Terbiyesi 1 cam kaseye yoğurt, limon, un ve yumurta sarısını koyup çırpın. Pişen etin suyundan terbiyeye azar azar ilave ederek ılıklaştırın ve kıvamını açın. Pişmiş yemeğin içine terbiyeyi ilave ederek karıştırın. 5 dakika daha orta ateşte pişirerek ocaktan alın, sıcak servis yapın.
Et haşlama terbiyesi için bir kaseye 1 yumurta sarısı, yarım limonun suyu, 1 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı haşlama etin suyundan ekleyin.
Haşlarken içerisine birkaç diş sarımsak atmak haşlamayı lezzetlendirecektir. Dana etini düdüklü tencerenin içerisine koyun ve üzerini 4 parmak geçecek şekilde su ile doldurun ve haşlayın. Etinizi pişirirken aroma katmak istiyorsanız, tencerenin içerisine karabiber tohumu ya da defne yaprağı ekleyin.
Izgarada pişirilen kırmızı ete, tane karabiber de çok yakışır. Ayrıca kimyon da kırmızı et ile en uyumlu baharatlar arasında sayılabilir. Haşlama et yapıyorsanız defne yaprağını mutlaka mutfağınızda bulundurmalısınız. Tane karabiber, haşlama ette de başroldedir.
Sırasıyla; soğan, havuç, patatesi de tencereye alıyoruz. Daha sonra etimizi alıp karıştırıyoruz. Tuz ve karabiber ilave ettikten sonra, suyumuzu da ekleyerek yaklaşık 1 saat kadar pişirmeye bırakıyoruz.
İlgili 37 soru bulundu
Tencereye sıvı yağı koyalım üzerine parça etlerimizi koyup arkalı önlü 3'er dk. Kızartalım. Bu işleme mühürleme diyoruz. Amaç etin içindeki lezzeti hapsetmek etleri mühürledikten sonra üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su koyalım ve pişmeye bırakalım.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek hem de yumuşak olacaktır. Bazı haşlamalarda en son terbiye eklenir. Un, limon suyu ve yumurta sarısı. Bu üç malzeme az soğuk suyla çırpılır.
Etler suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsağı ekleyin. Son olarak baharat, tuz ve suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 20 dakika orta ateşte, 30 dakika da kısık ateşte pişirin. Yumuşacık etleriniz hazır.
Tencerede pişen kekikli et yemeğini sıcak olarak servis edebilirsiniz. İsteğe göre tencerede et yemeğinin içine kekiği azaltıp, çoğaltabilirsiniz. Tencerede et yemeği oldukça lezzetli ve kolay bir ana yemektir.
4-5 parça karabiber tohumu, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım limon suyu… Bu malzemelerden sonra düdüklüde yaklaşık 25-30 dk. normal tencerede 50-60 dakika etimizi haşlıyoruz. Tercih ederseniz ekstra eti yumuşatan bir malzeme olarak (1 çay kaşığı) karbonat kullanabilirsiniz.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Daha iyi dinlenmesi için tane karabiber, defne yaprağı, ada çayı gibi baharatların yanı sıra zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve sirke bulunan bol suda bütün hindiyi buzdolabında bir gün kadar bekletebilirsiniz.
Üstüne tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve bir limon suyunu ilave ediyoruz ve son olarak malzememizin üzerini iki parmak aşacak kadar kaynamış suyumuzu koyup kapağını kapatıyoruz.
Damak tadınıza göre pişme aşamasında su içerisine defne yaprağı, karabiber taneleri, biberiye, kereviz sapı ya da başka sebzeler de ekleyebilirsiniz.
Kemikli etleri yarım saat suda bekletin kanı çıksın. Sonra iyice yıkayıp süzün. Düdüklü tencereye alın üzerini 3-4 parmak geçecek kadar soğuk su ilave edip defne yaprağı ekleyin . Kapağını kapatıp düdüğü çaldıktan sonra altını kısıp kısık ateşte 1 saat pişirin.
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur.
Haşlama eti sade olarak hazırlayabileceğiniz gibi terbiyeli olarak veya salçalı olarak da pişirebilirsiniz.
Eti düdüklü tencereye alıp kapağını kapatmadan soğan, sarımsak, defne yaprağı, tuz, biber ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek kaynatın.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Ön haşlama yöntemidir. Etleri soğuk suya koyup, kaynayana kadar ısıtma ve daha sonra soğuk sudan geçirip suyunu süzme tekniğidir. Ağır ateşte kaynamaya bırakılan etin üzerinde biriken köpükler temizlenir. Kaynadıktan hemen sonra tencereden çıkarılır.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Top karabiber, taze kekik, taze biberiye, zeytinyağı, soğan ve sirke en sık kullandığım marine tariflerinden biri. Hazırlanan bu soslara etin yatırıp 2 ila 24 saat arasında sosta bekletmesine eti marine etmek deniyor.
Eti dinlendirmemek
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur. Eğer kullanacağınız et çok taze ise kavurma yapmadan önce en az bir gün dolapta dinlendirmek etin sertliğini alır ve pişmesini kolaylaştırır.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri