6-12 aylık olanlara DANA, bir yaşını geçmiş fakat doğum yapmamış dişi sığırlara DÜVE diyoruz. İlk buzağısına gebe sığırlara GEBE DÜVE diyoruz. Gebe düve doğurup süt vermeye başlayınca da İNEK oluyor. Düve iken iyi bakılan bir dişi, yavru ve süt verimi yüksek bir inek olur.
Nem oranının yüksek olması ve besleyici içerikleri sayesinde düve eti en lezzetli et olarak gösteriliyor.
6 aydan itibaren 15 aylık olana kadar olan süreçte ise cinsiyet fark etmeksizin büyükbaş hayvan yavrularına “dana” denir. Ancak 15 aylıktan sonra dişi yavrulara “düve“, erkek yavrulara ise “tosun” denir.
Büyük baş hayvanlardan biri olarak bilinene düve bir tür süt ineği olarak bilinmektedir. Bu hayvanlar 1 ile iki buçuk yaş arasında bulunana dişi ve hamile olmayan canlılar olmaktadır. Düve hayvanı eti diğer hayvan etlerine göre daha yumuşak ve yağlı olabilmektedir.
Sığırın doğumundan altı aylığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına buzağı veya süt danası; altı aylıktan bir yıllığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına dana; boğaya gelmemiş, 1-2 yaşında dişi sığır ya da buzağıdan büyük, ortalama 12 aylıktan ilk buzağısına sahip oluncaya kadarki dönemdeki dişi sığıra düve; bir ...
İlgili 38 soru bulundu
6-12 aylık olanlara DANA, bir yaşını geçmiş fakat doğum yapmamış dişi sığırlara DÜVE diyoruz. İlk buzağısına gebe sığırlara GEBE DÜVE diyoruz. Gebe düve doğurup süt vermeye başlayınca da İNEK oluyor. Düve iken iyi bakılan bir dişi, yavru ve süt verimi yüksek bir inek olur.
Düve genellikle doğurmamış olan gen ineklere verilen isimdir. Ayrıca düve dişi dana anlamına da gelir. 1 ya da 2 yaşında olan dişi sığırlara düve denir. Düve büyükbaş hayvanlardan biridir ve bir süt ineği olarak da bilinmektedir. Düvelerin etleri diğer hayvanların etlerine göre daha yağlı ya da daha yumuşak olabilir.
Dana: 6 – 15 aylık inek yavrusuna deniliyor. Erkek dana veya dişi dana olabilir. Düve: Doğum yapmamış dişi inek yavrusuna deniliyor.
Düve: Doğum yapmamış dişi inek yavrusu. Tosun: 15 aylık–2 yaş arası erkek inek yavrusu. İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığır.
Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişmektedir. İyi yemlemede günlük ağırlık artışı 800 ile 1.200 gr olabilmektedir. Sütündeki yağ miktarı % 3 – 3.5 arasındadır. Canlı ağırlığı 600 ile 1.000 kg arasında değişir.
Bununla birlikte kurbanlık hayvanın erkek ya da dişi olması, kurbanın geçerlilik koşulları arasında yer almamaktadır. Sonuç itibari ile bakıldığında günümüzde kurbanlığın cinsiyeti, kurban ibadetinin yerine getirilmesi üzerinde bir engel değildir.
Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda altı aylıktan sonrakilerin bir ya- şını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.
Dr. Erat, kurbanlık hayvanların belirli bir yaşa sahip olmaları gerektiğini belirterek, “Devenin 5, sığır ve mandanın 2 (24 ay), koyun ve keçinin 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. İki yaşını bitirdikleri kesin olarak bilinen büyükbaş hayvanların kapak atmamaları kurban olmalarına engel olmaz.
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın. Etin yumuşacık lokum kıvamında olması için, mutlaka marine edilmesi gerekir. Eti marine sosuyla harmanladıktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Sağlıklı bir düve, iyi süt verimine sahip olma eğilimindedir ve sağlıklı bir şekilde üremesi daha olasıdır. Sağlıklı bir düve, parlak ve pürüzsüz bir cilde, düzgün bir yürüyüşe, canlı ve uyanık bir görünüme sahip olacaktır. Sağlıklı bir düveyi seçmek için veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir (Müslim, Edâhî, 13, 15-16 [1963, 1965]). Buna göre kamerî yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır.
Düveler için baklagil veya baklagil-buğdaygil karışımı kuru otlar mükemmel bir kaba yem kaynağıdırlar. özellikle erken biçilmiş otların, geç biçilmiş otlara göre besin madde içerikleri daha yüksektir.
erkek de olsa dişi de olsa adı buzağıdır. büyüyünce dana ya da inek diye nitelenir. manda ise ineğin bir türüdür.
Siyah Alacalar için ülkemizde ergin canlı ağırlık 600 kg olarak kabul edilebilir. Dişi danalar cüsseye göre gruplandırılmalıdır. Özellikle kısıtlı yemleme yapıldığından iri olanlar küçük olanların yemlerini tüketirler. 3–12 aylık yaşlarda dişi danaların günlük canlı ağırlık artışları 600–800 gram arasında olmalıdır.
– Düveler 5. ayda 150-160 kg, 12. ayda ise 290-300 kg'a ulaşacak şekilde beslenmeli, – Bu dönemde düveler günde 700 g canlı ağırlık kazanmalı, – İşletme kendi kesif yemlerini kullanırsa bu yemlere vitamin ve mineral katkıları eklenmeli, – Kuru otlar ve saman serbest olarak kullanılabilir.
Runik harfli metinlerden bu yana dişisine iŋek, erkeğine buka, yeni doğanına buzagu, iğdiş edilmişine öküz; Moğol fütühatı döneminin ardından yazılan Arap harfli Türkçe metinlerde bir yaşına kadar olanına tana dendiğini biliyoruz.
İnek: 2 yaş ve üzeri dişi sığırlara deniliyor. Boğa: 2 yaş ve üzeri erkek sığırlara deniliyor. Öküz: Kısırlaştırılmış boğalara deniliyor.
Düveler (Kültür ırkı) 16-18 aylık tohumlanırlar ve 25-27 aylıkken ilk buzağılarını yaparlar, bu dönemde gelişmeleri henüz tamamlanmamıştır. Düveler bu dönemde gelişmeleri ve süt verimleri için ek bir enerjiye ihtiyaç duyarlar. Düve iken iyi bakılan bir dişi süt verimi yüksek bir inek olur.
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gün- dür. Gebe düveler birkaç gün daha erken doğum yaparlar. Gebe düvelerin gebeliğin son iki ayındaki yemlenmesi önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri