Yemeklik et almak istediğinizde; gerdan, sokum, tranç, nuar, kontrnuar, yumurta, incik ve kol kısımlarından alabilirsiniz. Kıyma çektireceğiniz zaman ise; gerdan, pençeta, kaburga, döş. kol ve kürek etlerinden çektirebilirsiniz.
Dana eti kasaplar tarafından kullanım amacına göre aşağıdaki kısımlara ayrılarak satılır: Bu parçalar arasında gerdan, pençeta, döş ve kürek kısımları hayvanın daha çok hareket eden kısımları olduğu için daha serttir ve genellikle kıyma olarak kullanılırlar.
Dana kaburga etinden sinirleri temizlendikten sonra kendi yağı ile çift çekim yapılarak hazırlanmaktadır. Az yağlı kıymamız, yaklaşık %15-%20 yağ oranına sahiptir. Kıymalarımız dağıtımın yapılacağı gün taze olarak çekilip paketlenmektedir. Tek çekim hazırlanmasını istiyorsanız, sipariş notu bölümünde belirtebilirsiniz.
Dana kaburga, nohut yahnisi, kuru fasulye gibi sulu yemeklere haşlandıktan sonra eklenerek tat katar. Anadolu'da birçok yörede pişirilen etli dolmaların tarifine ise parça halde eklenir. Tencere tabanına dana kaburga konulduktan sonra üzerine dizilen sarma ve dolmalar etin lezzeti ile pişerek yiyenlere ziyafet sunar.
Kıyma: Biraz yağlı ve ağır olmasının yanı sıra dana etinden elde edilen kıyma ile karıştırıldığında dahil olduğu köfte ya da yemeğin lezzetini arttırır.
İlgili 18 soru bulundu
Kıyma çektireceğiniz zaman ise; gerdan, pençeta, kaburga, döş. kol ve kürek etlerinden çektirebilirsiniz.
Köftelerinizde lezzeti yakalayamıyorsanız etini iyi seçemiyor olabilirsiniz. En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur.
Kaburga, kemikli ve lezzetli bir et türü olarak dikkat çekmektedir. Kaburga, hayvanın göğüs boşluğunun iki yanında yer almaktadır. Bu etin az yağlı ve gevşek dokulu bir yapısı bulunmaktadır. Kaburgayı tavada, fırında veya ızgarada yapmak son derece kolaydır.
Kuzu Kaburga Kavurma Tarifi Nasıl Yapılır? Kaburgaları tencereye koyun sıvı yağınıda ekleyin üzerine ocağa koyalım. Güzel bir et kendine pişsin, suyunu bıraksın arada karıştırın et özleşince baharatları soğanları suyunu katalım karıştıralım orta ateşte suyunu çekinceye kadar eti pişirelim.
Kuzunun en lezzetli bölümlerinden olarak bilinen kaburga ise kuzu kafeste pirzolanın altında bulunan bölümdür. Kuzu kaburga diye tabir edilen bu bölüm aslında daha çok göğüs kafesi kemiklerinden oluşur. Kemikler üzerinde bulunan et yumuşak ve orta yağlıdır. Kuzu kaburga nasıl pişirilir diye merak edenler...
Yöreden yöreye, ustadan ustaya tarifi değişse de önemli olan köfte harcında kullanılan kıymanın kalitesi, yağ oranı ve kaç tur çekildiğidir. Yağ miktarı yüzde %20 olan dana-koyun eti karışık olarak kullanılabileceği gibi yağ oranı sabit kalan dana döş eti de başlı başına kullanılabilir.
Elinizle hafifçe bastırın. Parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde cıvık, sıvı bir kalıntı kalıyorsa, kıyma büyük ihtimalle bozulmuş demektir. Taze kıyma, elde yapışkan, cıvık ve sıvı bir kalıntı bırakmaz ve parça parça olur.
Köftelik kıyma orta yağlı dana eti veya yağsız dana eti ile kuzu döş etinin karıştırılması ile yapılır.
Kıyma, etin çok ince şekilde makinada ya da elle çekilmiş haline denir. Türkiye'de yaygın olarak dana, koyun ve kuzudan elde edilir, hindi ve tavuk kıymasına da rastlamak mümkündür.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Bonfile, kontrfile, antrikot (Antrikot; sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış et dilimi) ve T-bone kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.
Kurbanın en lezzetli eti kontrfile, antrikot, T-Bone, pirzola olarak sıralanabilir. Unutulmaz tatta bir kavurma yemek için de koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından et almalısınız. Etleri ise kuşbaşı büyüklüğünde doğramanız daha iyi olacaktır.
İlk olarak orta büyüklükteki bir tavanın içerisine kavurmalık dana kuşbaşı etleri koyun. Ocağın altını açın ve hiçbir şey ilave etmeden, ama sürekli karıştırarak etleri pişirmeye başlayın. Tavadaki etlerin rengi değişmeye başladığında ve etler suyunu salmaya başladığında bir miktar sıvı yağ ilave edin.
İç yağı erittikten sonra, kavurma yapacağınız etleri yüksek ateşte mühürleyin. Mühürlenen etler daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Mühürleme işlemi için tencere veya tavayı iyice ısıtmanız gerekir. Etleri mühürlerken kesinlikle çatal veya bıçak kullanmayın.
Dana kaburga için beğenilen tariflerden biri ızgara şeklinde pişirme yöntemidir. Aynı zamanda haşlanan etlerin sıcak ateş üzerinde mühürlenmesi de ete ayrı bir lezzet vermektedir. Ağzının tadını bilenlere özel ızgara teknikleri en güzel dana kaburga yapımını ortaya çıkarmaktadır.
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın. Etin yumuşacık lokum kıvamında olması için, mutlaka marine edilmesi gerekir. Eti marine sosuyla harmanladıktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Wagyu etine, sığır Japonya'nın Kobe bölgesinde doğup, yetiştirilip, yağlandırılıp ve kesildiği sürece Kobe eti denilir. Japonya'da üretilen Wagyu etinin yüzde 0,5'ten azı Kobe etidir. 1990'ların ortalarından beri Wagyu sığırı bilimsel amaçlar için ABD'ye ihraç edilmektedir.
Köfte için en uygun et, döş etidir. Kasapta döş etini kıyma makinesindan iki kere çektirin. Izgara ve ya mangalda pişirecekseniz 3 de 1 oranında kuzu eti de kıymanın içine ekletebilirsiniz.
Kıymayı bir kere çektirin
Kıymanın bir kereden fazla çekilmesi etin fazla yumuşamasına ve bulamaç gibi olmasına sebep olur.
Marinasyon. Tarifine göre ete hem farklı tatlar katmak hem de sert eti yumuşacık yapmak için marinasyona güvenebilirsin. Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri