Bu mesleği icra eden insanlar, bir günde 15-16 saat çalışmak zorunda kalabilmektedirler (Köroğlu, 2011: 257).
eleman.net verilerine göre, Tur Rehberi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 52.800 TL maaş alıyor. Tur Rehberi, 2024 yılında en düşük 32.600 TL alırken, en yüksek 83.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Tur Rehberi, Temmuz 2023 yılında ortalama 40.100 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Gezi Rehberi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 53.100 TL maaş alıyor. Gezi Rehberi, 2024 yılında en düşük 32.800 TL alırken, en yüksek 82.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Gezi Rehberi, Temmuz 2023 yılında ortalama 40.200 TL maaş alıyordu.
Turist Rehberliği mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlerin döviz işlerini, haberleşmelerini, sağlık belgelerini gibi önemli konularda yardımcı olur.
Uygulama gezileri, ülkesel veya bölgesel sertifika programları için ayrı ayrı düzenlenir. (2) Ülkesel yurtiçi uygulama gezi süresi en az otuzaltı takvim günü, bölgesel yurtiçi uygulama gezi süresi ise her bir bölge için en az altı takvim günüdür.
İlgili 42 soru bulundu
3. Staj süresi kaç gündür? Turizm Fakültesi Lisans Programlarına kayıtlı öğrencilerin zorunlu staj süreleri 60 gündür.
Bu programda, tarih, kültür, sanat, doğa, gastronomi gibi konularda turistlere bilgi vermek için gerekli olan bilgiler öğretilir.Turizm Rehberliği mezunları, turistik yerlerde, müzelerde, tarihi mekanlarda, doğal alanlarda, kültürel etkinliklerde ve diğer turistik yerlerde profesyonel rehber olarak çalışabilirler.
Turist rehberliği, eğitim seviyesine ve yeteneklere göre oldukça iyi bir gelir sunabilen bir meslektir. Yerli ve yabancı turistlere resmi olarak rehberlik görevini yapabilmek için kokart belgesine ihtiyaç vardır. Kokart belgesi, turist rehberinin meslek yetkinliklerinin ve profesyonelliğinin bir göstergesidir.
Turistik alanlarda, otellerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı alanlarda iş bulabilir ve tercüme bürolarında da ek iş yapabilirler.
zor bir meslektir. yapabileceğiniz en iyi şey turistlerin dikkatini çekebilmek ve onlara gördükleri yerleri tam anlamıyla ifade edebilmektir. ülkemizde çok fazla kazanılmasa da dış ülkelerde maaşı iyi olan bir meslektir.
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Bu şartı yerine getirmeniz için de YDS ya da Bakanlığın gözetiminde düzenlenen turist rehberliği yabancı dil sınavı var. Bu ikisinden birini geçmek gerekiyor.
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
Turist Rehberliği Maaşları 2024
Turist rehberi maaşları 2024 yılı güncel verilerine göre aşağıdaki gibidir: Hayatını turist rehberi olarak idame ettiren bir kişi ortalama olarak 25.000 TL ile 83.500 TL arasında maaş almaktadır.
İyi bir tur/turist rehberi olmak için üniversitede 4 yıl Turizm Rehberliği ya da 2 yıl Turist Rehberliği bölümlerinden birini okumak gereklidir. Seyahat İşletmeciliği ile Turizm ve Rehberlik bölümlerinden mezun olan kişiler de tur/turist rehberi olabilmektedir.
Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından eş zamanlı paylaşılan verilere göre bugün itibariyle farklı odalara kayıtlı rehber sayısı 11.281'dir.
“Bir rehberin iyi bir görünümü olmalı, etkileyici tavır ve davranışları, güzel giyimi, pozitif ve hoş kişiliği ve iyi ses tonuna sahip olması gereklidir” (Doswell and other contributers, 1979, s.66). Rehber iyi bir narrator (hikayeci) olarak da kabul edildiğinden meslekten başka ansiklopedik bilgisi de olmalıdır.
Rehberlerin mesleki sorunları olarak; seyahat acentalarının taban rehberlik ücretlerini ödemekten kaçınması, kaçak rehberlik faaliyetleri, meslek etiği yoksunluğu, üniversite ve belediyelerin rehbersiz tur düzenleme faaliyetleri öne çıkan sorunlar olarak tespit edilmiştir.
Turizm Rehberliği mezunları; turistik destinasyonlarda, tur operatörlerinde, seyahat acentelerinde, kruvaziyer gemilerinde ve müze/kültürel mekanlarda iş bulma fırsatlarına sahiptirler.
Turizm Rehberliği bölümü mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlere önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü kültürel yemekleri ve yerlerin bilgisini sağlar.
Turizm Rehberliği (Fakülte) (DİL) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
Buna göre, bir turist rehberi en az B2 düzeyinde bir yabancı dil bilmelidir. Fransa'ya bakıyoruz. Bölgesel ve ülkesel olarak ikiye ayrılıyor. Bölgesel olan en az bir, ülkesel olacaksa en az iki dil bilmeli!
Çalışma kartı almak isteyen turist rehberleri Kasım ayı içinde odalara müracaat etmek zorundadırlar. Ancak ilk başvurularda veya eylemsiz turist rehberliğinden eylemli turist rehberliğine geçiş başvurularında çalışma kartı bu fıkradaki süreler aranmaksızın düzenlenir.
Bölümümüzün, 30 iş günlük zorunlu stajı bulunmaktadır. Öğrenciler stajı ders olarak saydırabilmek için (TTRN 0100), ilgili dersin seçilmesinden önce stajlarını tamamlamış ya da ilgili yarıyıl sonuna kadar tamamlayacak durumda olmalıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri