çok soğuk sandviç hazırlamak için ve burger menülerinde kullanılır. Füme et sandviçlerin besin değerini artırarak daha uzun süre tok kalmanıza yardım eder. Pizza tariflerinde de sıklıkla karşılaştığımız dana ya da hindi füme et, pizzaya çok yakışır.
İlgili 18 soru bulundu
Füme etler yanmamalıdır. Dumanda usulca ön pişirme işleminden geçer. Etin yüzeyinde biriken isler sayesinde, et uzun süre korunur ve hava alma özelliğini kaybeder. Bu şekilde daha uzun süre içinde tüketime uygun hale gelir.
NEDEN FÜME ET? Füme; et ürünlerinin tütsülenerek daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Füme eti tütsüleme makineleri ile yaparak çiğ olan etin ömrü uzatılır. Füme etler aroma olarak da daha hoş ve harmoni oluşturan aromalara sahip olabilmektedirler.
Günümüzde füme et sade olarak tüketilebildiği gibi pizzalarda da tercih edilebilmektedir. Füme et kendini en çok şarap mezesi olarak gösterir. Yüksek asitli şarapların yanında güzel bir meze olarak tercih edilen füme ete, parmesan peynirli ve rokalı kanepeler eşlik edebilmektedir.
Tütsüleme de diyebiliriz. Ette tütsüleme temel olarak iki aşamada gerçekleşir, kürleme ve tütsüleme. Et, 15 gün kaya tuzunda bekler daha sonra 120 derecelik odun fırınında 24 saat pişer. Yani füme et çiğ et değil.
Bir nebze tuzlu olmasından dolayı yanında tuzlu gıdalar tüketmemeniz tavsiye edilir. İsterseniz hindi füme dilimlerin ısıtıp veya pişirip de tüketebilirsiniz.
Hindi füme diyette yenir mı? Oldukça düşük kalorili ye sahip olması ve tok tutması, hindi fümenin diyet listelerinde kolayca yer almasını sağlıyoar. Bununla birlikte dengeli beslenmek ve sodyumun etkilerinden kaçınmak için hindi füme tüketirken, kabak, havuç veya diğer sebzeleri de öğünlerinize eklemelisiniz.
Protein değeri yüksek olan bir besindir hindi füme. Bu nedenle diyet beslenmelerinde sık sık tercih edilir.
Tütsülenmiş hindideki B-3 vitamini cilt ve sinir sağlığını desteklemektedir. Kalsiyum kullanımı, vücudunuzun şeklini olumlu yönde etkilemektedir. Her gün ihtiyaç duyduğunuz B-6 vitamininin yüzde 9,7'sini hindi füme tüketerek alabilirsiniz. Ayrıca hindi fümede yüksek miktarda selenyum bulunmaktadır.
Kasap ve et şubelerinden alınan kuşbaşı etler, kıyma ve sakatatlar 2 ya da 3 ay saklanabilir. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri de son kullanma tarihine kadar buzdolabında saklanabilir. Füme denilen etler kesinlikle dondurucuda saklanmamalıdır.
Önceden hazırlanmış füme antrikot, ince ince dilimlendikten sonra tabağa alınır. Yıkanmış ve temizlenmiş roka yaprakları, antrikot dilimlerinin üzerine yerleştirilir. Domates ve salatalık turşusu dilimlendikten sonra tabağa alınır. Son olarak üzerine yaprak şeklinde parmesan peyniri eklenir.
Füme et, etlerin daha uzun süre dayanması için tütsüleme işleminden geçerek hazırlanan et türüdür. Özel olarak tütsülemeden geçen bu etler, doğal ortamda bulunan odundan çıkan islerle yapılır. Seri üretimde ise özel tütsüleme cihazları kullanılır. Bu etlerin asıl amacı, çiğ etin daha uzun süre tüketilmesidir.
Et çeşitlerine göre değişecek olan bu süreler için kırmızı çiğ eti en fazla 3-4 gün buzdolabında muhafaza etmeniz uygundur. İşlenmiş emülsifiye ürünlerden olan sosis ve salamlar paket açıldıktan 5 gün sonrasına kadar dayanabilmektedir. Füme et dediğimiz et ürünleri ise 1 hafta kadar dayanabilmektedir.
Füme, tütsülenmiş et anlamına gelir ve tütsülenmiş etlere söylenir. Tütsü ile korunmaya alınmış olan etin hem tüketim ömrü uzar hem de et farklı bir renk ile farklı bir tada kavuşur. Füme, etin odun dumanında bekletilmesi ya da pişirilmesi işlemine verilen isimdir.
* Kırmızı çiğ et buzdolabında en fazla 3-4 gün dayanır. Sosis ve salam paketi açıldıktan sonra 5 gün, füme etler 1 hafta dayanır. * Kırmızı et derin dondurucuda 6-12 ay, sosis ve salam 1-2 ay saklanabilir. Füme etleri dondurmak pek iyi bir fikir değildir.
Kemik ve sinirlerinden tamamen temizlenmiş dana etlerinin, Namet Lezzet uzmanlığı ile, özel kavurma kazanlarında, dana yağı ve tuz eklenerek pişirilir. Bu işlemden sonra özel fırınlarda fümelenir. Dilimlenerek, servise hazır halde, tüketicilerin beğenisine sunulur.
Lezzetli ve Özel Olarak Hazırlanmış Füme Antrikot
Füme et, çiğ etin daha uzun ömürlü olabilmesini sağlayan, eti çok daha lezzetli hale getiren bir işlemdir. Etin ateş dumanı ile tütsülenmesi sonrası ortaya çıkan füme et, tütsülenmemiş ete göre çok daha dayanıklı olmakta lezzeti ile herkesi büyülemektedir.
Yapımı oldukça zahmetli olan isli et, yüzde 40'tan fazla protein sağlayarak en zengin protein kaynaklarının başında gelmektedir. Özellikle yüksek proteine rağmen düşük yağ ve karbonhidrat içermesiyle de oldukça sağlıklıdır.
Dana Etlerinin En Lezzetli Kısımlarından Üretilen Dana Füme
Füme et dananın en güzel kısmından alınarak oluşan ettir.
Taze et kokusu zar zor algılansa da bozulmuş etin keskin, çürük bir kokusu vardır. Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Namet Isıl İşlem Görmüş Füme Kaburga, dananın döş etlerinin sinirlerinden ve fazla yağlarından ayıklanarak tuz ve baharatlarla 7 gün bekletilerek hazırlanan bir üründür. Bekletilen etler fümelenerek fırınlanır. Soğutulan ve vakumlanan etler ambalajlanarak satışa sunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri