Taban gübresi olarak sadece azot ve fosfor verilmek istendiğinde daha çok DAP tercih edilirken, ikinci sırada 20.20.0 kompoze gübre tercih edilmiştir. 1998 yılından sonra 20.20.0.+Zn gübresi de kullanılmaya başlanmış ve kullanımda payını artırmıştır.
DAP gübre yüksek verimin yanı sıra meyve ve sebzelerde iyi renk oluşumu, aşırı soğuğa ve kuraklığa yüksek tolerans, hastalık ve zararlılara dayanıklılık ve uzun raf ömrü sağlar. Ürünlerin aroma ve lezzetini artırdığı gibi vitamin içeriğini yükseltir.
Yani dekar başına 6.6 kilo dap gübre atmanız gerekiyor. Kaç dekar alan gübrelenecekse, dekar başı gübre miktarını bu sayıyla çarpmanız yeterli oluyor. Örneğin, 2 dekar alan için 2 x 6.6 = 13.2 kilogram gübre almalısınız.
20-20-20 Gübre Nasıl Uygulanır? Tarla bitkilerinde ekim öncesinde veya sırasında mibzer ile serpme usulü bitki kök seviyesine gelecek, ağaçlarda bant usulü, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılır. Ayrıca damla sulama ile ağaç ve bitki köklerine ve püskürtülerekte yapraktan uygulanabilir.
20.20.0 + ZN Süper Kompoze Gübre Ürün İçeriği
Bileşiminde; %20 azot (N), %20 fosfor (P2O5) ve %1 çinko içeren kompoze gübre çeşididir. Azotun tamamı, fosforun tamamına yakını suda tamamen çözündüğü için bitkiler tarafından kolaylıkla alınır.
İlgili 16 soru bulundu
Ülkemizde en yaygın kullanılan taban gübresidir. Azot ve fosforu eşit şekilde içerir.
Azot, fosfor ve potasyum ihtiyacı bulunan topraklarda, her üç elementin yer aldığı 20 20 20 NPK gübre kullanılır. Özellikle buğday, arpa, çeltik, turunçgiller, şeker pancarı, fındık, ayçiçeği, ceviz, kıvırcık, marul, patates, lahana, karpuz, kavun üretiminde sıklıkla bu tür gübre tercih edilir.
Azotlu taban gübresi daha çok bitki gelişimini hızlandırması ile öne çıkar. Ayrıca elde edilen mahsulün kalitesini ve verimini artırdığı için önemli bir yere sahiptir. Fosforlu gübre de benzer şekilde hem meyve sebze kalitesini olumlu yönde etkiler hem de toprak yapısının iyileşmesine katkı sunar.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
20-20-0 gübre uygulanırken kesinlikle toprak yüzeyinde bırakılmıyor. Bitkinin kök derinliğine veya tohum derinliğine (ortalama 5-6 cm derine) gömülerek veriliyor. Ayrıca meyve ağaçlarında sürgün faaliyetinden önce uygulama tavsiye ediliyor. Banta uygulama, en verimli yöntem olarak görülüyor.
Azot, Fosfor ve Potasyumu dengeli bir sekilde ihtiva eden NPK'li gübredir. Bitkinin büyüme ve meyve dönemlerinde dekara yapraktan uygulama dozu 200-400 gram veya 100 litre suya 100-200 gram dozunda uygulanir.
DAP gübresi bir taban gübresi olup, kompoze gübre çeşitlerinden birisidir.İçeriğinde %18 Azot(N) ve %46 Fosfor(P205) barındırır. Bitkilerin kök gelişimini ciddi oranda sağlar.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Etkisi birkaç yıl sürer. Yeterli DAP gübresi verilmediği takdirde kökler zayıf kalır, gelişme yetersiz olur, olgunlaşma gecikir, bitki bodur kalır, yapraklar mor ya da koyu yeşil renk alır, verim düşer.
Yapısındaki azot miktarı taban gübresi olarak kullanıldığında bitkinin tüm ihtiyacını karşılayamaz. bunun için taban gübresi olarak Diamonyum fosfat (DAP) kullanıldığında üst gübrelemede bitkinin diğer azotlu gübrelerle desteklenmesi gerekir. Birinci azotlu üst gübre üre, ikincisi ise $$amonyum olmalıdır.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır. Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Fazla azot, bitkilerin hastalık etkenlerine karşı dirençlerinin azalmasına ve aynı şekilde bunların düşük sıcaklık derecelerinde zarar görmesine de sebep olur. Pratikte sonbaharda fazla miktarda azotlu gübre verilen meyve ağaçlarının dondan çok fazla zarar gördükleri sık sık gözlenmektedir.
Potasyum En Çok Hangi Gübrede Bulunur? Potasyum klorür, en yüksek oranda potasyum içeren gübre olarak tanınıyor.
Domatese Hangi Gübre Atılır? Domatese azot, fosfor ve potasyum içeren gübreleri atabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlu ise potasyum ağırlıklı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişim aşamasındaysa ve toprağınız azot açısından zayıfsa her üç bileşenin de dengelendiği gübreleri seçebilirsiniz.
Kullanılacak Azotlu Gübre miktarı= Analiz ile bulunan Organik Madde Değeri x 3,0 Raporda verilmesi gerekli azot miktarı saf madde olarak 9 kg ise; Kullanılacak Amonyum Nitratlı Gübre miktarı= 9 x 3,0 = 27 kg Amonyum Nitrat (%33 lük) / 1 dekar (1dönüm) araziye verilmelidir.
Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı, bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde Şubat- Mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise Mart- Nisan aylarında yapılmalıdır. Yılın ilk gübrelemesinde önerilen fosforlu ve potasyumlu gübrenin tamamı ve azotlu gübrenin yarısı verilmelidir.
Örnek olarak ambalajı üzerinde 15-15-15 yazan kompoze bir gübrenin içeriğinde %15 azot, %15 fosfor ve % 15 potasyum bulunur. Ambalajı üzerinde 20-20-20 yazan kompoze bir gübrenin içeriğinde %20 azot, %20 fosfor ve %20 potasyum bulunur.
Dap gübre için; toprak analizi sonucunda çıkan saf madde miktarı, 2,2 sayısıyla çarpılır. Örnek olarak, yapılan toprak analizi sonucu gerekli fosfor miktarı saf madde olarak 5 kg ise, kullanılacak dap gübre miktarı 5 x 2,2 = 11 kg /dekardır. Yani dekara 11 kg dap gübre atılmalıdır.
Bitkinin dengeli büyümesini, sürgün devamlılığını ve meyvenin irileşmesini sağlar. Fidelerde şaşırtma öncesi bitkinin sağlıklı gelişmesini teşvik eder. Özellikle çiçeklenme sonrasındaki gelişim döneminde ve hasat boyunca kullanılması tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri