Semi isminin sözlükte yer alan anlamı ise duymak ve işitmek olarak bilinmektedir. Semi ismi, Allah'ın isimlerinden birisi olup, her sesi işiten ve duyan anlamına gelmektedir.
Sözlükte “işitmek, duymak, bir dileği kabul etmek, anlamak; duyurmak” mânalarındaki sem' kökünden türeyen semî' “işiten” demektir. Allah'a nisbet edildiğinde “işitilmeye konu teşkil eden her şeyi işiten” diye açıklanır.
Birçok ayette ve hadiste geçen semi kelimesi, sem fiilinden türetilmiştir ve Arapça kökenlidir. Sem, duymak, haberdar olmak ve bilmek anlamına gelir. Semi kelimesinin sözlük anlamı ise işitendir.
Yüce Allah'ın subuti sıfatlarından biri olan Es- Semi esmasındaki “semi” kelimesi her şeyi işiten demektir. Es- Semi esmasının ebced değeri ve zikir sayısı 180 olarak bilinmektedir.
(önek) kısmen, yarı, yarım; iki defa olan.
İlgili 30 soru bulundu
Sem kökünden türetilmiş olan Semi ismi dilimize Arapçadan geçmiştir. Sem işitmek anlamına gelirken Semi de duyan, işiten, bilen gibi anlamlara gelir.
Allah`ın her şey`i işitip, her işi görmesi demektir. Sem` ve basar sıfatları da Allah`ın ezelî ve ebedî kemâl sıfatlarındandır. Allah`ın işitip görmesine, uzaklık - yakınlık, gizlilik - açıklık, karanlık - aydınlık gibi mefhumlar bir engel teşkil edemezler.
Çocuklar için tercih edilmemesi gereken isimlerden birisi olduğunu söylemek de mümkündür. Semi İsmi Kur'an'da Geçer mi? Semi ismi Kuran'da yer alan bir isim değildir.
Semi, Allah (CC)'ın sıfatlarından biridir. Her şeyi duyan ve işiten anlamına geliyor. Allah'ın isimlerinin tek başına çocuklara isim olarak konulması dinimizce caiz değildir. Semi yerine “eli açık” anlamına gelen Semih ismini çocuğunuza koyabilirsiniz.
Es Semi esmasının anlamı kısaca her şeyi duyan ve işiten anlamına gelmektedir. Allah'ın her kulunu duyduğu her şeyi işittiği anlamına gelen bu esma oldukça hayırlı bir esmadır. Es Semi esmasını zikreden her kimse Allah-u Teala ona hayırlı işler ve kısmetler nasip eder.
"Görmek, bilmek, sezmek; görme duyusu ve göz" mânalarına gelen basar, Cenâb-ı Hakk'ın görmeye konu olan şeyleri tam olarak idrak ettiğini ifade eden bir kemal sıfatıdır.
İlim sıfatını teyit edici bir nitelik taşıyan basîr, Allah hakkında kullanıldığı on âyette yine ilimle ilgili olan semî' (işiten), beş âyette de habîr (haberdar olan) ismiyle beraber yer almıştır.
Semi en iyi duyan,her şeyi işiten anlamına gelmektedir.
Ve Allah her şeyi duyabilen,her şeyi işiten olduğu için böyle bir isme sahiptir.
Semî, Allah'ın, konuşulan sözleri, her sesi ve duaları işitmesi demektir. Allah, gizli veya âşikâr, iyi veya kötü insanların bütün konuşmalarını ve sözlerini hatta fısıltılarını bile işitir, dua ve niyazları duyar. Allah da insanlar da işitir.
Semi': “Gizli aşikâr her şeyi işiten.” Basîr: “Aydınlık karanlık, uzak yakın, büyük küçük her şeyi gören, müşahede eden.” Maddeden münezzeh olan Allah'ın işitmesi, insan idrakinin kavrayabildiği ve hayalinin ulaşabildiği her türlü işitmeden münezzehtir; bunların hiçbirine benzemez.
Ya Settar: Kullarının günahlarını örten, gizleyen ALLAH. Ya Fettah: Dilediği kapıyı açan, Mazlumlara yardım edip mümin kullarına zafer (fetih) veren ALLAH.
Dilimize Araplardan geçmiştir. Semih kelimesinin anlamı “cömert, eli açık” şeklindedir. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Semih “cömert” anlamına geliyor. Arapça kökenli olan kelime aslen sıfat olmasına rağmen dilimize isim olarak geçmiştir.
Sual: Çocuğa iki isim koymak sünnete muhalif midir? Cevab: Hayır. Resulullah tek isim koymuş olsa bile, Araplarda çok sayıda lakap vardır. Birden fazla isim koymak caizdir.
İslam alimleri, dinen mekruh sayılan (Müslümanlıkta, dince yasaklanmamış olmakla birlikte yapılmaması istenen) isimler olduğunu vurgulamaktadırlar. Bu isimlere örnek olarak; - Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail ve İsrafil isimleri gösterilir; bu isimlerin konulmaması önerilir.
Türkiye'de Semi ismini kullanan 886 kişi bulunmaktadır. Semi en çok kullanılan 3008. isimdir.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Mina ismi Kur'an'da geçmemektedir fakat konulmasında dinen hiçbir sakınca yoktur.
Allah'ın sıfatlarının kusursuz olması, Zat-ı Akdesin kusursuz olduğunu gösterir.
Bu bağlamda ele alınması ile beraber basar sıfatının anlamı, 'Görme duyusu, göz ve sezmek' şeklinde ön plana çıkar. Özellikle Cenabı Hakk'ın görmeyi konu olan şeyleri tam olarak idrak etmesi üzerinden ele alınan bir sıfattır. O her şeyi görür ve her şeyi duyar şeklinde de ifade edilebilir.
Sual: Allahü teâlânın zatına ait, sadece Ona mahsus olan sıfatları var mıdır, varsa nelerdir? Cevap: Allahü teâlânın Sıfât-ı zâtiyyesi, zâti sıfatları altıdır. Bunlar: Vücud, Kıdem, Bekâ, Vahdâniyyet, Muhâlefet-ün lil-havâdis ve Kıyâm-ü bi-nefsihîdir. Vücûd, kendiliğinden var olmak demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri